Την απαλλαγή των ελεύθερων ...
επαγγελματιών με κύκλο εργασιών κάτω των 10.000 ευρώ από την υποχρέωση είσπραξης και καταβολής ΦΠΑ προανήγγειλε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Στην τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης - με την οποία επιβεβαιώθηκε το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» του περασμένου Σαββάτου - στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι επιχειρήσεις που είχαν στην προηγούμενη διαχειριστική περίοδο ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ.
Ηδη από το μεσημέρι, στην τοποθέτησή του στη Βουλή ο Γκίκας Χαρδούβελης είχε προαναγγείλει μια πρωτοβουλία στο ζήτημα της φορολόγησης: «Αυτό το πολυνομοσχέδιο περιέχει μόνο προαπαιτούμενα. Κάθισα στη Βουλή για να ακούσω τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρέπει να τρέξω στο υπουργείο γιατί ακόμη είμαστε σε διαπραγμάτευση για ορισμένα πράγματα. Άρα, πιθανόν να σας φέρω και κάτι καινούριο μέχρι τις 19.30» είχε πει το μεσημέρι. Τελικά το «καινούργιο» το έφερε στις 7 μ.μ.
Πάντως το όριο των 10.000 ευρώ είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από παράγοντες της αγοράς. Την περασμένη Κυριακή, σχολιάζοντας το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, είχε χαρακτηρίσει την απαλλαγή μέτρο στη σωστή κατεύθυνση αλλά παρατήρησε ότι το όριο των 10.000 ευρώ είναι πολύ χαμηλό.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πώς το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τελικά το βράδυ της Τετάρτης είχε προκαλέσει ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, καθώς σε μια σειρά από ρυθμίσεις διαφώνησαν έντονα βουλευτές της πλειοψηφίας.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι αλλαγές για το «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων, όπως και η κατάργηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων προκηρύξεων του Δημοσίου και των ΟΤΑ στον Τύπο.
Ειδικότερα ψηφίστηκαν από το Β Θερινό Τμήμα τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που είχαν τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ψηφίστηκε και στο σύνολό του και αναμένεται σύντομα να λάβει ΦΕΚ ώστε να αποδεσμευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.
Τα άρθρα 221 (για τα επικουρικά ταμεία και το εφάπαξ), 226 για την σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου για το πόθεν έσχες και 227 για την διαδικασία ελέγχου του πόθεν έσχες ψηφίστηκαν με 50 ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης και 47 κατά της αντιπολίτευσης.
Τα άρθρα 223 (για τους υπόχρεους σε δήλωση πόθεν έσχες), 224 (για το περιεχόμενο της δήλωσης πόθεν έσχες), 225 (για τα όργανα και τη διαδικασία ελέγχου πόθεν έσχες), 228 (για τις κυρώσεις για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες) 229 (για καταλογισμό περιουσίας) και 230 (για τη δήλωση οικονομικών συμφερόντων μαζί με τη δήλωση πόθεν έσχες) ψηφίστηκαν με 50 ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης, 39 κατά (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΧΑ, Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί βουλευτές) και 8 παρών (ΑΝΕΛ, ΚΚΕ).