Πρόταση του Γενικού Συμβουλίου στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αναμένεται να αναλάβει ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενόψει της αποχώρησης, μετά τη λήξη της θητείας του στις 19 Ιουνίου 2014, του διοικητή Γεωργίου Προβόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει του άρθρου 29 του Καταστατικού της Τράπεζας, τον διορισμό του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή. Με τα «κόκκινα δάνεια» σε ρεκόρ 44,2% του ΑΕΠ.
Λίγο μετά την ανακοίνωση του Γενικού Συμβουλίου ο απερχόμενος διοικητής Γ. Προβόπουλος, μέσα σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης και χειροκροτούμενος, παρουσίασε δύο μελέτες που εκπονήθηκαν με την επιμέλεια της ΤτΕ και αφορούν στην Ιστορία της Τράπεζας και το χροονικό της πρόσφατης κρίσης. Έσπευσε δε να χαρακτηρίσει την επιλογή Στουρνάρα ως την καλύτερη δυνατή.
Την ώρα που το αγκάθι των μη εξυπηρετούμενων δανείων οξύνει τους πονοκεφάλους. Εκτός ελέγχου είναι πλέον τα «κόκκινα δάνεια» καθώς εκτοξεύονται στα 84 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 44,2% (!) του Εθνικού Προϊόντος. Ζοφώδες... στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου των τραπεζών (και δη των 4 συστημικών Πειραιώς, Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank) και σύμφωνα με παράγοντα του κλάδου αποτυπώνει τη θεατή πλευρά του προβλήματος.
Ο κ. Προβόπουλος, στη συνέχεια, αναφερόμενος στις δύο αυτές μελέτες επισήμανε ότι η συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδας στη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στην αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα έχει κριθεί εκ του αποτελέσματος.
Χάρη στις ενέργειες της Τράπεζας, είπε ο κ. Προβόπουλος και στη στήριξη που παρείχε το Ευρωσύστημα με κρίσιμης σημασίας αποφάσεις του, οι τράπεζες συνέχισαν να λειτουργούν εύρυθμα, ακόμη και στις περιόδους γενικευμένης αβεβαιότητας. Αποτράπηκε έτσι μια ανοικτή τραπεζική κρίση, που θα είχε άμεση επίπτωση και ως προς την πορεία της χώρας εντός ή εκτός της ζώνης του ευρώ. Συγχρόνως, το τραπεζικό σύστημα, παρά τις μεγάλες ζημιές που υπέστη, αντιμετώπισε αποτελεσματικά τα προβλήματά του και αναδιατάχθηκε σε στέρεες βάσεις με την ενεργό καθοδήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος ως εποπτικής αρχής.
Ο απερχόμενος διοικητής ευχαρίστησε δημοσίως το προσωπικό που, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία η ΤτΕ αντιμετώπισε πρωτόγνωρες συνθήκες, ανταποκρίθηκε με επιτυχία υπερβάλλοντας εαυτόν.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι στη διάρκεια των τελευταίων ταραγμένων ετών, και όχι μόνον, η ΤτΕ ενήργησε πάντα έχοντας ως γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα πρέπει:
- Πρώτον να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και να αποφύγει τη χρεοκοπία, που θα είχε ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.
- Δεύτερον, το Πρόγραμμα Προσαρμογής πρέπει να εφαρμοστεί με συνέπεια.
- Τρίτον, για να επανέλθει η χώρα στην ανάπτυξη, οφείλει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και να ενισχύσει την εξωστρέφεια της οικονομίας, να εκσυγχρονίσει το κράτος, να καταστήσει ανταγωνιστική τη λειτουργία των αγορών και να περιορίσει το βάρος του δημόσιου χρέους.
- Τέταρτον, η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να στηριχθεί κατά κύριο λόγο στην εκλογίκευση των δαπανών.
- Πέμπτον, η ιστορική πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα επιβάλλει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, την εθνική συνεννόηση και την ευρύτερη δυνατή σύγκλιση.
Σαμαράς
«Μετά την πρόταση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την ανάληψη της θέσης του Διοικητή από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Διοικητή κ. Γιώργο Προβόπουλο για τις υπηρεσίες που προσέφερε τα προηγούμενα χρόνια από τη θέση αυτή».
Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι ο κ. Προβόπουλος «συνέβαλε με τρόπο καθοριστικό τόσο στην ευστάθεια του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, όσο και στην ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, στην πιο δύσκολη μεταπολεμική περίοδο που διένυσε η Χώρα μας».
Βενιζέλος
Στη "σημαντική συμβολή" του Γ. Προβόπουλου στην επίτευξη στόχων, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και η προστασία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αναφέρεται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του.
Ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος αναφέρει:
«Ο Γ. Προβόπουλος άσκησε με μεγάλη επιτυχία τα καθήκοντα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κατά την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων σαράντα ετών. Έχοντας πλήρη αίσθηση της θεσμικής ανεξαρτησίας της ΤτΕ, της θέσης του σε σχέση με την ΕΚΤ, αλλά και της κρισιμότητας του ρόλου του ως προς τη διαχείριση και υπέρβαση της κρίσης, συνέβαλε καθοριστικά στην διαφύλαξη, ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δηλαδή στην προστασία των καταθέσεων και των προοπτικών χρηματοδότησης της ελληνικής πραγματικής οικονομίας.
Συνέβαλε, επίσης, καθοριστικά στους χειρισμούς που οδήγησαν στη μεγαλύτερη στα διεθνή χρονικά μείωση δημοσίου χρέους που έχει πετύχει η Ελλάδα, θεμελιώνοντας την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του που είναι πλέον εφικτή με απλές και προφανείς παραμετρικές αλλαγές.
Ως Υπουργός Οικονομικών έζησα μαζί με τον Γ. Προβόπουλο πρωτοφανείς προκλήσεις υψηλής πίεσης και επικινδυνότητας και μπορώ έτσι να έχω προσωπική γνώμη για τον επαγγελματισμό, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητά του. Του εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα φάση της πορείας του».
ΣΥΡΙΖΑ
«Η δρομολογούμενη τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στη θέση του Διοικητή της ΤτΕ είναι μια προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης που δεν λαμβάνει υπόψη της τους πολιτικούς συσχετισμούς και την αναγκαιότητα διαβούλευσης για μια τόσο σημαντική θέση. Η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει τόσο κρίσιμες αποφάσεις χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε να θεωρεί ότι δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση με μια τέτοια απόφαση».
ΚΚΕ
«Παρά την προσπάθεια των επιτελείων της κυβέρνησης να πείσουν για το αντίθετο, είναι βέβαιο ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και την Τράπεζα της Ελλάδος δεν σηματοδοτούν αλλαγή πολιτικής υπέρ του λαού, αλλά τη συνέχιση του ίδιου αντιλαϊκού δρόμου, με μειώσεις στο εισόδημα, τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με νέα προνόμια στο κεφάλαιο, όπως υποδεικνύουν η έκθεση του ΔΝΤ και τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ», επισημαίνει το ΚΚΕ.