400 ευρώ μηνιάτικο, 16 ώρες ανασφάλιστης εργασίας...
Η κινεζική «απόβαση» στη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη και οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές.
Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν οι Ασιάτες τις εργασιακές σχέσεις, τις συνθήκες εργασίας και τον εργαζόμενο γενικότερα προκαλεί ερωτήματα, ιδίως από τη στιγμή που η κυβέρνηση, υπό το κράτος του πανικού και της απόγνωσης για να εισέλθουμε σε τροχιά ανάκαμψης, δεν έχει φροντίσει να θέσει ένα πλαίσιο αξιοπρεπούς modusoperandi.
Κάπως έτσι προέκυψαν η κακοπληρωμένη απασχόληση, τα ημερήσια 16ωρα εργασίας και η μη τήρηση κανόνων ασφαλείας στη διάρκεια της εργασίας, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Cosco.
Μάλιστα, οι συγκεκριμένες συνθήκες τείνουν να εξελιχθούν σε εργασιακό κανόνα, αν κρίνουμε από το τι προσφέρουν οι κινεζικές εταιρείες που επιχειρούν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας.
«Σε συνέντευξή μου σε κινεζικό κανάλι, και αφού μιλήσαμε για τις επενδύσεις των Κινέζων στη χώρα και την ελληνική κρίση, η κουβέντα πήγε στους μισθούς που δίνονται στην Ελλάδα.
Τότε η δημοσιογράφος με ρώτησε: “Μα καλά, δεν είναι πολλά τα 400 ευρώ τον μήνα;”...» αφηγείται στα «Επίκαιρα» ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης.
Προς επίρρωση των λεγομένων του κ. Ρομπόλη, ο 37χρονος Κώστας Καλίτσας, στέλεχος ελληνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στα φωτοβολταϊκά, περιγράφει τη δική του εμπειρία συνέντευξης με εκπροσώπους εταιρείας από τη Χώρα του Δράκου, που θέλει, μέσω Ελλάδας, να επεκταθεί στην ευρωπαϊκή αγορά.