Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Να ξεχάσουμε ακόμη και αυτά που...
ξέρουμε επιχειρεί με το νέο κούρεμα στις διαγνωστικές εξετάσεις ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης. Στο βωμό του περιορισμού του κόστους, τσεκούρωσε βασικές διαγνωστικές εξετάσεις από τις δωρεάν παροχές του ΕΟΠΥΥ, έχοντας μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις σύμμαχό του και κάποιους επιστήμονες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι επί σειρά ετών οι επιστημονικές εταιρείες των γυναικολόγων προέτρεπαν μέσω συνεδρίων και ειδικών εκστρατειών να κάνουν οι γυναίκες κάθε χρόνο τεστ ΠΑΠ.. Τώρα οι ίδιες επιστημονικές εταιρείες που ξόδευαν τεράστια ποσά σε καμπάνιες ενημέρωσης με τη συνδρομή φαρμακευτικών εταιρειών, δεν βρίσκουν τίποτε το περίεργο στο κούρεμα Βορίδη, που επιτρέπει μόνο ένα τεστ ΠΑΠ κάθε τρία χρόνια.
Και είναι απορίας άξιον πώς ο υπουργός Υγείας κόβει το προληπτικό τεστ ΠΑΠ. για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ ταυτόχρονα ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει πλήρως το προληπτικό εμβόλιο για τον ίδιο καρκίνο σε νεαρά κορίτσια, που κοστίζει περίπου 300 ευρώ.
Και δεν είναι τυχαία τα τρικ Βορίδη για να μειώσει τη δαπάνη από τις εξετάσεις, αφού αξιοποίησε τα δεδομένα της Αμερικής, όπου, ως γνωστόν, μέχρι πρόσφατα και προ Ομπάμα περίθαλψη δωρεάν δεν υπήρχε ενώ πρόσφατα κουρεύτηκαν όλες οι εξετάσεις για λόγους κόστους.
Μάλιστα ο περιλάλητος δελφίνος Μάκης Βορίδης, για να στηρίξει την απόφασή του περί τσεκουρώματος των δωρεάν εξετάσεων, επικαλέσθηκε κατακόρυφη αύξηση των δαπανών.
Ο κ. Βορίδης, παρουσιάζοντας στοιχεία για το πόσο έφτασε η δαπάνη, δήλωσε πως το 2012 ήταν 300 εκατ., το 2013 έφθασε στα 500 εκατ., ενώ το 2014 ήδη από το 1ο εξάμηνο ξεπεράσθηκε η ετήσια δαπάνη που ήταν τα 323 εκατ., καθώς σήμερα είναι ήδη 340 εκατ. ευρώ.
Βέβαια ο κ. Βορίδης ξέχασε να πει πως η αύξηση αυτή σχετίζεται με το γεγονός ότι έκλεισαν τα διαγνωστικά εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) με αποτέλεσμα όλοι οι ασφαλισμένοι να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα όπου εξετάζονταν με την κάλυψη του Οργανισμού.
Για να βγάλει δε και την ουρά του απ' έξω, υποστήριξε πως ο ίδιος δεν ξέρει από ιατρική αλλά στηρίχθηκε στις κατευθυντήριες γραμμές των επιστημονικών εταιρειών. Επίσης ισχυρίστηκε ότι ο έλεγχος θα εστιάζεται στη συνταγογράφηση των γιατρών και όποιος δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη χορήγηση παραπεμπτικών θα υποβάλλεται σε έλεγχο, ενώ θα δέχεται κυρώσεις, ακόμη και «δικαστικό έλεγχο», όπως είπε ο... τριμηνίτης υπουργός Υγείας.
Αλλες γκάφες Βορίδη αφορούν και στο δικαίωμα που δίνει σε συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών να συνταγογραφούν. Ενδεικτικό είναι ότι έκοψε από τους ακτινοθεραπευτές ογκολόγους το δικαίωμα να γράφουν ακόμη και αξονικές εξετάσεις. Επίσης οι γενικοί γιατροί μπορούν να γράφουν μόνο μία αξονική και όχι παραπάνω, ακόμα κι αν πρόκειται για ασθενή με μεταστατικό καρκίνο που χρειάζεται έλεγχο πολλών σημείων.
Και βέβαια ο large Μάκης Βορίδης για τους... διαμαρτυρόμενους γιατρούς και ασφαλισμένους, διευκρίνισε ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις στο δημόσιο τομέα είναι δωρεάν και απεριόριστες. Ξέχασε βέβαια να επισημάνει ότι οι μονάδες στο ΠΕΔΥ δεν λειτουργούν για εξετάσεις, ενώ για να βρεις ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο έστω και για ένα απλό τεστ ΠΑΠ πρέπει να 'χεις μπάρμπα στην Κορώνη...
Οι περισσότερες ιατρικές ενώσεις μιλούν για απαράδεκτες και αντιεπιστημονικές ρυθμίσεις παρ' ότι ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση από κανέναν. Και πώς να υπάρχει, όταν πέρασε στα μουλωχτά την απόφασή του στις 18 Αυγούστου, τότε που ως γνωστόν όλη η Ελλάδα λείπει σε διακοπές.
Βέβαια εδώ και μέρες η ελληνική εταιρεία γενικής ιατρικής με επιστολή της στον ίδιο τον υπουργό Υγείας είχε διαμαρτυρηθεί έντονα.
Μάλιστα οι γενικοί γιατροί αμφισβητούν και τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων:
«Ο κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός και τέτοιες είναι και οι ανάγκες του και σε εργαστηριακές εξετάσεις. Ασθενείς με πολλαπλή συνοσηρότητα είναι φυσικό να έχουν ανάγκη πολλαπλάσιες εξετάσεις από τα όρια που έχουν τεθεί και είναι μη αποδεκτό ιατρικά και κοινωνικά να στερείται ο ασφαλισμένος εξετάσεων που έχει ανάγκη ή να μεταφέρεται σε αυτόν το κόστος τους. Ετσι, η συνταγματικότητα της απόφασης αμφισβητείται, καθώς στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο υπ' αριθ. 4238 σχετικά με το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) και στο πρώτο άρθρο αναφέρεται ρητά πως "το κράτος μεριμνά και εγγυάται την παροχή υπηρεσιών υγείας, μέσω της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στο σύνολο των πολιτών, οι οποίες είναι αναγκαίες και ικανές να διασφαλίσουν την υγεία τους και να προωθήσουν την κοινωνική ευημερία"».
Στα κάγκελα είναι όμως και οι νοσοκομειακοί γιατροί, καθώς ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας δηλώνει ότι το θέμα θα καταγγελθεί και στα διεθνή ιατρικά όργανα: «Είναι τραγικό η κυβέρνηση εν μία νυκτί να διαγράφει αυτές τις εξετάσεις για οικονομικούς και μόνον λόγους, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους απέναντι σε θανατηφόρα νοσήματα.
Η ΟΕΝΓΕ προτίθεται να καταγγείλει τις περικοπές των προληπτικών εξετάσεων στα διεθνή ιατρικά όργανα, ζητώντας την επέμβασή τους, ώστε να πάψει επιτέλους η ανερμάτιστη και εγκληματική πολιτική περικοπών στην Υγεία».