Η αξιολόγηση της τρόικας στις ...
30 Σεπτεμβρίου δεν έχει καθαρό ορίζοντα ολοκλήρωσης
Το δυσμενές πολιτικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας και το μη υποστηρικτικό ευρωπαϊκό περιβάλλον καλείται να ξεπεράσει η Κυβέρνηση προκειμένου να δρομολογήσει το ταχύτερο δυνατόν τα σχεδία για απεμπλοκή από το μνημόνιο και πρόωρη αποδέσμευση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.
Ωστόσο, η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα που θα ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου δεν φαίνεται να έχει καθαρό ορίζοντα ολοκλήρωσης, ενώ άγνωστο παραμένει το πώς θα αντιμετωπίσουν ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ τα ελληνικά αιτήματα για φοροαπαλλαγές και εκτεταμένες ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων.
Χθες ο Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ Τζέρι Ράϊς αποσαφήνισε πως τόσο η πρόωρη λήξη του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, όσο και η ολοκλήρωση της επικείμενης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας δεν μπορούν να προσδιορισθούν εύκολα χρονικά.
Ο ίδιος απεκάλυψε πως τα «θέματα κλειδιά» της νέας αξιολόγησης της Ελλάδας θα είναι ο Προϋπολογισμός 2015 και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Επιβεβαίωσε δε πως το κλιμάκιο του Ταμείου θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον για τις εργασίες της Ετήσιας Συνόδου (10-12 Οκτωβρίου) και θα επανέλθει στην Αθήνα σε πλήρη σύνθεση «αργότερα μέσα στο φθινόπωρο».
Η τοποθέτηση του στελέχους του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών που τοποθετούσαν την επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα στις 15 Οκτωβρίου. Προδιαγράφει δε ένα σκηνικό σύγκρουσης εάν οι δανειστές δεν ακούσουν αυτά που θέλουν από την ελληνική πλευρά.
Πάντως, και οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για την συμπερίληψη παροχών στον νέο Προϋπολογισμό αναμένεται να αποτελέσουν πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ τρόικας και Κυβέρνησης. Η πρόβλεψη του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2015 αναφορικά με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι 2,5% του ΑΕΠ, αντί του 3% που προβλέπει το Μνημόνιο. Αυτό διότι θα συμπεριληφθεί το κόστος της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% , κάτι που δεν έχει εγκριθεί από την τρόικα.
Από ότι μάλιστα διαφαίνεται οποιαδήποτε ανοικτή ρήξη με την τρόικα θα επηρεάσει και την ελληνική αγορά ομολόγων επιδεινώνοντας το κλίμα και αυξάνοντας το κόστος δανεισμού του Δημοσίου.
Δεν είναι δε τυχαίο ότι τα τελευταία 24ωρα δημοσιεύματα του αμερικανικού και ευρωπαϊκού Τύπου που αναφέρουν ότι οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι Έλληνες πολιτικοί θα αποτύχουν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Μάρτιο, κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει πρόωρες εκλογές και να θέση σε κίνδυνο την πρόοδο της Ελλάδος στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.