Νέο μέτωπο στις σχέσεις της...
κυβέρνησης με τους ενστόλους και τους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας.
Μετά το αγκάθι της καταβολής των αναδρομικών, έρχεται ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ τους.
Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει αφενός ότι ενσωματώνονται στο ενιαίο επικουρικό ταμείο τα επικουρικά ταμεία όλων των εστόλων.
Αφετέρου εισάγει τη ρήτρα βιωσιμότητας και μηδενικών ελλειμμάτων και για το εφάπαξ.
Συνδικαλιστές των ενστόλων εκτιμούν ότι η ρήτρα αυτή οδηγεί σε μειώσεις των εφάπαξ σε ποσοστό άνω του 50%.
Στο Πεντάγωνο επικρατεί αναβρασμός, με αρκετά στελέχη στην ιεραρχία να εξετάζουν το ενδεχόμενο παραίτησης τους.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 221 του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρόικας, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει αφενός τη συγχώνευση όλων των επικουρικών Ταμείων των ενστόλων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (σ.σ. και συνεπώς οδηγεί προοδευτικά σε αναπόφευκτες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων), αφετέρου εισάγει τη ρήτρα βιωσιμότητας και μηδενικών ελλειμμάτων για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) και τους ειδικούς Κλάδους και Λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού.
Η ίδια ρήτρα εφαρμόζεται, σύμφωνα με το ν/σ, και σε κάθε άλλο φορέα του Δημοσίου που χορηγεί εφάπαξ, μεταξύ αυτών και το Ταμείο Αρωγής των Υπαλλήλων της Βουλής. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των Εν. Δυνάμεων εκτιμούν ότι η ρήτρα αυτή οδηγεί σε μειώσεις των εφάπαξ σε ποσοστό άνω του 50%.
Στο σχέδιο νόμου ορίζεται ότι η ρήτρα βιωσιμότητας καθορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Εργασίας και του καθ? ύλην αρμόδιου υπουργού και με τη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, ενώ εάν το αρμόδιο διοικητικό συμβούλιο δεν εφαρμόσει την προσαρμογή των παροχών, όπως απαιτείται, θα παύεται.
Διέξοδο, ενδεχομένως, αποτελεί η πρόβλεψη για τη δυνατότητα μετατροπής των εν λόγω κλάδων και λογαριασμών, έπειτα από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων και την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, σε επαγγελματικά Ταμεία με τη μορφή ΝΠΙΔ.