Μπορεί η κρίσιμη διαπραγμάτευση να ...
είναι αυτή του φθινοπώρου, αλλά το Μαξίμου έχει αποφασίσει η ελληνική πλευρά να προσέλθει σε αυτήν πανέτοιμη ώστε να «κόψει» κάθε διάθεση της άλλης πλευράς να τραβήξει σε μάκρος.
Το Μαξίμου έχει ήδη στείλει το μήνυμα προς όλες τις πλευρές - εμπλεκόμενους υπουργούς, Χαριλάου Τρικούπη - ότι η 5η αξιολόγηση της τρόικας είναι η τελευταία και πρέπει να κρατήσει το πολύ έως το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
«Μετά, αν όλα πάνε κατ΄ευχήν», λέει ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, «θα αρχίσει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».
Το πρώτο τρίμηνο του 2015 η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή την πρότασή της για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και κάθε βουλευτής προσωπικά και κάθε κόμμα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν έναντι της χώρας.
Αυτός είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Σε περίπτωση μάλιστα που η πλευρά των δανειστών εγείρει και νέες απαιτήσεις ως προαπαιτούμενα για να εκκινήσει η διαπραγμάτευση για το χρέος, το Μαξίμου «είναι αποφασισμένο να φτάσει μέχρι τέλους», λέει το ίδιο στέλεχος.
Οι φοροελαφρύνσεις και η αύξηση του αριθμού των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα - τα οποία κάθε μήνα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο - στα οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση, θα ανακοινωθούν αμέσως μετά το πέρας της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου.
Προϋπόθεση, λένε στην κυβέρνηση, για να γίνουν όλα αυτά είναι η τρόικα στην κρίσιμη επιθεώρηση του Σεπτεμβρίου να βρει τη χώρα έτοιμη «χωρίς αστερίσκους και εκκρεμότητες».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η θερινή κινητοποίηση του Μαξίμου, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων – με την αναζήτηση συμμαχιών στις χώρες του νότου - οφείλεται στο γεγονός ότι τα μηνύματα που φθάνουν από την πλευρά των δανειστών – Μέρκελ, ΕΚΤ, Κομισιόν - δεν δείχνουν κάποια χαραμάδα στη γραμμή της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Γι αυτό και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής», με αφορμή της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την Μεταπολίτευση, στέλνει ένα μήνυμα προς την πλευρά των δανειστών, βάλλοντας κατά του κρατισμού και του λαϊκισμού, αλλά μιλά και για τη «Νέα Ελλάδα», το «νέο Σύνταγμα» που θα προτείνει και θα αποτελέσει τον θεμελιακό χάρτη της χώρας και παράλληλα την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση που, όπως γράφει, «ήδη έχει δρομολογηθεί».