Παίρνουν πίσω τα μεγάλα λόγια


Να χαμηλώσει τον πήχυ των...


προσδοκιών επιχειρεί η κυβέρνηση εν όψει της έναρξης της 5ης αξιολόγησης της ελληνικής Οικονομίας από τους επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα.

Έπειτα από μακρά περίοδο εξαγγελιών με θέμα τις φοροελαφρύνσεις και τη διαπραγμάτευση για αλλαγή στόχων, ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε χθες, εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου, να βάλει τέλος σε αυτά τα σενάρια δηλώνοντας «ξέρω ότι τον τελευταίο καιρό έχουν γραφτεί πάρα πολλά, έχουν ακουστεί πάρα πολλά. Σας επισημαίνω ότι ισχύει η πληροφόρηση που βγαίνει από το υπουργείο Οικονομικών και από εμένα».

Η δήλωση Χαρδούβελη ερμηνεύτηκε ως σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό της κυβέρνησης και κυρίως σε όσους καλλιεργούν το τελευταίο διάστημα υψηλές προσδοκίες σε σχέση με τα αποτέλεσμα που περιμένει η ελληνική κυβέρνηση από την αξιολόγηση της τρόικας.

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Χαρδούβελης δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε φοροελαφρύνσεις, όπως και στο ενδεχόμενο να αλλάξουν οι στόχοι του προγράμματος, καθώς εκτιμά ότι τα συγκεκριμένα αιτήματα δεν θα βοηθήσουν στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους-δανειστές, έχοντας στην ουσία αφαιρέσει από την ατζέντα της την προσδοκία για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, καθώς τα αυστηρά μηνύματα από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον δεν της αφήνουν περιθώρια περαιτέρω ελιγμών ώστε να διεκδικήσει επιπλέον φοροελαφρύνσεις, οι οποίες θα τη βοηθούσαν στην κρίσιμη πολιτική περίοδο που ξεκινά.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι αυξημένες προσδοκίες που είχαν κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες, με το μπαράζ φοροελαφρύνσεων που διακινούσαν στα μέσα ενημέρωσης, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των εταίρων-δανειστών.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αναδίπλωση της κυβέρνησης, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι «θα είμαστε σοβαροί, μεθοδικοί, προετοιμασμένοι και έτσι θα προχωρήσουμε. Θα πάμε πολύ καλά».

Με τα έως τώρα δεδομένα η αξιολόγηση θα γίνει σε τουλάχιστον δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα διαρκέσει από σήμερα έως και τις 8 Οκτωβρίου, και η δεύτερη θα ξεκινήσει μετά και τη δημοσιοποίηση των stress tests των τραπεζών στις 26 Οκτωβρίου.

Δεδομένο πλέον θεωρείται ότι στις 6 Οκτωβρίου η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει ένα προσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο θα βασίζεται στις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Ωστόσο, το τελικό κείμενο που θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή στο τέλος του έτους θα περιλαμβάνει τους νέους στόχους, οι οποίοι θα έχουν συμφωνηθεί έπειτα από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η ατζέντα

Βέβαια η ατζέντα δεν θα περιλαμβάνει μόνο τα δημοσιονομικά, καθώς μεταξύ άλλων θα συζητηθούν:

* Η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

* Η αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα.

* Η περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας.

* Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

* Η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

* Η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος που, όταν ολοκληρωθεί, θα επιφέρει μείωση των συντάξεων.

* Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

* Η διαθεσιμότητα-απολύσεις στο Δημόσιο.

* Η πορεία των αποκρατικοποιήσεων.

* Το άνοιγμα των αγορών.

* Η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

* Οι δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια.

* Το χρηματοδοτικό κενό του 2015.

Η ελληνική πλευρά προσδοκά οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν έως τις αρχές Νοεμβρίου, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, οι δανειστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να δεσμευτούν με ημερομηνίες, θυμίζοντας απλά ότι η προηγούμενη διαπραγμάτευση κράτησε 7 μήνες.