Πλαφόν τα 2.400 ευρώ ετησίως για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα


Ατομικό ετήσιο εισόδημα όχι ...


υψηλότερο των 2.400 ευρώ θα πρέπει να έχει ο δικαιούχος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο και θα γενικευτεί από το 2015.

 Το εισοδηματικό κριτήριο για μία τετραμελή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά θα ανέρχεται στο ποσό των 4.800 ευρώ, ενώ για τετραμελή με ενήλικα το όριο αυξάνεται στο ποσό των 6.000. Εάν υπάρχει εισόδημα από μισθωτή εργασία, το 20% αυτού του εισοδήματος δεν θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του συνολικού ποσού.

Επίσης, εάν ο υποψήφιος δικαιούχος έχει ακίνητη περιουσία, η αντικειμενική της αξία δεν πρέπει να ξεπερνά συγκεκριμένο ποσό. Μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει οριστεί, αλλά το όριο θα κυμαίνεται μεταξύ 80.000 και 100.000 ευρώ.

Το πλαίσιο για τη χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους πολίτες που ζουν σε ακραία φτώχεια (υπολογίζονται στο 7% του πληθυσμού) από τον Σεπτέμβριο σε δέκα δήμους της χώρας, οριστικοποιήθηκε χθες. Στη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων με τον υφυπουργό Εργασίας Βασ. Κεγκέρογλου συμφωνήθηκε το ποσό για τετραμελή οικογένεια να μην υπερβαίνει τα 400 ευρώ μηνιαίως.

Το ατομικό ποσό μηνιαίως διαμορφώνεται σε 200 ευρώ. Ποσό 100 ευρώ θα προστίθεται για τον/τη σύζυγο, καθώς και 50 ευρώ για κάθε παιδί. Για την καταβολή του επιδόματος, πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο, θα προσμετρηθεί το εισόδημα του 9μηνου του 2014. Με την πλήρη εφαρμογή του μέτρου θα διατεθεί ποσό 1 δισ. ευρώ.

Πάντως, οι ανακοινώσεις για τη συνολική αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων θα γίνουν τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την κατεύθυνση που έχει δοθεί από την τρόικα στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα ενσωματώνονται τυχόν άλλα επιδόματα που λαμβάνουν οι δικαιούχοι.

 Βεβαίως οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενταχθούν σε κοινωνικό τιμολόγιο υπηρεσιών, θα λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης και θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου.

Ωστόσο ανοικτό παραμένει το θέμα των προνοιακών επιδομάτων που θα καταργηθούν και αφορούν άλλες ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών που πρόκειται να αναθεωρηθούν, συμπεριλαμβάνονται και ειδικά επιδόματα αναπηρίας.