Οι 45 ημέρες που θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις


Μετά τον καυτό λόγω ...



ΕΝΦΙΑ Δεκαπενταύγουστο, πρόσω ολοταχώς για τη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου και τη ΔΕΘ.

Η επικοινωνιακή αναζήτηση καλών ειδήσεων και τα μπάνια του λαού δεν μπορούν να καλύψουν τα πολλά και δύσκολα ανοιχτά μέτωπα.

Μετά τη σύντομη ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα μοιράσει τις ημέρες των εορτών μεταξύ Πύλου και Ναυπλίου όπως συνηθίζει, θα επιστρέψει το βράδυ της Κυριακής στην Αθήνα, όπου έχει ζητήσει να βρίσκονται από Δευτέρα άπαντα τα μέλη της κυβέρνησης, καθώς τα μέτωπα είναι πολλά και ανοιχτά.

Η περίοδος μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου είναι κρίσιμη για τις πολιτικές εξελίξεις. Το διάστημα αυτό περιλαμβάνει τρία πολιτικά ορόσημα: Τη νέα συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις 30 Αυγούστου. Την πρώτη συζήτηση με την τρόικα στο Παρίσι που θα έχει ολοκληρωθεί στις 4 Σεπτεμβρίου.

 Και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 6 Σεπτεμβρίου, από το βήμα της οποίας ο πρωθυπουργός επιθυμεί να ανακοινώσει ορισμένες φοροελαφρύνσεις και να επιβεβαιώσει ρητορικά το «τέλος του μνημονίου».

Το κυριότερο  πολιτικά διακύβευμα αυτών των 45 ημερών για το Μαξίμου είναι η έναρξη της τελικής συζήτησης για το χρέος, πάνω στην οποία είτε θα «κτιστεί» η προεδρική πλειοψηφία είτε το εκλογικό δίλημμα ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών, αλλά το βασικό αγκάθι που πρέπει να λυθεί μέχρι τότε αφορά στον ΕΝΦΙΑ.

 Η εμφάνιση του κ.Σαμαρά στη ΔΕΘ εξαρτάται φυσικά απόλυτα την ολοκλήρωση της  εκτός έδρας προπαρασκευαστικής φάσης των διαπραγματεύσεων στη γαλλική πρωτεύουσα δύο ημέρες πριν την άνοδο του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα και η κυβερνητική προετοιμασία για τη «μάχη των Παρισίων» ξεκινά από τη Δευτέρα.

Ο ΕΝΦΙΑ συνεχίζει όμως να δοκιμάζει τις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με τη βάση της, αλλά και της κυβέρνησης με τους γαλάζιους βουλευτές. Τις επιθέσεις των δεύτερων κατά του οικονομικού επιτελείου ακολούθησαν διαρροές στελεχών του υπουργείου Οικονομικών περί προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις αλλαγές στο φόρο λόγω των αντιδράσεων βουλευτών, προκαλώντας νέα δυσαρέσκεια στην  κοινοβουλευτική ομάδα, όπου το κλίμα είναι τεταμένο.

 Η παράταση κατά ένα μήνα της προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου (τέλος Σεπτεμβρίου αντί τέλους Αυγούστου) μεταθέτει μόνο προσωρινά την πίεση, ενώ το σχέδιο για αύξηση των δόσεων του ΕΝΦΙΑ φέρεται ήδη να σκοντάφτει σε αντιρρήσεις της τρόικας.