Χάνουμε τα πετρέλαιά μας - Σε ξένους η διαχείρηση των υδρογονανθράκων μας


Ξένους διαχειριστές, με τον...



 μανδύα συμβούλων, αποκτά ο ελληνικός ορυκτός πλούτος πριν καλά καλά διαπιστωθεί ποια είναι η αξία του και αν... υπάρχει!

Ξένους διαχειριστές, με τον μανδύα συμβούλων, αποκτά ο ελληνικός ορυκτός πλούτος πριν καλά καλά διαπιστωθεί ποια είναι η αξία

 Για το τι κρύβεται υποθαλάσσια αλλά και στο υπέδαφος της Ελλάδας μέχρι σήμερα υπάρχουν απλές απεικονίσεις γεωλογικών δομών που «δείχνουν» μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 Ωστόσο, κάποιοι φρόντισαν εξαιρετικά έγκαιρα να καταστήσουν ξεκάθαρο ότι δεν θα είμαστε «αφέντες» στον φυσικό πλούτο της χώρας μας. Τουλάχιστον όχι μόνοι μας...

Από το 2011, οπότε και αποκαλύφθηκαν τα αποτελέσματα των διετών ερευνών του βαθυσκάφους «NordikExplorer» που έκαναν αναφορά για ενδείξεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, μια χαραμάδα ελπίδας φάνηκε μέσα στη μνημονιακή καταχνιά.

 Σειρά επιστημονικών τοποθετήσεων ήρθε να επιβεβαιώσει τα ευρήματα του ερευνητικού σκάφους της νορβηγικής εταιρείας PetroleumGeoServices (PGS), ενώ και ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για ανεκμετάλλευτους ενεργειακούς πόρους στο ελληνικό υπέδαφος.

Η δε αποκάλυψη τον Οκτώβριο του 2012 ότι τρεις πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι Ηλίας Κονοφάγος, Νίκος Λυγερός και Αντώνης Φώσκολος, είχαν συντάξει έκθεση, την οποία απέστειλαν στον πρωθυπουργό και σύμφωνα με την οποία η εκτιμώμενη αξία των ελληνικών κοιτασμάτων ανερχόταν στα 1,3 τρις δολάρια, αλλά και η δημοσιοποίηση, με διαφορά λίγων ημερών, έκθεσης της DeutscheBank, που αποτιμούσε στα 417 δις ευρώ –ακολούθησε έκθεση της τράπεζας με νέα εκτίμηση στα 600 δις ευρώ– τα καθαρά έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου μόνο για την περιοχή της Κρήτης, έπεισαν και τον πιο δύσπιστο για την πραγματική διάσταση του ονείρου!

Όμως οι δύο εκθέσεις λειτούργησαν και ως ελλανοδίκες στην αφετηρία της κούρσας των ενεργειακών πολυεθνικών κολοσσών για το ποιος θα είναι ο εκλεκτός «συνέταιρος» των Ελλήνων στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.

Δύο διακεκριμένοι επιστήμονες, γνώστες της ελληνικής ενεργειακής πραγματικότητας, ο αντιπρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) Κωστής Σταμπολής και ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης γράφουν στα "Επίκαιρα" για το παρόν και το μέλλον των ελληνικών υδρογονανθράκων.