Κρίθηκε ένοχος για απλή ...
συνέργεια σε υπεξαίρεση - «Είναι λάθος, κύριε πρόεδρε!» αντέδρασε ο πρώην δήμαρχος στην πρόταση του Εισαγγελέα - Στον Λεμούσια επεβλήθη ποινή 13,5 χρόνων για τις δύο κατηγορίες (απλή συνεργεία, πλαστογραφία) -
Για τον Σαξώνη η ποινή φτάνει τα 22 χρόνια περίπου για υπεξαίρεση, πλαστογραφία και ξέπλυμα χρήματος
Πίσω στη φυλακή επιστρέφουν έπειτα από την απόφαση του δικαστηρίου ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο Μιχάλης Λεμούσιας που μέχρι την τελευταία στιγμή επέμεναν στην αθωότητά τους.
Το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό για διπλή μείωση στην ποινή του Παπαγεωργόπουλου και του επέβαλε 12 χρόνια κάθειρξης για την απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση.
Στον Λεμούσια επέβαλε ποινή 13,5 χρόνων για τις δύο κατηγορίες(απλή συνεργεία, πλαστογραφία) και στον Σαξώνη η ποινή φτάνει τα 22 χρόνια περίπου για υπεξαίρεση, πλαστογραφία και ξέπλυμα. Για τους δύο διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας, Γκαϊτατζή και Γκόλα, επιβλήθηκε η ποινή των 2 και του 1 χρόνου αντίστοιχα.
«Έστησαν σκευωρία, είμαι αθώος»
Σε χειρόγραφο σημείωμα, που μοίρασε στους δημοσιογράφους ο κ. Παπαγεωργόπουλος μετά την καταδίκη του από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε κάθειρξη 12 ετών για την πολύκροτη υπεξαίρεση-μαμούθ στο δήμο κάνει λόγο για σκευωρία.
Ο πρώην δήμαρχος δηλώνει αθώος, αναφέροντας ότι σπιλώθηκε το όνομά του, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανή τη διαδικασία, με την οποία οδηγήθηκε στη φυλακή. Ζητεί, μάλιστα, να ενημερωθούν σχετικά ο Άρειος Πάγος, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος του και ότι το κατηγορητήριο κατέρρευσε στο δικαστήριο.
Αναλυτικά το σημείωμα
«Παρακαλώ ιδιαιτέρως τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να ζητήσουν τον φάκελο της υπόθεσής μου και να ενημερωθούν για τον τρόπο που σπιλώθηκε το όνομά μου, να ενημερωθούν για τον τρόπο που επετεύχθη ο εξοστρακισμός μου την πολιτική ζωή του τόπου, να ενημερωθούν για την πρωτοφανή διαδικασία με την οποία οδηγήθηκα στην φυλακή και την πρώτη φορά και σήμερα, χωρίς κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο και μετά από έξι αλλαγές του εναντίον μου κατηγορητηρίου, το οποίο κατέρρευσε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και τις έξι φορές.
Στη φυλακή μετά από μια μακρά διαδρομή προσφοράς στην πατρίδα, στη Θεσσαλονίκη, στην νεολαία, απόλυτου σεβασμού στο Σύνταγμα και τους Νόμους και χωρίς απόκτηση κάποιου σημαντικού περιουσιακού στοιχείου τα τελευταία 25 χρόνια! Στη φυλακή ένας αθώος! Εξιλαστήριο θύμα!
Δυστυχώς η σκευωρία κέρδισε για δεύτερη φορά. Στο Τριμελές με 3-0, στο 5μελές με 3-2. Δύο
εφέτες ψήφισαν υπέρ της πλήρους αθωότητάς μου! Κι όμως οδηγούμαι και πάλι στην φυλακή. Ελπίζω ο Άρειος Πάγος να αντιληφθεί ότι η καταδίκη μου οφείλεται σε μια απόφαση σκοπιμότητας.
Τέλος, να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους συμπατριώτες μου και στους συμπολίτες μου που με άπειρες εκδηλώσεις συμπαράστασης με στήριξαν στον ενάμισι αυτόν χρόνο της εξορίας, της απομόνωσης και της λάσπης. Δεν πίστεψαν τα ψέματα. Αντιλήφθηκαν τη σκευωρία. Δεν θα τους ξεχάσω ποτέ. Τους είμαι ευγνώμων».
Τις προτάσεις του για τις ποινές των κατηγορούμενων για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε λίγο πριν τις 14:00 ο εισαγγελέας. Για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο πρότεινε την ποινή των 13 χρόνων κάθειρξης για απλή συνέργεια, για τον Μ. Λεμούσια πρότεινε 15 χρόνια για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και 15 μήνες για απλή συνέργεια στην πλαστογραφία.
Για τον Σαξώνη πρότεινε 20 χρόνια για υπεξαίρεση, δύο χρόνια για πλαστογραφία και επτά χρόνια για ξέπλυμα χρήματος. Ακόμη, για τους δύο διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας, Γκαϊτατζή και Γκόλα, πρότεινε 5 και 4 χρόνια αντίστοιχα για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση.
Ειδικότερα, λίγο μετά τις 12:30 ανακοίνωσε την απόφασή του το δικαστήριο για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, τον Μ. Λεμούσια, τον Π. Σαξώνη, καθώς και για τους δύο διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Σαξώνη για την υπεξαίρεση στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ένοχους για απλή συνέργεια τον Παπαγεωργόπουλο και τον Λεμούσια, ενώ ένοχους για συνέργεια σε βαθμό πλημμελήματος έκρινε τους δύο διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας, οι οποίοι το πιο πιθανό είναι πως θα αφεθούν ελεύθεροι.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το seleo.gr, το άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε: «Είναι λάθος κ. πρόεδρε!».
Ο συνήγορος του Μ. Λεμούσια, Αλ. Κούγιας, στην αγόρευσή του ζήτησε από το δικαστήριο να αναγνωριστεί στον πελάτη του το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, με τον Λεμούσια να αντιδρά και να λέει: «Δεν θέλω το ελαφρυντικό, δεν θέλω τον οίκτο κανενός, την αθωότητά μου θέλω» και τον πρόεδρο της έδρας να απαντά: «Αυτό έχει κριθεί».
«Αυτό δεν είναι απόφαση, είναι δολοφονία εν ψυχρώ» απάντησε ο Λεμούσιας.
Αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου
Ο εισαγγελέας στη δίκη της υπεξαίρεσης του δήμου Θεσσαλονίκης, πρότεινε να μην αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου σε κανέναν από τους τρεις πρωταγωνιστές της υπεξαίρεσης, ούτε στον Β.Παπαγεωργόπουλο, ούτε στον Μ. Λεμούσια και τέλος ούτε και στον Π. Σαξώνη, ο οποίος όπως είπε ο εισαγγελέας υπεξαιρούσε χρήματα από πριν ακόμα γίνει δήμαρχος ο Β. Παπαγεωργόπουλος.
Για τους δύο πρώτους είπε πως το έγκλημα ήταν διαρκές και κατ'εξακολούθηση. Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε διαφορετικά. Συγκεκριμένα, στον Β. Παπαγεωργόπουλο αναγνωρίστηκε ομόφωνα το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς.
Στον Μ. Λεμούσια αναγνωρίστηκε και πάλι ομόφωνα το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ενώ, τέλος, το ίδιο ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε και για τον Π. Σαξώνη κατά πλειοψηφία.