Ένα «ναι», ένα «ναι μεν αλλά» κι ένα «όχι» εισέπραξε ο...
πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στον τηλεφωνικό γύρο που είχε σήμερα με τους ομολόγους του των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής, με αντικείμενο την πρότασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πώληση του 30% της ΔΕΗ.
Στην πρώτη επαφή του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμένο συμφωνήθηκε η τακτική που θα ακολουθηθεί για το θέμα, ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση των ΑΝΕΛ, το κόμμα συμφωνεί «με την απαίτηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να συνυπογράψουμε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ξεπούλημα της ΔΕΗ».
Στη 15άλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, η οποία σύμφωνα με κύκλους της ΔΗΜΑΡ «έγινε σε καλό κλίμα», οι πρόεδροι των δύο κομμάτων συμφώνησαν ότι διαφωνούν με το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, με τον κ. Κουβέλη να δηλώνει ότι τη Δευτέρα θα συνεδριάζουν τα όργανα της ΔΗΜΑΡ προκειμένου ν’ αποφασίσουν και την τελική στάση της Αγίου Κωνσταντίνου στο θέμα.
Τέλος, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο τελευταίος, παρότι σημείωσε ότι το κόμμα του είναι θετικό στο δημοψήφισμα, τόνισε ότι επιμένει στην κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη «μικρή» ΔΕΗ, από το 1990 και εντεύθεν και ως εκ τούτου δεν θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, και σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΚΕ θα καταθέσει στο προεδρείο της Βουλής δική του πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος εντός του ως άνω πλαισίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να απάντησε στον κ. Κουτσούμπα ότι δεν διαφωνεί με τη διεύρυνση του ερωτήματος του δημοψηφίσματος και αυτό μένει να συναποφασιστεί τις επόμενες ημέρες.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψαν τη θέλησή τους το θέμα της «μικρής« ΔΕΗ να αποτελέσει ένα crash test για τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αφού και εκεί απαιτείται ο αριθμός των 120 βουλευτών για να αποτραπεί η εκλογή του από τη παρούσα Βουλή.
Σχολιάζοντας μάλιστα τις σημερινές εξελίξεις σημειώνουν ότι άσχετα με το αποτέλεσμα «έγινε μία πρώτη επαφή» και ειδικά με το ΚΚΕ «έσπασε ο πάγος» αφού τα δύο κόμματα έχουν διακόψει κάθε γραμμή επικοινωνίας.
Στο διά ταύτα, να θυμίσουμε ότι οι 120 υπογραφές απαιτούνται με βάση το Σύνταγμα για τη διεξαγωγή της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όπου χρειάζονται 180 «ναι» για να γίνει πράξη.
Λόγω του ότι η Βουλή έχει κλείσει και συνεδριάζουν τα θερινά τμήματα, σε περίπτωση συλλογής των 120 υπογραφών, ενδεχόμενη απόφαση για τη σύγκληση της Ολομέλειας πρέπει να παρθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου –πιθανότατα στα τέλη της επόμενης εβδομάδας- ενώ θα πρέπει να μεσολαβήσει και το κλείσιμο για μία εβδομάδα της Βουλής. Συνεπώς οι όποιες εξελίξεις θα λάβουν χώρα περί τα τέλη Ιουλίου.
Την ίδια ώρα, το Μαξίμου σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού εξαπέλυσε, διά του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να προκαλέσει εθνικές εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και γι' αυτό τον σκοπό δεν διστάζει να παραστήσει ακόμη και τον «επαναστάτη του διακόπτη».
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δημόσιες εμφανίσεις του κ. Σταμάτη είναι σπάνιες, ενώ η τελευταία φορά που ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού παρενέβη στο θέμα ήταν με αφορμή τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή και το θέμα Μπαλτάκου.