Ενώ ο Πούτιν γιόρτασε την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία


Μέρα με τη μέρα η Ουκρανία γίνεται Συρία

 Ενώ ο Πούτιν γιόρτασε την...


ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία

Στη Μαριούπολη η σκληρότερη σύγκρουση των τελευταίων ημερών - Για 21 νεκρούς κάνει λόγο ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών - Τρεις οι νεκροί υποστηρίζουν οι αρχές του Ντονέτσκ

Σε θέατρο της πιο αιματηρής σύγκρουσης ανάμεσα σε δυνάμεις του ουκρανικού στρατού και φιλορώσους διαδηλωτές μετατράπηκε σήμερα η Μαριούπολη με τον ουκρανό υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ να κάνει λόγο για 21 νεκρούς και τέσσσερις συλληφθέντες αλλά τις αρχές της επαρχίας του Ντόνετσκ - στην οποία υπάγεται η Μαριούπολη - να υποστηρίζουν ότι οι νεκροί ανέρχονται σε τρεις και οι τραυματίες σε 25.

Όλα ξεκίνησαν όταν κατά το Κίεβο μια ομάδα 60 φιλορώσων αυτονομιστών κατέλαβε το κτίριο της αστυνομίας με την ουκρανική κυβέρνηση να αποφασίζει να απαντήσει σκληρά όπως φαίνεται και από ανάρτηση του Αβάκοφ στο facebook: «Σε αυτούς που έρχονται με τα όπλα και πυροβολούν και παίρνουν ομήρους, τους βασανίζουν, κλέβουν κόσμο, κρύβονται πίσω από διάφορα συνθήματα - γι' αυτούς δεν υπάρχει παρά μόνο μια απάντηση: ο αφανισμός».

Οι εικόνες είναι σκληρές. Οι ουκρανοί στρατιώτες κατέκλυσαν τους δρόμους της Μαριούπολης με θωρακισμένα οχήματα και βαρύ οπλισμό ανοίγοντας πυρ κατά όσων βρίσκονταν στο κτίριο ακόμα και με τη χρήση RPG, όπως καταγγγέλλεται.

Λίγη ώρα αργότερα στο κτίριο έπιασε φωτιά για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο με τους κατοίκους της πόλης να καταγγέλλουν ότι μέσα στο κτίριο δεν βρίσκονταν άγνωστοι αντάρτες αλλά αστυνομικοί. Οι ίδιες καταγγελίες κάνουν λόγο για ακρωτηριασμένα πτώματα με αυτιά κομμένα και μάτια βγαλμένα.

«Ρωμαϊκός θρίαμβος» του Πούτιν στην Κριμαία

Λίγες ώρες μετά την αιματηρή σύγκρουση στη Μαριούπολη, ο Βλαντιμίρ Πούτι φρόντισε να στείλει το μήνυμά του στη Δύση ότι η προσάρτηση της Κριμαίας είναι πλέον γεγονός και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Το κλίμα για τον ρώσο πρόεδρο είχαν ζεστάνει στη Σεβαστούπολη τα ρωσικά μαχητικά που πέταξαν πάνω από τους δρόμους της πόλης και η ομάδα των μηχανόβιων «Λυκάνθρωπων»  μαζί με τους ενόπλους που βοήθησαν στην ανεξαρτητοποίηση της χερσονήσου. Για περίπου δύο ώρες χιλάδες βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και άλλες ομάδες παρέλασαν στη Σεβαστούπολη με τους κατοίκους της να φωνάζουν «Ρωσία, Ρωσία», «Νίκη» και «Σας ευχαριστούμε».

Ο ίδιος ο Πούτιν στη σύντομη δήλωσή του ανέφερε ότι η Κριμαία έδειξε πίστη στην «ιστορική αλήθεια» με το να επιλέξει να γίνει τμήμα της Ρωσίας.

«Η Ρωσία έγινε ισχυρότερη με την Κριμαία», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι το 2014 θα μπει στην ιστορία «ως το έτος στο οποίο τα έθνη που ζουν εδώ αποφάσισαν να είναι μαζί με τη Ρωσία, επιβεβαιώνοντας την ιστορική αλήθεια και τη μνήμη των προγόνων μας».

Από την πλευρά του Κίεβο χαρακτήρισε την παρουσία Πούτιν στην Κριμαία ως «μεγάλη παραβίαση της Ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας» και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ να τη χαρακτηρίζει ως «ακατάλληλη» προσθέτοντας: «η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία είναι παράνομη και δεν την αναγνωρίζουμε».