Εσωκομματική γκρίνια στη Νέα Δημοκρατία


Εν μέσω γαλάζιας δυσαρέσκειας για...



 τους χειρισμούς του Μαξίμου στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πιέσεων για διεξαγωγή εσωκομματικού διαλόγου και αλλαγή πολιτικής στον απόηχο της ήττας, συνεδριάζει σήμερα η Εκτελεστική Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας για την αποτίμηση του αποτελέσματος των διπλών εκλογών.

Εκτός από τις προειδοποιήσεις του Βερολίνου διά στόματος Σόιμπλε και την πίεση του ΠΑΣΟΚ εν όψει του αναμενόμενου ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς έχει να αντιμετωπίσει και την κριτική στο εσωτερικό της παράταξης, τόσο για τη στρατηγική που οδήγησε στην ήττα στις ευρωεκλογές και στο διχασμό στις αυτοδιοικητικές όσο και για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο εξής, με έμφαση στην αλλαγή φορολογικής πολιτικής.

Το τελευταίο πάντως είναι αυτό που επιθυμεί και το Μαξίμου, το οποίο προσπαθεί να υποβαθμίσει τη συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και το σαφές μήνυμα προς την Αθήνα να μην αλλάξει η βασική γραμμή της οικονομικής πολιτικής.

Αλλαγή πλεύσης

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο γαλάζιο παρασκήνιο ήταν η νέα παρέμβαση του Μάξιμου Χαρακόπουλου. Ο βουλευτής Λάρισας δήλωσε πως πρέπει να προβληματίσει τη Ν.Δ. το 2,3% που έλαβε στην περιφέρεια του το Κόμμα των Αγροτών και Κτηνοτρόφων, και ζήτησε να υπάρξει αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης τόσο στην αγροτική όσο και γενικότερα στην οικονομική πολιτική.

Επανέλαβε επίσης πως διαψεύστηκε η πρόβλεψη για μείωση της τιμής του γάλακτος στο ράφι με την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του, αναφερόμενος στην εφαρμογή του toolkit του ΟΟΣΑ που τον οδήγησε εκτός κυβέρνησης. Σχόλιο που δείχνει πως ενώ η κυβέρνηση διαβεβαιώνει τους εταίρους και ειδικότερα το Βερολίνο πως θα παραμείνει προσηλωμένη στη μεταρρυθμιστική πολιτική προκειμένου να προχωρήσει στις διορθωτικές κινήσεις που σχεδιάζει χωρίς αντιδράσεις έξωθεν, τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο απλά όταν κληθεί να περάσει νέες διαρθρωτικές αλλαγές στη Βουλή.

Την ίδια ώρα το δίλημμα «δεξιά ή κέντρο» εξακολουθεί να ανάβει φωτιές στη Ν.Δ., μετά και τις δηλώσεις του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου περί «νέας Βάρκιζας» και με δεδομένες τις ισχυρές αντιδράσεις της καραμανλικής πτέρυγας σε νέα δεξιά στροφή και σε ανοίγματα προς τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Στην αντιμετώπιση αυτού του κλίματος στοχεύει η σημερινή συνεδρίαση του κλειστού 22 μελούς κομματικού οργάνου, δεν προβλέπεται όμως επί του παρόντος να συγκληθεί η πολιτική επιτροπή ή η κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο προαναγγελθείς ανασχηματισμός έρχεται εν τω μεταξύ όλο και πιο κοντά. Η εικόνα ξεκαθαρίζει, καθώς η μετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα (ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον κ. Σαμαρά, επισήμως για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και τις επόμενες δόσεις) στην Τράπεζα της Ελλάδος θεωρείται πλέον το πιθανότερο πρώτο βήμα για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, παρά ή μάλλον εξαιτίας της σύγκρουσης του υπουργού Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα με το Μαξίμου. Σύγκρουση η οποία φαίνεται πως ξεκίνησε ακριβώς επειδή ο κ. Στουρνάρας διαπίστωσε πως τον προόριζαν για μία από τις συστημικές τράπεζες. Εφόσον όμως η θητεία του Γιώργου Προβόπουλου δεν παραταθεί και ο κ. Στουρνάρας αναλάβει τη θέση του διοικητή, με τη σύμφωνη γνώμη ή την ανοχή του ΠΑΣΟΚ, το κουβάρι του ανασχηματισμού μπορεί να αρχίσει να ξετυλίγεται.

Με δεδομένο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναχωρεί σήμερα για Βιέννη και Βαρσοβία, από όπου θα επιστρέψει αύριο το απόγευμα και ο Κάρολος Παπούλιας θα απουσιάζει από την Πέμπτη έως το Σάββατο στη Νορμανδία, κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας -με εξαίρεση τη σημερινή ημέρα- Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα βρίσκονται ταυτόχρονα στην Αθήνα μόνο το βράδυ της Τετάρτης-πρωί Πέμπτης. Εκτός εάν, όπως και ένα χρόνο πριν, ο ανασχηματισμός γίνει του Αγίου Πνεύματος και η νέα κυβέρνηση ορκιστεί την Τρίτη.

*** Σαμαράς: «Χρειαζόμαστε επενδύσεις»

Την ατζέντα των επενδύσεων επανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε χθες στα Ποσειδώνια.

«Η Ελλάδα γίνεται πλέον η πιο σταθερή χώρα σε μια ασταθή ευρύτερη περιοχή. Γίνεται ακόμα η καλύτερη "πύλη" για το εμπόριο από τα λιμάνια της Μέσης Ανατολής και της Απω Ανατολής έως την Ιαπωνία, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, στις αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Βεβαίως, χρειαζόμαστε επενδύσεις, για να αναβαθμίσουμε τις υποδομές στα λιμάνια μας και στα χερσαία οδικά δίκτυα από εκεί και πέρα. Επίσης χρειαζόμαστε επενδύσεις για να εκσυγχρονίσουμε τα ναυπηγεία μας. Και επενδύσεις για να αναδειχθούμε ως περιφερειακός κόμβος παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας, αξιοποιώντας τους ενεργειακούς πόρους που βρίσκονται στις θάλασσές μας. Και για να αξιοποιήσουμε ακόμα την παγκόσμια τάση για μεταφορά ενέργειας, κυρίως φυσικού αερίου, από θαλάσσιους δρόμους, αλλά και για τη χρήση του αερίου ως καυσίμου στη ναυσιπλοΐα, πράγμα που είναι πολύ πιο ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον», προσέθεσε.

Ο κ. Σαμαράς απηύθυνε στη συνέχεια κάλεσμα στους επενδυτές, λέγοντας ότι σήμερα η Ελλάδα προσφέρει πολύ μεγάλες ευκαιρίες οικονομικής εμπορικής, γεωστρατηγικής και περιβαλλοντικής σημασίας, ευκαιρίες που ξεπερνούν τα σύνορά της, αλλά και τα όρια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.