Συναγερμός για τον Έμπολα: Ποιες χώρες ενδέχεται να "χτυπήσει". Το χειρότερο σενάριο


Συναγερμό κήρυξε το CDC για την...


αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα. Στη Νιγηρία, με αφορμή την επιδημία έληξε η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανέβασαν σήμερα το επίπεδο υγειονομικού συναγερμού στο 1, το υψηλότερο που υπάρχει, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

"Η ενεργοποίηση (του συναγερμού) μας επιτρέπει να κινητοποιήσουμε πόρους από όλες τις υπηρεσίες για να ανταποκριθούμε στην κρίση", εξήγησε ο Τομ Σκίνερ.

"Είναι η πρώτη φορά από το 2009 που κηρύσσεται τέτοιος συναγερμός. Την εποχή εκείνη είχε κηρυχθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης Η1Ν1", συνέχισε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι έχουν καταγραφεί 932 θάνατοι σε σύνολο 1.711 κρουσμάτων της ασθένειας που πλήττει κυρίως τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής, τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

Στη Νιγηρία, οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων που απεργούσαν από την 1η Ιουλίου ανακοίνωσαν σήμερα ότι διακόπτουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους με αφορμή την επιδημία που έχει ήδη επεκταθεί στο Λάγκος, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Νιγηρίας (NMA), που είχε την πρωτοβουλία, ανέφεραν ως βασική αιτία για τον τερματισμό της απεργίας "την εμφάνιση του ιού Έμπολα" στη χώρα.

Ο ιός Έμπολα προκαλεί ακατάσχετες αιμορραγίες, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει το 90% μεταδίδεται μέσω επαφής με το αίμα, τα σωματικά υγρά ή τους ιστούς των μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων.
Το χειρότερο σενάριο για την εξάπλωση - Ποιες χώρες ενδέχεται να χτυπήσει

Το χειρότερο σενάριο έχει να κάνει με τον τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας. Ο γιατρός Derek Gatherer, καθηγητής στο Lancaster University, αναφέρει στο Vox:

"Αν είσαι ιατρός στη Σιέρα Λεόνε ή στη Γουΐνέα είναι πολύ πιθανό να μην έχεις γάντια και μάσκα για να εξετάσεις τον ασθενή. Υπάρχει έλλειψη σε βασικά είδη που χρειαζόμαστε εκεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

 Ακόμα και σε επίπεδο διάγνωσης, πριν δηλαδή διαπιστωθεί αν ο άνθρωπος που έρχεται σε εμάς νοσεί από τον Έμπολα ή όχι. Έτσι, είναι πολύ πιθανό κάποια από αυτά τα άτομα να ταξιδέψουν με αεροπλάνα εκτός αυτών των κρατών προς τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη".

Σε ότι αφορά τις πτήσεις από τα κράτη στα οποία έχουν διαπιστωθεί κρούσματα και θάνατοι, το 29,6% των πτήσεων φεύγει προς Ευρώπη, το 6,5% προς την ανατολική Μεσόγειο, το 2,5% προς ΗΠΑ, το 3,1% προς τον δυτικό Ειρηνικό και το 1,5 % προς τον Καναδά.

Σε περίπτωση που η χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα, που έχει ποτέ καταγραφεί, φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες,  ο ομοσπονδιακός νόμος επιτρέπει "τη σύλληψη και την εξέταση οποιουδήποτε πολίτη για τον οποίο υπάρχει εύλογη υποψία ότι έχει μολυνθεί με μεταδοτική ασθένεια". Οι πολίτες αυτοί "επιτρέπεται να κρατούνται για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται και με οποιοδήποτε τρόπο κριθεί αναγκαίο".

Σε περίπτωση που ο Έμπολα φτάσει όντως στην Αμερική και αρχίσει να εξαπλώνεται, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) θα είναι να εκδώσει οδηγία "απομόνωσης ή καραντίνας".

Η "απομόνωση" δεν θα είναι εθελοντική.

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσαν ότι το ξέσπασμα του Έμπολα στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής – Γουΐνέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία- αποτελεί το πιο θανατηφόρο που έχει καταγραφεί.

Τριάντα χιλιάδες άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον Αμερικανό διπλωμάτη που έχασε τη ζωή του από τον ιό Έμπολα στη Νιγηρία προσπαθούν να εντοπίσουν οι αρχές στη δυτική Αφρική και τη Βρετανία προκειμένου να φρενάρουν τον κίνδυνο μετάδοσης της θανατηφόρας ασθένειας.

Την ώρα που στη Δυτική Αφρική η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου με την Σιέρα Λεόνε να κλείνει τα σύνορα και τη Λιβερία να βάζει λουκέτα στα σχολεία, ο ΠΟΥ διευκρίνισε πάντως πως για την ώρα δεν συνιστά ταξιδιωτικούς περιορισμούς ή κλείσιμο συνόρων εξαιτίας της επιδημίας του ιού.