Άλλη μια δύσκολη χρονιά, η...
δυσκολότερη των τελευταίων χρόνων της οικονομικής κρίσης, προβλέπεται να είναι η φετινή για τον εσωτερικό τουρισμό.
Το αναμενόμενο νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών από το εξωτερικό (υπολογίζονται πλέον σε 19 εκατομμύρια), περιορίζει αισθητά τις «ευκαιρίες» για φθηνές διακοπές στους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, των οποίων οι επαγγελματίες δηλώνουν ήδη αδυναμία να προχωρήσουν σε πρόσθετες κρατήσεις από το εσωτερικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πληρότητες στα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων (Πάρος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος), τα Δωδεκάνησα (Ρόδος, Κως), την Κρήτη και το Ιόνιο (Κέρκυρα, Λευκάδα, Ζάκυνθος), για το κρίσιμο διάστημα των «30 ημερών» των μαζικών διακοπών των Ελλήνων (από 20 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου), αγγίζουν το 90% έως και το 100%!
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα φιγουράρει στην πρώτη θέση των τουριστικών προορισμών της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των καταλυμάτων. Παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων του ξενοδοχειακού κλάδου ότι οι αυξήσεις φέτος φτάνουν έως και το 5%, τα στοιχεία της Τrivago που προέρχονται από συνολικά 150 διαφορετικά booking sites , δείχνουν ότι η διαμονή στην Ελλάδα έχει γίνει ακριβότερη κατά 21% (κατά μέσο όρο) σε σχέση με πέρυσι!
Μάλιστα αυτό συμβαίνει, όταν σε άλλους ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς, καταγράφονται μειώσεις τιμών ή διατήρηση των περσινών τιμολογίων (Γαλλία -5%, Ιταλία -1%, Ισπανία 0%, Τουρκία -15%, Κύπρος -4%).
Η κατάσταση αυτή σήμανε συναγερμό στο πρωθυπουργικό γραφείο, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να ζητεί από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέα Ανδρεάδη, «αυτοσυγράτηση» και «ελέγχους» για να μην ξεφύγουν οι τιμές. Ωστόσο, όπως σχολίαζαν την Πέμπτη ξενοδοχειακοί κύκλοι, οι έλεγχοι δεν είναι πλέον εφικτοί, καθώς με διάταξη που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό, καταργήθηκε η υποχρέωση των ξενοδόχων να κοινοποιούν τους τιμοκαταλόγους τους στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδαος (ΞΕΕ)!
Πήραν την «ανηφόρα» οι τιμές των ξενοδοχείων
Σημειώνεται, πως ειδικά σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας όπου η ζήτηση από το εξωτερικό είναι μεγάλη, οι αυξήσεις που σημειώνονται στις τιμές των δωματίων των ξενοδοχείων, ξεπερνούν το 90%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ημεροβίγλι της Σαντορίνης, που ετοιμάζεται να υποδεχθεί διάσημους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, η αύξηση των μέσων ξενοδοχειακών τιμών σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο, αγγίζει το 95%!
Η μέση τιμή διανυκτέρευσης εφέτος ανέρχεται στα 501 ευρώ, ενώ πέρσι τέτοια εποχή ήταν στα 257 ευρώ.
Η «δικαιολογία» των ξενοδόχων είναι, ότι ανέβασαν τις τιμές …για να μην δέχονται ερωτήματα κυρίως από διαδικτυακούς πελάτες, καθώς δεν υπάρχουν πλέον προσφερόμενα δωμάτια!
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τιμών της Τrivago, ίδιο είναι το σκηνικό και στα Φηρά, με τη μέση τιμή διανυκτέρευσης σε στάνταρ δίκλινο δωμάτιο να αγγίζει τα 242 ευρώ, έναντι 137 ευρώ τον περασμένο Ιούνιο (αύξηση 77%). Αντίθετα, στην Οία, η μέση τιμή διανυκτέρευσης αυξήθηκε μόνο κατά 10% (στα 339 ευρώ από 307 ευρώ τον Ιούνιο του 2013).
Η Μύκονος ακολουθεί το διάγραμμα των αυξήσεων της Σαντορίνης, με τη μέση τιμή διανυκτέρευσης να είναι αυξημένη κατά 46% σε σχέση με πέρυσι. Πιο «συγκρατημένη» παρουσιάζεται η αύξηση τιμών σε άλλα νησιά, όπως η Ρόδος, όπου οι τιμές στα ξενοδοχεία έχουν αυξηθεί κατά 7% κατά μέσο όρο.
Στην Κρήτη οι τιμές ανέβηκαν κατά 21%. Συγκεκριμένα, στο Ρέθυμνο οι τιμές για ένα στάνταρ δίκλινο δωμάτιο φέτος αγγίζουν κατά μέσο όρο τα 109 ευρώ, έναντι 90 ευρώ πέρυσι.
Μεγάλη καταγράφεται η άνοδος των τιμών και στην Ίο. Η ποσοστιαία αύξηση στη μέση ξενοδοχειακή τιμή, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013, έφτασε το 48%!
Στην Αθήνα, που φέτος προσδοκά περίπου 750.000 περισσότερους τουρίστες από πέρυσι, η μέση τιμή διανυκτέρευσης εμφανίζεται αυξημένη κατά 35% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013. Οι ταξιδιώτες θα κληθούν να πληρώσουν κατά μέσο όρο ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο119 ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2013 πλήρωναν κατά μέσο όρο 88 ευρώ.
Οι ξενοδόχοι
«Εάν ο Έλληνας αποφασίσει να κάνει την κράτησή του την τελευταία στιγμή, είναι προφανές ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Και φέτος η ζήτηση για την Ελλάδα είναι ισχυρή», έσπευσε να δηλώσει πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά, πως όσοι κινηθούν για την αναζήτηση καταλύματος λίγο πριν φύγουν για τις διακοπές τους, θα είναι δύσκολο ακόμα και βρουν κάποιο δωμάτιο!
Πάντως, σύμφωνα με την ΠΟΞ, οι αυξήσεις που έχουν δοθεί στα φετινά πακέτα που αγόρασαν οι tour operators (πρόκειται για τιμές χονδρικής) κυμαίνονται μεταξύ 3% και 5%.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) ο εσωτερικός τουρισμός, τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης έχει υποστεί καθίζηση. Εως και το 2008 ο εσωτερικός τουρισμός αντιστοιχούσε περίπου στο 28% - 30% του ετήσιου τζίρου, ενώ πέρυσι το ποσοστό αυτό είχε υποχωρήσει σχεδόν στο 15%.
Στους 12 δημοφιλέστερους προορισμούς της Μεσογείου οι έξι είναι ελληνικοί
Η Ελλάδα μπορεί φέτος να είναι ακριβότερη από άλλες χρονιές, ωστόσο μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών για το καλοκαίρι, καθώς διαθέτει έξι προορισμούς ανάμεσα στους πρώτους 12 δημοφιλέστερους της Μεσογείου!
Οι μεσογειακοί προορισμοί αποτελούν πόλο έλξης για το διεθνές jet set, αλλά και για κάθε ταξιδιώτη που θέλει να γευτεί τις ομορφιές της Μεσογείου. Ετσι, για άλλη μια χρονιά, οι ταξιδιώτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης και εδραιώνουν στην πρώτη θέση των δημοφιλέστερων προορισμών την Ελλάδα.
Το Ημεροβίγλι καταλαμβάνει την πρώτη θέση με διαφορά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών (87%), αφήνοντας πίσω διάσημους προορισμούς της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της γειτονικής Τουρκίας.
Στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα και η Σαντορίνη και συγκεκριμένα η Οία (86%), δικαιολογώντας με τον καλύτερο τρόπο τη φήμη του ωραιότερου νησιού της Μεσογείου.
Στην έκτη θέση υπάρχει ξανά η Σαντορίνη και τα Φηρά (84%), ενώ την όγδοη θέση καταλαμβάνει η Μύκονος, το νησί των ανέμων με ποσοστό δημοτικότητας 83%. Τη λίστα των δέκα δημοφιλέστερων προορισμών συμπληρώνει το Ρέθυμνο της Κρήτης, ενώ δυο θέσεις πιο κάτω, βρίσκεται άλλος ένας ελληνικός προορισμός, τα Χανιά.
Σημειώνεται, ότι η λίστα της με τις δημοτικότητες των προορισμών προκύπτει βάσει των κριτικών των χρηστών της Τrivago, καθώς και άλλων150 διαφορετικών booking sites. Τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία αυτής της λίστας είναι οι προορισμοί να διαθέτουν τουλάχιστον 5.000 κριτικές χρηστών από όλο τον κόσμο και τουλάχιστον 60 ξενοδοχεία ανά προορισμό.