Θα ήταν μάλλον περίεργο να ...
συμβεί το αντίθετο. Να υπάρξει, για την ακρίβεια, αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και να μην προκύψει ως αποτέλεσμα της μεταβολής αυτής η ανάγκη κάποιας παρέμβασης στο εξεταστικό σύστημα για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης αυτό το φαινόμενο παρατηρείται. Είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της ανικανότητας του πολιτικού κόσμου να καταλήξει σε ένα κοινά αποδεκτό εκπαιδευτικό σύστημα.
Ο νέος υπουργός βεβαιώνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αναστατώσει τους μαθητές και να τους αιφνιδιάσει, αλλά δεν καλοβλέπει τον θεσμό της Τράπεζας Θεμάτων, την οποία καθιέρωσε ο προκάτοχός του για να ισχύσει από τη σχολική χρονιά 2015-2016, και άρα είναι ενδεχόμενο να την καταργήσει.
Που σημαίνει ότι, θέλοντας και μη, θα προστεθεί και το δικό του όνομα στον μακρύ κατάλογο των υπουργών που κάτι θέλησαν να προσφέρουν στον χώρο της Παιδείας, αλλά οι παρεμβάσεις τους δεν στάθηκαν ικανές να δώσουν λύση στο διαχρονικό αυτό πρόβλημα.
Αλλά κάποτε θα πρέπει να γίνει κι αυτό. Δεν είναι δυνατό να πραγματοποιούν άλλες χώρες άλματα στον πανεπιστημιακό τομέα, να έχουν καταστήσει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση πηγή εισοδήματος για την οικονομία τους κι εμείς να αδυνατούμε να διαμορφώσουμε ένα στοιχειωδώς λειτουργικό σύστημα που να εγγυάται ότι θα παρέχει στα παιδιά μας τα αναγκαία εφόδια για να σταθούν ισότιμα και ανταγωνιστικά σε μια Ευρώπη όπου οι θέσεις εργασίας αποτελούν έπαθλο σκληρού ανταγωνισμού.
Υποτίθεται ότι ο πρωθυπουργός φιλοδοξεί να προσφέρει στη χώρα έναν βελτιωμένο και αναθεωρημένο συνταγματικό χάρτη.
Δεν είναι εύκολος στόχος λόγω των ειδικών πλειοψηφιών που απαιτούνται για την έγκρισή του.
Και σίγουρα οι συναινέσεις που θα πρέπει να διαμορφωθούν δεν θα είναι από τα ευκολότερα πολιτικά επιτεύγματα.
Μήπως στο πλαίσιο αυτού του εγχειρήματος ή και παράλληλα θα μπορούσε να υπάρξει μια προσπάθεια για την ευρύτερη δυνατή σύγκλιση πολιτικών δυνάμεων πάνω σε μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που θα διατηρηθεί για μία 5ετία και στη συνέχεια να επανεξεταστεί αν και πού χρειάζονται βελτιώσεις;
Στο κάτω κάτω είναι και η πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια που βιώνουμε πολιτικές συνεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο.