Συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά την Τρίτη στο Βερολίνο


Η οικονομική κατάσταση της...



 Ελλάδας καθώς και θέματα ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής θα βρεθούν στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει ο Αντ. Σαμαράς, με την καγκελάριο Μέρκελ, την ερχόμενη Τρίτη στο Βερολίνο.Να υποβαθμίσει την κρισιμότητα της συνάντησης επιχειρεί η γερμανική πλευρά.

Όπως σημείωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Κριστιάνε Βιρτς, η επίσκεψη του κ. Σαμαρά εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών της καγκελαρίου με ξένους ηγέτες.

Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με το εάν η συνάντηση αφορά και την προετοιμασία για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, η Γερμανίδα εκπρόσωπος επανέλαβε ότι θα συζητηθούν διάφορα επίκαιρα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες, αλλά και την Ευρώπη και την εξωτερική πολιτική και παρέπεμψε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί μετά τις συνομιλίες.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το τι θα συμβεί μετά το τέλος του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης και το εάν το τέλος του προγράμματος σημαίνει και τέλος της τρόικας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, περιορίστηκε να δηλώσει ότι η τρόικα θα εξετάσει και πάλι την πορεία του προγράμματος εντός του μήνα και πρόσθεσε ότι όλα τα επιπλέον ερωτήματα θα συζητηθούν το φθινόπωρο, ενώ χαρακτήρισε πρόωρη οποιαδήποτε άλλη συζήτηση.

Ενδιαφέρον είναι ωστόσο το ρεπορτάζ της Ντόιτσε Βέλε που αναφέρεται στην απόπειρα του Βερολίνου να μετριάσει την κρισιμότητα της επίσκεψης.

Ούτε η κ. Βιρτζ αλλά και ούτε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, θέλησαν να αναφερθούν στις λεπτομέρειες των συνομιλιών, για παράδειγμα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την τρόικα. Η κ. Βιρτζ θέλοντας να μετριάσει πιθανές εντυπώσεις ενόψει αυτών των διαπραγματεύσεων και δεδομένου της επίσκεψης στο Βερολίνο του γάλλου πρωθυπουργού, Μανουέλ Βαλς, τη Δευτέρα, δηλαδή μια μέρα πριν την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού, χαρακτήρισε τη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά ως «επίσκεψη ρουτίνας».

Δύσκολα όμως μπορεί να...

 δεχτεί κανείς ότι η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά θα είναι μια «επίσκεψη ρουτίνας» ενόψει των επικείμενων κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

 Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, oι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές καθώς η τρόικα είναι αποφασισμένη να κλείσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με κυριότερες το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Θα πρέπει να αναμένεται ότι κ. Σαμαράς θα εκθέσει στην κ. Μέρκελ τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε η κυβέρνηση του εάν δεχόταν νέα σκληρά αιτήματα της τρόικας.

 Αν κρίνει κανείς από τη στάση της καγκελαρίου στο παρελθόν δύσκολα μπορεί να διανοηθεί ότι θα επιδείξει μεγάλη κατανόηση. Εδώ θα πρέπει να συνυπολογισθεί η προ ημερών δήλωση του Eurogroup, το οποίο ζήτησε την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου.

Θα πείσει ο Σαμαράς την γερμανική κυβέρνηση;

Το άλλο κεντρικό κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα είναι το ζήτημα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2015. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση οπωσδήποτε θέλει να αποφύγει ένα νέο μνημόνιο, οι εταίροι στην ευρωζώνη αλλά και η ΕΚΤ θα το προτιμούσαν επειδή εκτιμούν ότι μόνον κατά αυτόν τον τρόπο θα συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο στην Ελλάδα. Τη λογική αυτή συμμερίζεται και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Είναι λοιπόν συζητήσιμο αν με αυτή την περιρρέουσα ατμοσφαίρα ο Αντώνης Σαμαράς θα καταφέρει να πείσει την γερμανική πλευρά για την αναγκαιότητα των φοροελαφρύνσεων, τις οποίες έχει εξαγγείλει. Βέβαια υπάρχει και το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και η πιθανότητα νέων εκλογών από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψει μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Οπωσδήποτε η Άγκελα Μέρκελ δεν θα ήθελε στην Ελλάδα για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Το ζητούμενο όμως είναι, αν είναι διατεθειμένη να στηρίξει τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση κάνοντας συμβιβασμούς σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας και εφαρμογής των συμφωνηθέντων προκειμένου να αποφευχθεί μια αριστερή κυβέρνηση.