Στουρνάρας: «Κίνδυνος πολιτικής αβεβαιότητας η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας»


Σοβαρή πρόκληση για τις ...



ελληνικές τράπεζες αποτελεί η διευθέτηση των κόκκινων δανείων, προειδοποίησε τους θεσμικούς επενδυτές που μετέχουν στο 3ο επενδυτικό Forum της Eurobank, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας, αφού αναφέρθηκε στον απολογισμό της θητείας του ως υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ότι οι θετικές εξελίξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Χαρακτήρισε μάλιστα «βασικό κίνδυνο πολιτικής αβεβαιότητας» την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας την ερχόμενη άνοιξη.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στον νέο τομέα ευθύνης του, τον τραπεζικό, υποστήριξε ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, με σημαντικότερη εξ αυτών τη συσσώρευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αυτό, όπως είπε, κάνει τις τράπεζες να διστάζουν να χορηγούν νέα δάνεια ενώ ταυτοχρόνως τις αναγκάζει να δεσμεύουν περισσότερο κεφάλαιο για τις μελλοντικές απώλειες από τα επισφαλή δάνεια.

Η αντιμετώπιση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων έχει σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ δύο προϋποθέσεις:

Πρώτον, την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα βελτιώσουν την ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών.

Δεύτερον, την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου σε επίπεδο μεμονωμένων τραπεζών ώστε να εξασφαλιστεί μια πιο ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Έμφαση θα πρέπει να δοθεί (αφενός) στην ελάφρυνση της επιβάρυνσης των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των χρεών τους και (αφετέρου) στην οριστική αντιμετώπιση των δανείων τα οποία είναι απίθανο να αποπληρωθούν πλήρως.

Μια τέτοια στρατηγική θα βοηθήσει όχι μόνο μεμονωμένους οφειλέτες, αλλά μακροπρόθεσμα θα ξεκλειδώσει τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Ο κ. Στουρνάρας κάλεσε τις τράπεζες να ενισχύσουν τις λειτουργικές τους μονάδες που ασχολούνται με αυτά τα δάνεια.

Επίσης, πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν στρατηγικές κεφαλαιακής ενίσχυσης ενόψει της αλλαγής των κανόνων ασφάλειας της ΕΚΤ στις αρχές του 2015.

Επίσης προέτρεψε τα πιστωτικά ιδρύματα να συμμετάσχουν ενεργά στην αναδιάρθρωση άλλων τομέων της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, οι τράπεζες θα πρέπει να χορηγούν δάνεια μόνο σε πραγματικά βιώσιμες επιχειρήσεις και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών.-