Με την ολοκλήρωση του πρώτου...
γύρου για το ψηφισμένο πλέον νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ χθες το βράδυ στη Βουλή, ξεκινάει άμεσα ο δεύτερος και κρισιμότερος γύρος με επίδικο αν οι τέσσερις προτάσεις που κατατέθηκαν χθες το βράδυ και οι δύο που αναμένεται να κατατεθούν σήμερα θα οδηγήσουν στη διεξαγωγή συζήτησης στην ολομέλεια για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Οι τέσσερις προτάσεις που κατατέθηκαν μέχρι στιγμής, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, των ανεξαρτήτων βουλευτών, της Χρυσής Αυγής και του ΣΥΡΙΖΑ (με τη σειρά που κατατέθηκαν), έχουν κοινό ζητούμενο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ και συγκεντρώνουν 115 υπογραφές.
Απομένει η πρόταση του ΚΚΕ, στην οποία το ζητούμενο -με τα έως τώρα δεδομένα- θα είναι η κατάργηση όλου του νομικού πλαισίου που διέπει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας από το 1990 και εντεύθεν, και η πρόταση της ΔΗΜΑΡ που όπως όλα δείχνουν θα κρίνει πολλά.
Το θέμα θα συζητηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής το μεσημέρι όταν θα αποφασισθεί αν οι προτάσεις θα αθροιστούν ώστε να μαζευτούν οι 120 υπογραφές. Στη συνέχεια θα αποφασισθεί αν θα συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής για την πραγματοποίηση της συζήτησης, όπως επιθυμεί και ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος έχει εξηγήσει ότι «δεν θέλει εκκρεμότητες», καθώς σε διαφορετική περίπτωση αυτή θα εκκρεμεί ως τον Οκτώβριο, όταν θα ξανανοίξει η Βουλή.
Χθες το βράδυ στα δημοσιογραφικά γραφεία υπήρξαν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλείσει το θέμα άμεσα, εκδίδοντας ακόμη και μεταμεσονύκτιο ΦΕΚ και αποσπώντας ακόμη και σήμερα την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε το νομοσχέδιο να γίνει πλέον νόμος του κράτους και να εκλείψει η δυνατότητα της αντιπολίτευσης να ζητήσει δημοψήφισμα.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, γι' αυτόν τον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έσπευσαν χθες μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Ωστόσο, βουλευτές ακόμη και της συγκυβέρνησης εκτιμούσαν χθες πως τόσο το προεδρείο της Βουλής που έχει διατυπώσει ανοιχτά τη θέση του, όσο και η Προεδρία της Δημοκρατίας, δύσκολα θα δεχθούν να εμπλακούν στο θέμα και θα αντιτείνουν τον θεσμικό και υπερκομματικό τους ρόλο.
Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη ομιλία του στις 20:30 το απόγευμα στο συνέδριο του Economist.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα εξαπολύσει σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς με μοναδικό στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με αφορμή τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς χθες στο Μαξίμου σε συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.