Θετικό μήνυμα


Η επιτυχής παρουσίαση χθες στο...



 Λονδίνο των Οικοπέδων που θα δημοπρατήσει η Ελλάδα για την έρευνα υδρογονανθράκων αποτελεί μία πολύ σημαντική στιγμή για τη χώρα.

Ύστερα από δεκαετίες φημών, δημοσιευμάτων, σεναρίων, ερασιτεχνικών εκτιμήσεων και ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών για το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο που μπορεί να κρύβεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Ελλάδα για πρώτη φορά είναι σε θέση με συγκεκριμένα στοιχεία να απευθυνθεί στις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου και να διεκδικήσει έτσι μία θέση στο παγκόσμιο ενεργειακό παιχνίδι.

Δεν φτάσαμε βεβαίως στη χθεσινή ημέρα τυχαία και χωρίς κόπο. Υπήρξε συστηματική και επίμονη δουλειά και πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα στις τελευταίες κυβερνήσεις, αλλά και προσωπικά στον υπουργό Ενέργειας Γ. Μανιάτη που δρομολόγησε το θεσμικό πλαίσιο και προώθησε αθόρυβα, αλλά αποτελεσματικά τη γνωστή τροπολογία με την οποία μονομερώς η χώρα καθορίζει τα απώτατα όρια των θαλασσίων ζωνών της ώστε να είναι δυνατή η κατανομή των Οικοπέδων.

 Επίσης με αποφασιστικότητα πραγματοποιήθηκαν οι σεισμογραφικές έρευνες, ώστε σήμερα πλέον η Ελλάδα να μπορεί να διαπραγματευτεί επί συγκεκριμένων στοιχείων με τους ξένους πετρελαϊκούς κολοσσούς.

Δεν πρέπει να υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι με το πάτημα ενός κουμπιού η Ελλάδα θα γίνει Κουβέιτ ή Ντουμπάι και ότι αυτομάτως θα λυθούν όλα τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή, όμως, σε βάθος χρόνου θα εξασφαλίσει στη χώρα σημαντικούς οικονομικούς πόρους και θέσεις εργασίας και αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, καθώς πλέον θα μπορεί να συνδυάσει τον κρίσιμο ρόλο του παραγωγού ενέργειας και του κόμβου μεταφοράς της προς τις διεθνείς αγορές.

 Στέλνει, όμως, κι ένα θετικό μήνυμα για τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα. Αρκεί να υπάρχουν μεθοδικότητα, σύστημα, επαγγελματισμός, επιμονή και όραμα για να τις αξιοποιήσει...