Προβληματισμό στα διεθνή ΜΜΕ έχουν ...
προκαλέσει τα ποσοστά της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής στον πρώτο γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου το νεοναζιστικό μόρφωμα να αποκτήσει για πρώτη φορά εκπροσώπηση και στην Ευρωβουλή.
Παγωμάρα και στα διεθνή ΜΜΕ για τα ποσοστά των «Ελλήνων νεοναζί»
Σε εκτενές δημοσίευμά του με τίτλο «Οι νεοναζί της Ελλάδας διατηρούν τη δύναμή τους, στοχεύουν στην Ευρώπη», το γαλλικό πρακτορείο AFP επισημαίνει πως «λιγότερο από ένα χρόνο πριν, όταν ξεκινούσε η δικαστική έρευνα για τις εγκληματικές δραστηριότητες του κόμματος, ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ορκιστεί να “εξαλείψει” τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι φανερό πως αυτή η υπόσχεση έχει πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να γίνει πραγματικότητα».
«Παρά τον χείμαρρο των κατηγοριών απέναντι στη βίαιη, οργανωμένη με στρατιωτικό τρόπο Χρυσή Αυγή, η δημοτικότητα του κόμματος παρέμεινε σταθερή στη βασική ομάδα των οπαδών της», επισημαίνει το δημοσίευμα τονίζοντας πως «παρόλο που οι περισσότεροι από τους 18 βουλευτές της αντιμετωπίζουν κατηγορίες ακόμη και για υποκίνηση δολοφονίας ενώ το ένα τρίτο εξ αυτών είναι προφυλακισμένοι, η Χρυσή Αυγή κατάφερε να ενισχύσει τη δύναμή της σε διάφορες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας, όπου ένας στους έξι Αθηναίους ψήφισαν τον νεοναζιστή υποψήφιο».
Προσπαθώντας να καταγράψει τους λόγους αυτού του ανησυχητικού αποτελέσματος, ο συντάκτης μίλησε με ψηφοφόρους του νεοναζιστικού μορφώματος. «Πολλοί από τους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής υποστηρίζουν ότι η απόγνωση και ο θυμός, όχι ο ρατσισμός, ήταν που τους κινητοποίησαν υπέρ της».
Ένας από αυτούς, ο Δημήτρης, ένας 35χρονος οδηγός ταξί, ο οποίος υποστηρίζει ότι η γυναίκα του αναγκάστηκε να διακόψει δύο εγκυμοσύνες, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να θρέψουν επιπλέον στόματα.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει τα συσσίτια του μίσους, αποκλειστικά για Έλληνες, που οργανώνει τακτικά το κόμμα καθώς και το περιστατικό της επίθεσης του υποψηφίου δημάρχου Ηλία Κασιδιάρη εναντίον της υποψήφιας για την περιφέρεια Αττικής Ρένας Δούρου και της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη. «Παρόλα αυτά το κόμμα επιμένει ότι απεχθάνεται τη βία», υπογραμμίζει.
Αναφορά στα υψηλά ποσοστά που διατήρησε το κόμμα, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για συμμετοχή του 1/3 των μελών του σε εγκληματική οργάνωση, κάνει και η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», η οποία τονίζει πως ο Ηλίας Κασιδιάρης έλαβε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην Αθήνα, ενώ, ιδιαίτερη αναφορά στα ποσοστά του Ηλία Κασιδιάρη κάνει και η γαλλική «Liberation».
Σύμφωνα με το Euronews η εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει το δικαίωμα ψήφου στους δεύτερης γενιάς μετανάστες ήταν ένας από τους λόγους που βοήθησε το ακροδεξιό κόμμα να διατηρήσει τα υψηλά ποσοστά του, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν οι άνθρωποι που κυρίως πλήττονταν από το αντιμεταναστευτικό μένος του νεοναζιστικού μορφώματος μπορούσαν να ψηφίσουν.
Ευρωκοινοβούλιο
Πέρα από τα υψηλά ποσοστά στους Δήμους και τις Περιφέρειες, την ανησυχία των διεθνών ΜΜΕ έχει προκαλέσει επίσης η βεβαιότητα ότι η Χρυσή Αυγή θα εκλέξει για πρώτη φορά στην ιστορία της βουλευτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το κόμμα, το οποίο απορρίπτει τις κατηγορίες που τις αποδίδονται ως πολιτικά υποκινούμενες, στρέφει τώρα το βλέμμα του στις Ευρωεκλογές, λέει το γαλλικό πρακτορείο κάνοντας ειδική μνεία στο γεγονός ότι δύο από τους υποψηφίους είναι απόστρατοι αξιωματικοί.
Το EU Observer, το οποίο ασχολείται με θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνει ότι «κανένα από τα δημοφιλή ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης δεν έχει στηρίξει ή επιζητήσει συμμαχία με τους Έλληνες εξτρεμιστές», υπενθυμίζοντας το γεγονός ότι ο φυλακισμένος αρχηγός της οργάνωσης έχει εγκωμιάσει ανοικτά τον Χίτλερ ενώ το κόμμα φλερτάρει έντονα με νεοναζιστικά σύμβολα και χαιρετισμούς, παρόλο που αρνείται ότι είναι νεοναζιστικό κόμμα.
«Παρόλο που πολλά ριζοσπαστικά δεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη έχουν δηλώσει ότι θα συνεργαστούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κρατούν σε απόσταση τη Χρυσή Αυγή, επισημαίνεται στο εκτενές δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας ότι «πέρυσι η ηγέτης του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρί Λεπέν είχε αποκαλέσει τη Χρυσή Αυγή "βρόμικη εικόνα" ενώ το Φεβρουάριο είχε ξεκαθαρίσει ότι τα ακροδεξιά κόμματα δεν θα περιελάμβαναν το νεοναζιστικό μόρφωμα ανάμεσα στους συμμάχους τους».
«Παρότι τα επίσημα ακροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα κρατούν έντονες αποστάσεις από τη Χ.Α., το νεοναζιστικό κόμμα αναζητά συμμάχους σε περιθωριακά κόμματα, όπως το ισπανικό La Falange, το ρουμανικό Noua Dreapta, το ιταλικό Forza Nuova, το σουηδικό «Κόμμα των Σουηδών» και το γερμανικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), με τα οποία έχει ξεκινήσει ήδη από πέρυσι συζητήσεις, υπογράφοντας μάλιστα και σύμφωνα συνεργασίας.
Από όλα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μόνο το γερμανικό NPD έχει κάποιες πιθανότητες να μπει στην Ευρωβουλή.