Αλλάζει ξανά ο νόμος για τις μεταγραφές των φοιτητών


Ενδεχόμενες αλλαγές, και αφού...


ζητηθεί η γνώμη της Αρχής της Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), θα υπάρξουν στο νόμο για τις μετεγγραφές εάν διαπιστωθούν προβλήματα κατά τη φετινή πρώτη εφαρμογή του.

Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους, χθες Σάββατο, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το θέμα των μετεγγραφών, αλλά και η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης.

 Την εμπλοκή της ΑΔΙΠ στην αξιολόγηση της εφαρμογής του ισχύοντος νόμου ζήτησαν οι πρυτάνεις, αίτημα που ο υπουργός Παιδείας αποδέχθηκε.Σημειώνεται ότι το σύστημα για τις αιτήσεις των μετεγγραφών αναμένεται να ανοίξει στις 29 Σεπτεμβρίου, δηλαδή τρεις ημέρες μετά το τέλος της διορίας που έχει δοθεί στους πρωτοετείς φοιτητές να εγγραφούν στο πανεπιστήμιο. Δικαίωμα μετεγγραφής έχουν τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, όσοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, αλλά και όσοι πληρούν μια σειρά από κοινωνικά κριτήρια.

 Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται σε 20.000, αριθμός που αποτελεί το ένα τέταρτο του συνόλου των επιτυχόντων. Στους δικαιούχους δεν περιλαμβάνονται πάντως όσοι πέρασαν με το 10%, δηλαδή δεν έδωσαν εξετάσεις τον Ιούνιο 2014 όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά έδωσαν εξετάσεις το 2013 χρησιμοποιώντας το 10% με την περσινή τους βαθμολογία.

Οι υπουργικές αποφάσεις που θα προβλέπουν τις περιπτώσεις αλλά και τη διαδικασία με την οποία θα γίνονται οι μετεγγραφές, αναμένεται να εκδοθούν αύριο Δευτέρα.

Κατά τη συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τους πρυτάνεις τέθηκε επίσης το ζήτημα της μείωσης της γραφειοκρατίας ως προς τα οικονομικά των Ιδρυμάτων, τα οποία απεμπλέκονται, καθώς οι ΕΛΚΕ έχουν βγει πλέον από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ενώ αναμένεται να ρυθμιστεί και νομικά το θέμα με το επερχόμενο νομοσχέδιο.

Ως προς τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, μετά και την αξιολόγηση της ΑΔΙΠ, υπήρξε η σύμφωνη γνώμη ότι έγινε σωστή διαχείριση του θέματος, αναμένεται ωστόσο η τροποποίηση της ΚΥΑ.Τέθηκαν, ακόμα, οι περικοπές στο πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ για τις οποίες είναι αντίθετα τα Πανεπιστήμια και η αποψίλωση των Ιδρυμάτων από διδακτικό προσωπικό.

 Ο υπουργός πρότεινε να αξιοποιηθούν οι ομότιμοι καθηγητές για τη διδασκαλία των μαθημάτων κατόπιν απόφασης του οικείου τμήματος, ωστόσο, οι περισσότεροι εκ των Πρυτάνεων ήταν αρνητικοί ή επιφυλακτικοί. Οι πρυτάνεις έθεσαν το θέμα της χρήσης των ταμειακών υπολοίπων για τους υποτρόφους για το οποίο, όπως τους ενημέρωσε ο υπουργός, δε χρειάζεται τροπολογία.

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε τέλος στους πρυτάνεις των ΑΕΙ ότι από τον Ιανουάριο του 2015 θα μπορούν να διοργανώνουν και να εποπτεύουν μεταπτυχιακά προγράμματα μόνοι τους και χωρίς την έγκριση ή τον έλεγχο του υπουργείου Παιδείας, κάτι που έγινε ομόφωνα δεκτό.