Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ...
ουσιαστικά πρόπλασμα για να βρεθεί κοινός τόπους σε μια σειρά ζητημάτων με ευρύτερη πολιτική και κοινωνική σημασία, όπως το νομοσχέδιο που ακολουθεί για τους αιγιαλούς...
«Ρεύμα» στο σχέδιο «121 βουλευτές» –τόσοι απαιτούνται για το μπλοκάρισμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας–, με παράλληλη προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, προσπαθεί να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της πρότασης για συλλογή υπογραφών 120 βουλευτών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος κόντρα στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, άλλαξε την πολιτική ατζέντα και προσπάθησε να μετρήσει δυνάμεις ενόψει της προεδρικής εκλογής τον Φεβρουάριο.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει καλά πως οι βουλευτές που στηρίζουν την πρότασή του για δημοψήφισμα δεν σημαίνει πως αυτομάτως θα καταψηφίσουν και τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια, αλλά επιδιώκει να δημιουργήσει τους πρώτους τριγμούς στη δικομματική, «καδράροντας» όσους επιλέξουν τελικά να συμπορευθούν με το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Άσχετα, πάντως, από το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να γίνει προνομιακός συνομιλητής με το σύνολο της αντιπολίτευσης αλλά και των ανεξάρτητων βουλευτών.
Όπως επισημαίνουν έμπειροι παρατηρητές, η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ουσιαστικά πρόπλασμα για να βρεθεί κοινός τόπους σε μια σειρά ζητημάτων με ευρύτερη πολιτική και κοινωνική σημασία, όπως το νομοσχέδιο που ακολουθεί για τους αιγιαλούς.
Από την άλλη, στο πρωθυπουργικό επιτελείο το πρώτο «σαφάρι» για τη συγκέντρωση των 180 βουλευτών για την προεδρική εκλογή δεν έχει αποδώσει, ακόμα τουλάχιστον, τα αναμενόμενα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο χρονικό διάστημα στο παιχνίδι θα μπει και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς.
Η σπουδή που έδειξε η κυβέρνηση να επιστρατεύσει τους απεργούς ήταν περισσότερο μια κίνηση για να μην εξελίσσεται το απεργιακό μέτωπο παράλληλα με την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα.
Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτηση της πρότασης δημοψηφίσματος, γι’ αυτό και εξαρχής αποδοκίμασε τη στάση Μεϊμαράκη, που δέχτηκε να αθροιστούν οι διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.