Επεισόδια έξω από το υπουργείο Οικονομικών
Μπλόκο στην επαναπρόσληψη των εκατοντάδων απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και πολλές φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με τα ΜΑΤ εισπράττοντας ξύλο και χημικά βάζει ο Άρειος Πάγος. Νέα επεισόδια στον απόηχο της δικαστικής απόφασης με πληροφορίες για τραυματισμένες διαδηλώτριες καθαρίστριες.
Το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών και ανέστειλε προσωρινά την υπ. αριθμ. 1584/2014 απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που διέταζε την επανατοποθέτηση των καθαριστριών που απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο υπουργείο Οικονομικών και στις ΔΟΥ.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης οι καθαρίστριες που συνεχίζουν τη διαμαρτυρία δέχθηκαν βίαιη απώθηση με γκλομπ από άνδρες των ΜΑΤ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δύο ενώ άλλη μια λιποθύμησε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες.
Στο μεταξύ Ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για την υπόθεση του αστυνομικού που εμφανίζεται σε βίντεο να χειροδικεί εναντίον καθαρίστριας έξω από το υπουργείο Οικονομικών στις 10 Ιουνίου κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας των καθαριστριών. Στο βίντεο φαίνεται σειρά αστυνομικών, καλυμμένων με τις ασπίδες, η απολυμένη καθαρίστρια που δέχτηκε το χτύπημα ακριβώς μπροστά και μετά το χέρι ενός αστυνομικού να την χτυπά στο πίσω μέρος του κεφαλιού της.
Στη δικαιοσύνη είχαν προσφύγει συνολικά 397 καθαρίστριες και είχαν δικαιωθεί πρωτόδικα. Ωστόσο το υπουργείο ζήτησε την αναίρεση της απόφασης του μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών υποστηρίζοντας ότι, από την υπόθεση των καθαριστριών, επιβαρύνεται το Δημόσιο με 209 χιλιάδες ευρώ τον μήνα, χωρίς όμως να διευκρινίσει από που προέρχεται η εν λόγω επιβάρυνση, ενώ προσθέτει ότι εάν επανέλθουν οι καθαρίστριες, το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί και με τους μισθούς τους και τις αποδοχές των συνεργείων καθαριότητας που έχουν υπογράψει ήδη σχετική σύμβαση.
Κατά τη συζήτηση της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της πρωτόδικης απόφασης την Τρίτη, οι δικηγόροι των καθαριστριών επεσήμαναν ότι το καθεστώς διαθεσιμότητας έχει ήδη παραταθεί για τρεις μήνες, ενώ οι καθαρίστριες απολύθηκαν χωρίς να λάβουν αποζημίωση