Εμμένει ο πρόεδρος της...
Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην εκτίμησή του ότι αν οι διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων για το δημοψήφισμα στην υπόθεση της ΔΕΗ είναι ομοειδείς και ταυτόσημες, οι υπογραφές των βουλευτών μπορούν να αθροιστούν.
Σε ανεπίσημη συζήτηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε ότι το θέμα του δημοψηφίσματος πρέπει να κλείσει άμεσα, ώστε να μην «σέρνεται» μέχρι τον Οκτώβριο.
Ωστόσο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη υποστήριξε, με δήλωσή της, ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για την κυβέρνηση, καθώς «οι απόψεις περί δημοψηφίσματος που έχουν διατυπωθεί είναι βέβαιο ότι δεν αθροίζονται μεταξύ τους».
Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, καθώς, όπως τόνισε, αυτό επιβάλλει «η κοινή λογική, η στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία αλλά και η μέχρι τώρα κοινοβουλευτική πρακτική (συνθήκη της Λισαβόνας)», επισημαίνοντας ότι πάνω από 120 βουλευτές εναντιώνονται στη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ».
«Προσωπική μου θέση» λέει ο Μεϊμαράκης
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι όσα είπε αποτελούν προσωπική του θέση, που την εκφράζει και ως Πρόεδρος της Βουλής, καθώς, όπως είπε, θα λειτουργήσει θεσμικά. «Εγώ δεν κάνω τερτίπια. Σαν Βαγγέλης λέω ότι δεν θέλω εκκρεμότητες. Πρέπει να κλείσουν όλες» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος εξήγησε ότι θα απευθυνθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, προκειμένου να λάβει γνωμοδότηση για το αν μπορούν να συναθροιστούν οι υπογραφές.
Επιπλέον, επισήμανε ότι με βάση το Σύνταγμα (άρθρο 44), «δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά».
Βούλτεψη: «Οι απόψεις περί δημοψηφίσματος που έχουν διατυπωθεί είναι βέβαιο ότι δεν αθροίζονται»
«Αυτές οι απόψεις περί δημοψηφίσματος που έχουν διατυπωθεί είναι βέβαιο ότι δεν αθροίζονται μεταξύ τους», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.
«Οπότε, κάθε περαιτέρω συζήτηση δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα» πρόσθεσε.