Στις καλένδες το αντιρατσιστικό


Στις καλένδες φαίνεται ότι...


 επιχειρεί να στείλει η συγκυβέρνηση το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στο οποίο κατέληξαν ύστερα από 1,5 χρόνο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου ζήτησε αναβολή της συζήτησης στο Β΄Θερινό Τμήμα της Βουλής, προκαλώντας την αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, καθώς και αντιρατσιστικών οργανώσεων.

 Για «πνεύμα Μπαλτάκου» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και για «συντηρητικούς θύλακες στη ΝΔ» μιλά η ΔΗΜΑΡ, που επιδιώκουν να αποτρέψουν την ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Το ν/σ επρόκειτο να συζητηθεί στις 26 / 27 Αυγούστου στο Β΄Θερινό Τμήμα της Βουλής. Με επιστολή του ωστόσο προς τη νομοθετική υπηρεσία της Βουλής, ο Αθανασίου ζητά αναβολή, επικαλούμενος «έκτακτο κώλυμα του». Ο υπουργός Δικαιοσύνης προτείνει μάλιστα ως ημερομηνία συζήτησης την 1η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα όμως με την απόφαση του προέδρου της Βουλής για την κατάρτιση των θερινών τμημάτων, το Κοινοβούλιο θα είναι κλειστό την 1η Σεπτεμβρίου και οι εργασίες του Γ΄Θερινού Τμήματος ξεκινούν στις 2 Σεπτεμβρίου.

«Λόγω εκτάκτου κωλύματός μου, παρακαλώ να αναβληθεί η συζήτηση των ανωτέρων σχεδίων νόμων (σ.σ. αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και κύρωση της Συμφωνίας για την Ίδρυση Διεθνούς Ακαδημίας κατά της Διαφθοράς ως Διεθνούς Οργανισμού) και να προσδιορισθεί νέα συζήτηση το συντομότερο δυνατόν, και αν είναι εφικτό, τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου» αναφέρει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου, αναδιατυπωμένο προκειμένου να καλύψει ενστάσεις που είχε διατυπώσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, είχε δρομολογηθεί να συζητηθεί στο Β΄Θερινό Τμήμα της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη.


Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη 38 βουλευτές της Ν.Δ. ζητούσαν με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό να προστεθεί στο νομοσχέδιο, διάταξη που να ποινικοποιεί την αμφισβήτηση της "Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής (Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων, Ασσυρίων)", και σε άλλη διατύπωσή τους, της "Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης", κατά τα πρότυπα της ποινικοποίησης της άρνησης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, στην οποία προβαίνει το νομοσχέδιο.

Εξάλλου, σε σημερινή τους ανακοίνωση, εννέα ανεξάρτητοι βουλευτές (Γιαταγάνα, Καπερνάρος, Κασαπίδης, Μουτσινάς, Μπόλαρης, Νικολόπουλος, Νταβρής και Σταυρογιάννης), στηλιτεύουν την απουσία αναφοράς στις «γενοκτονίες των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μ. Ασίας» χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «κατάπτυστη και αντεθνική υπαγόρευση από τους γνωστούς-άγνωστους υποβολείς».

Απαντώντας στους βουλευτές της ΝΔ ο κ. Αθανασίου διαβεβαίωσε ότι «δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για το θέμα», καθώς όπως είπε, «η κακόβουλη άρνηση ή ο ευτελισμός και των γενοκτονιών που το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει, θα αντιμετωπίζεται ρητώς με την τελική διαμόρφωση της σχετικής διάταξης, ως αδίκημα, όπως το ολοκαύτωμα ή οι γενοκτονίες που διεθνή ή ελληνικά δικαστήρια έχουν αναγνωρίσει με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις».

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του σημείωνε χθες ότι «η συμπερίληψη των Γενοκτονιών, που έχει στο παρελθόν αναγνωρίσει η Βουλή των Ελλήνων, είναι αυτονόητη» και ότι «δεν χρειάζονται όψιμες επισημάνσεις για το προφανές που έχει συμφωνηθεί από την πλειοψηφία κατά την συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής».

ΣΥΡΙΖΑ: Κατεψυγμένο το αντιρατσιστικό

“«Μπαλτάκο, ζεις εσύ μας οδηγείς!» Το αντιρατσιστικό και πάλι στον πάγο”, σχολιάζει η Βασιλικής Κατριβάνου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Αθηνών:
“Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως το πιο παγωμένο (για να μην πω κατεψυγμένο) και αποσυρμένο νομοσχέδιο όλων των τελευταίων χρόνων.

 Όπως είχαμε επισημάνει ως Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, η θέσπιση αντιρατσιστικής νομοθεσίας ήταν ένα βήμα απαραίτητο (παρά τα σοβαρά προβλήματα, ελλείψεις και αδυναμίες του συγκεκριμένου νομοσχεδίου), καθώς θα έδινε ένα μήνυμα στην κοινωνία: ότι η πολιτεία θεωρεί προτεραιότητα την αντιμετώπιση του ρατσισμού”, δήλωσε μετά την απόφαση να παγώσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και προσθέτει.

“Μοιάζει όμως ότι η συγκυβένηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θέλει να στείλει διαφορετικά μηνύματα στην κοινωνία: ότι η πάταξη του ρατσισμού είναι πολυτέλεια, αν όχι ανεπιθύμητη, γι’ αυτήν, και μπορεί να αναβάλλεται διαρκώς.

 Φαίνεται έτσι ότι, σε αρμονία με την πολιτική της (βλ. «Ξένιος Δίας», παράταση της κράτησης μεταναστών επ’ αόριστον και πέραν του δεκαοχτάμηνου) δυσκολεύεται να εισάγει ακόμα και αυτό το καθυστερημένο και ελλιπές νομοσχέδιο”, σχολιάσε.

“Ο κ. Μπαλτάκος (ο οποίος δήλωσε χθες ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί νομικό έκτρωμα επιστροφής στον σκοταδισμό του μεσαίωνα»), λοιπόν, και το πνεύμα του, ζουν και βασιλεύουν – και αυτά είναι που μας επιστρέφουν στον Μεσαίωνα!

 Εναπόκειται πλέον στο αντιρατσιστικό κίνημα, στις δυνάμεις της Αριστεράς και της δημοκρατίας, σε κάθε ευαίσθητο πολίτη να παλέψουν ενάντια στον ρατσισμό και για την άμεση θέσπιση ενός αποτελεσματικού αντιρατσιστικού νόμου”.

ΔΗΜΑΡ: Όχι άλλες παλινωδίες και υπαναχωρήσεις στο αντιρατσιστικό

Σε ανακοίνωση η ΔΗΜΑΡ αναφέρει:

“Η νέα μετάθεση  της ημερομηνίας κατάθεσης  του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου  στη Βουλή, προδίδει τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλουν συντηρητικοί  θύλακες στο εσωτερικό της ΝΔ,  να αποτρέψουν την ψήφιση μιας σύγχρονης αντιρατσιστικής νομοθεσίας.

Η ΔΗΜΑΡ επιμένει ότι η έκρηξη των ρατσιστικών και νεοναζιστικών πρακτικών στη χώρα δεν αφήνει άλλα περιθώρια ταλαντεύσεων, παλινωδιών και υπαναχωρήσεων. Καθένας αναλαμβάνει  τις ευθύνες του. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο πρέπει να συζητηθεί και να ψηφιστεί”.

Κοροϊδία

Αντιδρούν και αντιρατσιστικές οργανώσεις που σημειώνουν ότι την ίδια ώρα κυκλοφορούν ελεύθεροι οι Βαγγελάτοι τύπου Μανωλάδας και αποφυλακίζονται νεοναζί της Χρυσής όπως η Σκορδέλη και ο Ματθαιόπουλος.

Και συμπληρώνουν (όπως η ΚΕΕΡΦΑ) πως “το αντιρατσιστικό κίνημα συνεχίζει να διεκδικεί το δικό του «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» απαιτώντας χαρτιά για τους μετανάστες, άσυλο στους πρόσφυγες, ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, κατάργηση της Φρόντεξ και των στρατοπέδων συγκέντρωσης”.

Σημείο εκκλησιαστικής... τριβής

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντιρατσιστικό αποτέλεσε σημείο τριβής της κυβέρνησης και με την εκκλησία, ή για την ακρίβεια με  κάποιους εκ των ιεραρχών.

Πέντε Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος έχουν μέχρι στιγμής εκφράσει δημοσίως τις απόψεις τους για το θέμα αυτό με καυστικές δηλώσεις!

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος , πρώτος από όλους,με τα κηρύγματά του κάθε Κυριακή, έχει στηλιτεύσει το γεγονός καλώντας την Κυβέρνηση να το πάρει πίσω!

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ με μία επιστολή- καταπέλτη προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προειδοποιεί ότι όλες αυτές οι εκπτώσεις θα στοιχίσουν στην πατρίδα μας και στο λαό μας!

Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας, με σκληρές δηλώσεις του εξέφρασε την ανησυχία του για το νομοσχέδιο και ζητάει να το αποσύρει!

Επίσης, ο Μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας Κοσμάς, από κοινού με τον Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ σε δηλώσεις τους προς τα Μέσα Ενημέρωσης καταδικάζουν το νομοσχέδιο και ζητούν την απόσυρσή του.