«Πράσινο» στην εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ προς την Ελλάδα


Εγκρίθηκε από το Εurogroup η δόση του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και η ...

ΕΚΤΑΜ
εκταμίευσή της από το διοικητικό συμβούλιο του EFSF, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο Γέρουν Ντέισελμπλουμ η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για την ολοκλήρωση των υπόλοιπων όρων έως τις αρχές Αυγούστου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup καλοσώρισε την εκπλήρωση των προαπατούμενων ενώ ανέφερε ότι αργότερα μέσα στην εβδομάδα αναμένεται και η επίσκεψη στη χώρα τεχνικού κλιμακίου της τρόικα. Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε την Ευρωομάδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ικανοποιήσει έως τις αρχές Αυγούστου, τα τελευταία έξι προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση του Ιουνίου, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η 5η και τελευταία αξιολόγηση θα ξεκινήσει επισήμως όταν ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης.

Έγκριση εκταμίευσης

Όπως διευκρίνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, το διοικητικό συμβούλιο του EFSF, μετά την Ομάδα Εργασίας της Ευρωομάδας (EuroWorkingGroup) έδωσε την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ)/(EFSF) ενέκρινε την εκταμίευση ενός δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων που είχαν αποφασιστεί τον Απρίλιο 2014.

Ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η δόση θα εκταμιευθεί εντός της εβδομάδας και υπενθύμισε ότι παραμένουν προς εκταμίευση 2,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ μπορεί να εκταμιευθεί τον Αύγουστο, εφόσον ικανοποιηθούν τα τελευταία έξι προαπαιτούμενα.

Δεύτερη εκταμίευση

Πρόκειται για τη δεύτερη εκταμίευση της συνολικής δόσης των 8,3 δισ. ευρώ η οποία εγκρίθηκε από την Ευρωομάδα (Eurogroup), σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της τέταρτης αναθεώρησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Με την παρούσα εκταμίευση, το συνολικό ποσό οικονομικής ενίσχυσης του ΕΤΧΣ (EFSF) προς την Ελλάδα θα φτάσει τα 140,9 δισεκ. ευρώ. Το ΕΤΧΣ (EFSF) θα μπορέσει να εκταμιεύσει επιπλέον ένα δισ. ευρώ, ως μέρος της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης των επιπλέον προαπαιτούμενων δράσεων.

 Μετά την επόμενη εκταμίευση, 1,8 δισ. ευρώ θα παραμείνουν διαθέσιμα για το ελληνικό πρόγραμμα από το ΕΤΧΣ (EFSF).

«Με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, η Ελλάδα συνεχίζει να θέτει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την εξισορρόπηση της οικονομίας» δήλωσε ο Κλ. Ρέγκλινγκ.

Φόρος επί της εργασίας

Στο μεταξύ, ερωτηθείς για το κατά πόσο οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα μπορούν να προβούν σε μείωση του φόρου επί της εργασίας, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι οι χώρες αυτές, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να μεταφέρουν το βάρος της φορολογίας από την εργασία σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες, ή να προβούν σε μείωση κρατικών δαπανών.

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα ο Γ. Ντάισελμπλουμ σχολίασε ότι υπάρχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είναι σε θέση να τα αποπληρώσουν, ωστόσο, όπως είπε, «δεν υπάρχει ενιαία συνταγή».

Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι ο επόμενος στόχος της Ελλάδας, είναι η υλοποίηση των έξι προαπαιτούμενων έως το τέλος Ιουλίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ εντός του Αυγούστου.

Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν, επίσης, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις αποφάσεις που αφορούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Εξάλλου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ευρωομάδα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαφανή διαδικασία επιλογής της νέας γενικής γραμματέας δημοσίων εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου.

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο είδος βοήθειας προς την Ελλάδα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπενθύμισαν ότι ο πρωθυπουργός την έχει αποκλείσει. Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι για το ζήτημα αυτό υπάρχουν διαφορετικές γραμμές εντός της τρόικας.