«Οι αρχές της Ελλάδας σε αυξημένη επαγρύπνηση»


Σε «κατάσταση αυξημένης...


 επαγρύπνησης» έχουν τεθεί οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, με στόχο την αναζήτηση ύποπτων ισλαμιστών μαχητών, καθώς αυξάνεται η ανησυχία πράξεων αντεκδίκησης λόγω των αμερικανικών αεροπορικών επιθέσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Los Angeles Times», οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει, τους τελευταίους μήνες, τουλάχιστον έξι ξένους μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους να διασχίζουν τη χώρα.

 Η επιχείρηση επαγρύπνησης οφείλεται στην ανησυχία ότι η εξτρεμιστική οργάνωση θα προβεί σε πράξεις αντεκδίκησης για τις αυξανόμενες αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ και τις πιθανές στη Συρία.

«Το επίπεδο απειλής στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό, καθώς δεν υπάρχουν επαληθευμένες ενδείξεις για ενεργούς ή εν υπνώσει πυρήνες του ISIS ή παραφυάδων του» εντός της χώρας, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι «είμαστε ωστόσο σε αυξημένη κατάσταση επαγρύπνησης τώρα, ανταλλάσσοντας πληροφορίες με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και άλλους»

Ο αξιωματούχος, που ζήτησε τη διατήρηση της ανωνυμίας του εξαιτίας της ευαισθησίας του θέματος, δεν προέβη σε λεπτομέρειες ούτε απάντησε εάν η Ελλάδα έχει εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης για ισλαμιστές μαχητές, στην προσπάθεια να μπλοκάρει τη διάχυση της εξτρεμιστικής βίας από τη Μέση Ανατολή.

 Ειδικοί επισημαίνουν ότι η Ελλάδα, που βρίσκεται μεταξύ της Δύσης και της επικράτειας του Ισλάμ, θα μπορούσε να καταστεί δίοδος για εξτρεμιστές που κατευθύνονται στην Ευρώπη.

Τους τελευταίους μήνες οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν έξι στρατολογημένους από το Ισλαμικό Κράτος να διασχίζουν τη χώρα, στους οποίους περιλαμβάνεται και ένας 23χρονος Γάλλος υπήκοος, που μετέφερε στικάκι με οδηγίες κατασκευής βομβών.

 Οι οδηγίες τού αλγερινής καταγωγής Γάλλου υπηκόου έφεραν τον τίτλο «Στο όνομα του Θεού». Ο παιδικός του φίλος, Γάλλος με καταγωγή από την Τυνησία, που είχε εργαστεί ως μάγειρας στις Κάνες πριν στρατολογηθεί από το Ισλαμικό Κράτος πριν από δύο χρόνια, εντοπίστηκε από τις ελληνικές Αρχές λίγες εβδομάδες αργότερα, επιστρέφοντας -όπως αναφέρθηκε- από εκπαίδευση στη Συρία.

 «Δεν τους συλλάβαμε, καθώς δεν υπήρχε νομική νομιμοποίηση», επεσήμανε ο αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι «αντίθετα, ενημερώσαμε ξένες μυστικές υπηρεσίες για τις κινήσεις τους». Σε άλλη υπόθεση οι ελληνικές Αρχές συνέλαβαν έναν 43χρονο Γάλλο ρωσικής καταγωγής, καθώς μετέφερε όπλα στη Συρία μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων.

 Ούτε ο αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών ούτε άλλοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τη σύλληψη. Δεν απέκλεισαν ωστόσο το ενδεχόμενο έκδοσης του συλληφθέντος. «Εφαρμόζονται οι προσήκουσες διαδικασίες», δήλωσε ο αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών.

Απελάθηκαν πάνω από 300 ύποπτοι

Από τις αρχές του έτους η Ελλάδα έχει απελάσει πάνω από 300 Σύρους και Ιρακινούς υπόπτους που σχετίζονται με τρομοκρατικές δραστηριότητες. Το χειρότερο είναι ότι λόγω της γειτνίασης της Ελλάδας με την Αλβανία, τη χώρα που αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή στρατολογουμένων από το Ισλαμικό Κράτος στα Βαλκάνια, οι ειδικοί ερευνητές προειδοποιούν ότι η διέλευση των μαχητών από τη χώρα θα αυξηθεί.

Σύμφωνα με το International Center for the Study of Radicalization and Political Violence, μια δεξαμενή σκέψης στο King's College του Λονδίνου, υπολογίζεται ότι περίπου 300 Αλβανοί μαχητές εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος και στην οργάνωση Al Nusra Front, που μάχεται στη Συρία. Εξ αυτών, 40 συνελήφθησαν και δικάστηκαν τον προηγούμενο μήνα στο Κόσοβο.

«Περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν είχαν ιδέα σε τι είχαν εμπλακεί», δήλωσε ο Τζέτα Χάρα, διευθυντής του Balkan Investigative Reporting Network στην Πρίστινα, προσθέτοντας ότι «πολλοί νέοι στρατολογούμενοι δεν γνωρίζουν επίσης.

 Απαντούν απλά σε διαφημιστικά μηνύματα στο Διαδίκτυο ότι θα μεταβούν στην Τουρκία, με την υπόσχεση χρημάτων για ένα έτος περιπέτειας, ως ένα έτος εμπειρίας μετά το πανεπιστήμιο». Ο Τζέτα Χάρα προειδοποιεί ότι με την ανεργία και τη φτώχεια που πλήττουν τα Βαλκάνια οι άποροι μουσουλμάνοι από την Αλβανία έως τις «τουρκόφωνες» περιοχές της βόρειας Ελλάδας μπορούν να πέσουν θύματα της παρότρυνσης των ισλαμιστών εξτρεμιστών.

«Ολο αυτό δεν έχει να κάνει με κάποια ιδεολογία, αλλά με το χρήμα.

Εάν οι Αρχές θέλουν να εντοπίσουν τους ξένους στρατολογούμενους του ISIS δεν έχουν παρά να ακολουθήσουν τη ροή του χρήματος», καταλήγει ο Τζέτα Χάρα.