Οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία με ...
τη Νέα Δημοκρατία απέκλεισε ο Αλέξης Τσίπρας, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτύχει εκλογική αυτοδυναμία. Αντιθέτως, μιλώντας από τη ΔΕΘ την Κυριακή το μεσημέρι, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει συμμαχίες με πολιτικές δυνάμεις που το πρόγραμμά τους μπορεί έχει κοινά σημεία αναφοράς με τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν αναγνωρίζει καμία τρόικα, την οποία χαρακτήρισε ως μόρφωμα, και υποστήριξε πως δεν παροχολογεί αλλά σκοπεύει να γλιτώσει τη χώρα από την ανθρωπιστική κρίση, χωρίς να ζητήσει την άδεια για αυτό από κανένα δανειστή, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και κοστολογημένο.
Ειδικότερα, «εκλογές χθες», ζήτησε την Κυριακή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως μόνο μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και με διαπραγματευτική ισχύ θα μπορέσει να διαπραγματευθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Η διαπραγμάτευση είναι κομβικής σημασίας, η χώρα πρέπει να διαπραγματευθεί και να μην αποφασίσουν οι άλλοι για εμάς χωρίς εμάς. Με κυβέρνηση Σαμαρά θα αποφασίσουν οι εταίροι, χωρίς η χώρα να διεκδικήσει, γι αυτό ζητάμε εκλογές, να προσφύγουμε το συντομότερο στη λαϊκή ετυμηγορία», τόνισε.
«Είναι τρελοκομείο ο ΕΝΦΙΑ»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην κριτική της κυβέρνηση για «παροχολογία», σχετικά με τα μέτρα που εξήγγειλε χθες το βράδυ και σημείωσε: «Είναι προσβλητικό για τον κόσμο που υποφέρει να μιλάνε κάποιοι για παροχές», είπε και πρόσθεσε: «Είναι τρελοκομείο ο ΕΝΦΙΑ, έχει επικρατήσει παράνοια στον κόσμο, δεν έχει να πληρώσει. Είναι παροχή να καταργήσεις αυτό τον νόμο;» Παράλληλα δήλωσε πως το ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, που παρουσίασε, «δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με κανέναν δανειστή».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «χθες δεν διατυπώσαμε το πρόγραμμα που θέλουμε, αλλά αυτό που μπορούμε, κοστολογημένα». Συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία διαφορετική συνολικά για το πώς θα βγούμε από την κρίση, με μία αναπτυξιακή λογική, η οποία στηρίζεται στην τόνωση της απασχόλησης, την φορολογική ελάφρυνση των πολιτών, την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και μία σειρά δράσεων για ενίσχυση της ζήτησης.
«Τέλος ο δανεισμός - ανακατανομή υπαρχόντων πόρων»
«Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει με μαγικό τρόπο» τόνισε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για παροχές, αλλά για ένα πρόγραμμα σε διαφορετική λογική, το οποίο, επιπλέον, δεν στηρίζεται σε δανεισμό, αλλά σε ανακατανομή υπαρχόντων πόρων.
«Για εμάς η λύση δεν είναι δάνεια πάνω στα δάνεια (…) Δεν είναι η λογική μας ότι κάπου υπάρχουν τα λεφτά και θα βρούμε. Η λογική μας είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί νέος πλούτος» δήλωσε.
Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
«Τον κ. Σαμαρά δεν τον ενδιαφέρει να βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον ενδιαφέρει να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία και να συνεχίσει να εφαρμόζει ένα καταστροφικό πρόγραμμα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί μετά τις βουλευτικές εκλογές με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ «το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει να κάνει τόσο με το πρόσωπο. Για εμάς το θέμα της προεδρικής εκλογής έχει να κάνει με μείζον, τη συνέχειας ή μη με μία πολιτικής που βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα».
Σε ερώτηση για τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή της τη χαρακτήρισε «συγκλονιστική», μίλησε για «μαφία» και παρατήρησε:«Παρόμοιες απειλές, δέχθηκα και εγώ το 2012, όταν μου είπαν "έλα να μας βρεις για να μας φορολογήσεις", βέβαια αυτός που το είπε βρέθηκε στη φυλακή».
Στεκόμενος ιδιαίτερα στην αναξιοκρατία και το πελατειακό κράτος, είπε ότι οι «δημόσιοι λειτουργοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι υπάλληλοι, είναι λειτουργοί». Υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει λογοδοσία, κοινωνικός έλεγχος και απολογισμός της παραγωγικότητας και της δουλειάς τους.
Λέγοντας όμως ότι η γενικότερη εμβάθυνση της δημοκρατίας και του κοινωνικού ελέγχου (αναφέροντας και το παράδειγμα του νόμου περί ευθύνης υπουργών) θα περνούσε και από συζήτηση για το Σύνταγμα, άδραξε την ευκαιρία να πει ότι η συζήτηση αυτή «είναι ώριμο να ξεκινήσει αλλά όχι από μια Βουλή που δεν αντιστοιχία από το λαϊκό αίσθημα» τόνισε.
«Σήμερα έχουμε βουλή σε απόλυτη δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση» τόνισε. Η συζήτηση για αλλαγές στο Σύνταγμα θα πρέπει να ξεκινήσει «μετά την κυβερνητική αλλαγή», από μία Βουλή που «θα έχει αντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση».
Για την ευρωζώνη
Σε ερώτηση για το κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει ως υπαρκτό το ενδεχόμενο έξωσης από την ευρωζώνη, ο ΑλέξηςΤσίπρας ανέφερε ότι αυτό θα ήταν ένα δυσμενές σενάριο για όλη την ευρωζώνη και θα ισοδυναμούσε με το «να πυροβολούσε η Μέρκελ τα πόδια της».
Υπογράμμισε ότι τέτοιο σενάριο θα ήταν δυσμενές σενάριο όχι μόνο για όλη την ευρωζώνη αλλά και την παγκόσμια οικονομία, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Ως εκ τούτου, συνέχισε λέγοντας ότι το ερώτημα ανήκει σε άλλη περίοδο, «last year» όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Οι κινδυνολογίες αυτές δεν είναι ούτε για να τρώνε το φαγητό τους τα μικρά παιδιά» είπε πιο ξεκάθαρα, λέγοντας πως ο λαός δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από «τρομολαγνικά» σενάρια.
«Ο,τι λέω μέσα το λέω και έξω»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως είναι « εξαιρετικά υπερήφανος που ό,τι λέω μέσα το λέω και έξω», απαντώντας σε ερώτηση αν έχει υποστεί «μετάλλαξη» στην πορεία του προς την εξουσία. Δήλωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση ότι πρέπει να συγκρουστεί στην Ευρώπη για να διεκδικήσει έναν άλλο ρόλο για την Ελλάδα, «για να φτάσεις σε ένα βιώσιμο συμβιβασμό πρέπει να συγκρουστείς», είπε και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις δικές του «κόκκινες γραμμές». Επίσης με αφορμή την πρόσφατη παρουσία του στη συνάντηση στο Κόμο της Ιταλίας σχολίασε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τις θέσεις του τις λέει σε όλα τα διεθνή φόρα και σε κανένα από αυτά δεν τον διέκοψε κάποιος για να του πει ότι αυτά είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.
Για το ΝΑΤΟ
Παράλληλα απευθύνθηκε στους επικριτές του, λέγοντας: «Οι αντίπαλοί μας να επιλέξουν γιατί μας κατηγορούν. Μας λένε τρομοκράτες, ότι θέλουμε να διαλύσουμε την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα ότι είμαστε συμβιβασμένοι, τα έχουμε κάνει πλακάκια με τη διεθνή ελίτ, με την κερδοσκοπία.
Δεν γίνεται και τα δυο ταυτόχρονα». Σε ερώτηση για τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα επιβάλλει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι ο υπολογισμός του δεν θα γίνεται με πλασματικές αξίες, θα υπάρχει προσαρμογή στις πραγματικές αξίες των ακινήτων, απαλλαγή της συντριπτικής πλειοψηφίας της πρώτης κατοικίας και ελάφρυνση για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, όχι τους πλούσιους.
Για τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κώστα Καραμανλή
Σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει ήπια στάση απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου, ως προς τις ευθύνες του για την ένταξη στο Μνημόνιο, και σχετικά με τη στάση του κόμματος απέναντι στον Κώστα Καραμανλή και στο ενδεχόμενο να προταθεί για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας απάντησε ως εξής:
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τι έγινε και φτάσαμε ως εδώ και να αποδοθούν και ευθύνες. Για μας δεν έχει να κάνει με κανενός είδους προσωπικό ρεβανσισμό. Έχει να κάνει με την ανάγκη ως συντεταγμένη πολιτεία να συνειδητοποιήσουμε τι συνέβη και φτάσαμε ως εδώ. Η μία και μόνη εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, για το πως φτάσαμε ως εδώ είναι μια υποχρέωση. Στους διαδρόμους της παραπολιτικής ακούγονται πολλά και διάφορα.
Εγώ δεν θέλω να εμπλακώ σε τέτοια σενάρια. Και οι δύο είναι ιστορικά πρόσωπα, έχουν διαχειριστεί ευθύνες τους έχει κρίνει ο ελληνικός λαός, θα τους κρίνει και η ιστορία. Σε ότι αφορά τον κ. Καραμανλή και την ανάμιξη του.
Η προεδρική εκλογή δεν έχει να κάνει με πρόσωπα και εξ όσων γνωρίζω έχει διαρρεύσει, χωρίς να το διαψεύσει, ότι δεν ενδιαφέρεται για έναν τέτοιο ρόλο. Σε ότι αφορά τη σχέση μας με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ακούστε τώρα.
Για να σταματήσει αυτή η αστειότητα. Εμείς έχουμε πολύ στενή καθημερινή επικοινωνία με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, με τον κόσμο που κάποτε πίστεψε σε ιδέες, σε οράματα, σε αξίες.
Με αυτό τον κόσμο, τον αγνό, τον απλό, που είναι συμμαχητές μας, αν θέλετε, στην προσπάθεια μας να ανοικοδομήσουμε τη χώρα. Με αυτόν τον κόσμο έχουμε. Με ηγεσίες οι οποίες έχουν ήδη κριθεί από την ιστορία και από τη πολιτική ζωή, δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις».
Για την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος
Σχετικά με την κριτική που δέχθηκε για την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος και την αποστροφή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά «δεν τους σώζει ούτε το Αγιον Όρος», κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:
«Θεωρώ λογικό στην κατάσταση που βρίσκεται ο Πρωθυπουργός να αναζητά την επίκληση της θείας σωτηρίας. Εγώ, όμως, δεν βρέθηκα στο Αγιον Ορος για να κοροϊδέψω, ούτε για να παραπλανήσω κανέναν.
»Μίλησα ειλικρινά, δεν προσποιήθηκα. Αναγνώρισα τη μεγάλη ιστορική και πολιτισμική αξία του Όρους. Κι αυτή η αναγνώριση ήταν ειλικρινής. Δεν έταξα, δεν αξιοποίησα, όπως αξιοποιούν για επικοινωνιακούς λόγους τα βαθύτερα προσωπικά μου πιστεύω, Δεν είμαι τέτοιου επιπέδου πολιτικός.
»Ως εκ τούτου, πρέπει να σας πω ότι η σχέση μας με την Εκκλησία είναι μια σχέση ειλικρινής πράγμα το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα».
Για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ
Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων στα εθνικά θέματα και καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για το ότι δεν υπάρχει αυτή, ενώ επιτέθηκε στους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο για χειρισμούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, η κατάσταση στη Συρία κ.α.
Για τις απολύσεις στο δημόσιο είπε ότι αυτές δεν θα κάνουν πιο αποδοτικό το δημόσιο τομέα και σημείωσε: «Στην Ιταλία εξαγγέλθηκαν μέτρα για πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Παιδείας και την ίδια ώρα στην Ελλάδα, η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά διώχνει καθηγητές και κλείνει σχολεία»
.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχάρη τους εργαζόμενους της ΕΡΤ που συνεχίζουν τον αγώνα τους και δεσμεύτηκε πως ότι έχει πει για την πλήρη επαναλειτουργία της (με τα τρία κανάλια της και όλα τα ραδιόφωνα) ισχύει.
> H απάντηση της Σοφίας Βούλτεψη
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, δήλωσε:
«Μόνο ανάσταση νεκρών δεν έχει υποσχεθεί ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, που μετά τη χθεσινή ακατάσχετη παροχολογία, σήμερα ήταν «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε».
»Απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν θα πάει σε μονομερείς ενέργειες, απαντώντας χωρίς ντροπή «Τι θα κάνουμε αν έρθουν δυσκολίες; Θα δούμε»!
»Απέφυγε να αναφερθεί στον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, ευχόμενος ουσιαστικά τη διάλυση της ευρωζώνης.
Απέφυγε να πει πού θα βρει τα λεφτά, αναφερόμενος συνεχώς στο ΤΧΣ και στο ΕΣΠΑ, δηλαδή σε λεφτά που δεν θα υπάρχουν όταν θα έχουμε βρεθεί εκτός Ευρώπης και ευρώ.
»Απέφυγε να εξηγήσει από πού θα δανειστεί, λέγοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται δάνεια, διότι προφανώς «λεφτά υπάρχουν».
»Απέφυγε να αναφερθεί σε μείωση φορολογικών συντελεστών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αποκαλύπτοντας ότι έχει κρυφή ατζέντα. Δυστυχώς, όμως, για τον κ. Τσίπρα δεν είναι και τόσο κρυφή, διότι την έχουν όλοι αντιληφθεί, σε σημείο που να λένε πως ο ΕΝΦΙΑ είναι παράδεισος σε σχέση με την «κόλαση» που επιφυλάσσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων ο ΣΥΡΙΖΑ!
»Απέφυγε να αποκαλύψει ποια ακίνητη περιουσία θα φορολογήσει, μιλώντας για αυτούς που έχουν… δύο πισίνες και 18 δωμάτια.
Απέφυγε να μιλήσει για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και το πρόγραμμα του κόμματός του, που αρνείται τη φύλαξη των συνόρων, καταγγέλλει την «Ευρώπη- Φρούριο» και υπόσχεται «δωρεάν περίθαλψη σε όλους, ντόπιους και ξένους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, νόμιμους και “χωρίς χαρτιά”».
»Απέφυγε να μιλήσει για τη θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ, επιμένοντας μεν στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διάλυση της Συμμαχίας, αλλά προσθέτοντας πως… δεν είναι στις προτεραιότητές του.
»Απέφυγε να επαναλάβει τη θέση του κόμματός του για χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, μιλώντας για «εξορθολογισμό» της σχέσης. Απόψεις που προφανώς ξέχασε να τις πει στο Άγιον Όρος…
»Απέφυγε να μιλήσει για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αποδίδοντάς το στη …χαλαρή ψήφο, όταν ο ίδιος έλεγε πως «την Κυριακή ψηφίζουμε, τη Δευτέρα φεύγουνε».
»Απέφυγε να τοποθετηθεί στο θέμα των πλαστών πτυχίων, λέγοντας ότι… δεν γνωρίζει τις θέσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ!
Απέφυγε να απαντήσει για τις αποκρατικοποιήσεις, παραπέμποντας το θέμα στον… έλεγχο της Βουλής!
Απέφυγε να αναφερθεί στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ξεχνώντας το (προφανώς υποκριτικό) ενδιαφέρον του γι’ αυτούς.
»Το μόνο που έκανε ο κ. Τσίπρας ήταν να υποσχεθεί αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που θα αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.
»Και το μόνο που μας είπε είναι ότι δεν θα μείνει Ευρωπαίος ηγέτης που δεν θα γοητέψει!
Χαιρόμαστε για την ευκολία του κ. Τσίπρα να μετατρέπεται από μάγο σε… γητευτή δανειστών!
Ο κ. Τσίπρας έχει μπει στη φαντασίωση ότι έχει στο τσεπάκι του τους δανειστές, και στη λογική του «πάρε κόσμε» που είναι πιο επικίνδυνη από το «λεφτά υπάρχουν»! Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε στον εαυτό του να γίνει πρωθυπουργός και για να το πετύχει, υπόσχεται στον λαό τα πάντα και τίποτε.
»Μόλις πετύχουμε την χαρτογράφηση της απίστευτης παροχολογίας και συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια πρώτη εκτίμηση κόστους».