Θέμα ημερών ο ανασχηματισμός


Ο σχεδιασμός άλλαξε και πάλι...



 ξαφνικά και φαίνεται ότι οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισαν να επισπεύσουν τον ανασχηματισμό διότι κινδύνευαν να παραλύσει η κυβέρνηση.

Ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών και είναι εκτός απρόοπτου ζήτημα ημερών να ανακοινωθεί, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει προς τα τέλη του Ιουνίου. Ο σχεδιασμός άλλαξε και πάλι ξαφνικά και φαίνεται ότι οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισαν να τον επισπεύσουν διότι κινδύνευαν να παραλύσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες αυτή τη φορά ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να κινηθεί εκτός λογικής ισορροπιών. «Όταν λέει για μηδενική βάση, το εννοεί» σημείωναν οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού.

Αναγνωρίζει και ο ίδιος ότι η κυβέρνηση αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του να δώσει χρώμα, στόχους και περιεχόμενο στη δεύτερη περίοδο της τετραετίας του. Άρα, να κάνει σοβαρό λίφτινγκ και στο πρόσωπο της κυβέρνησής του.

Επί της ουσίας ο Πρωθυπουργός είναι σχεδόν αναγκασμένος από τις περιστάσεις και από την ίδια τη στρατηγική που επέλεξε, να κάνει έναν ανασχηματισμό πολύ πιο τολμηρό από αυτούς που συνηθίζει.

Διαφορετικά, κινδυνεύει να βρεθεί σε χειρότερη θέση και από αυτήν προ των ευρωεκλογών. Το μήνυμα ήταν σαφές από την κάλπη και αποκωδικοποιήθηκε…, όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, αν και αυτό μένει να αποδειχθεί.

Όμως, κακά τα ψέματα, το πολιτικό μήνυμα που θέλει (και χρειάζεται...) να στείλει ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα προκύψει ούτε από τους βουλευτές που θα γίνουν υπουργοί, ούτε από τους υφυπουργούς που θα επιστρέψουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θα προκύψει (ή δεν θα προκύψει) από τη μεταχείριση που θα επιφυλάξει στους κορυφαίους υπουργούς.

Αν ρωτήσεις τον καθένα χωριστά, όλοι δηλώνουν βέβαιοι ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Αν τους ακούσεις, για όλους υπάρχει ένας ισχυρός λόγος να μην πάνε πουθενά αλλού. «Το πιθανότερο είναι ότι θα αλλάξουν σχεδόν όλοι υπουργείο πλην του Βενιζέλου και του Δημήτρη Αβραμόπουλου» έλεγε κυβερνητικός παράγων που συνομιλεί συχνά με τον Πρωθυπουργό.

Σε αυτό ακριβώς το επίπεδο, το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τον Γιάννη Στουρνάρα που θεωρείται σίγουρο ότι φεύγει από το υπουργείο Οικονομικών. Που πηγαίνει; Η περίπτωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι στο σχεδιασμό, ενώ ίσως μετακινηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και αντικαταστήσει τον Γιώργο Προβόπουλο.

Το μεγάλο θέμα όμως είναι ποιος θα γίνει υπουργός Οικονομικών. Σε αυτό το ερώτημα υπάρχει κενό και ουδείς μπορεί να δώσει σαφή απάντηση. Αυτό είναι και το κρίσιμο στοιχείο του ανασχηματισμού, καθώς τα υπόλοιπα λύνονται πολύ πιο εύκολα και είναι ζήτημα μισής μέρας.

Σε επίπεδο προσώπων, λοιπόν, το ενδιαφέρον του ανασχηματισμού μονοπωλείται από τον Γιάννη Στουρνάρα. Σε επίπεδο πολιτικής είναι σαφές ότι το Μαξίμου πρέπει να εξισορροπήσει τις εκλογικές απώλειες στους μικρομεσαίους, τους αγρότες και τον ιατροφαρμακευτικό κλάδο, αλλά και να πυροδοτήσει την ανάπτυξη. Ως εκ τούτου θεωρούνται βέβαιες οι αλλαγές στο Ανάπτυξης (Κωστής Χατζηδάκης), Αγροτ. Ανάπτυξης (Τσαυτάρης), Υγείας (Αδ. Γεωργιάδης).

Σε δεύτερο επίπεδο, το ενδιαφέρον θα στραφεί στον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και άλλους που βλέπουν έξοδο από την κυβέρνηση λόγω της στάσης τους και στην είσοδο στην κυβέρνηση από πλευράς ΝΔ του Μάκη Βορίδη και από πλευράς ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Λοβέρδου.
Επίσης ενδιαφέρον έχει και η άποψη πως είναι η ευκαιρία για να έλθει στα πράγματα «η γενιά Σαμαρά».

 Εκ των πραγμάτων λοιπόν, ο Πρωθυπουργός θα οδηγηθεί σε μια μείξη παλαιού και νέου, με την ελπίδα ότι το νέο θα δώσει τελικά τον τόνο. Και κυρίως δεν θα περάσει η εικόνα στην κοινή γνώμη πως επιβλήθηκε η άποψη του ΠΑΣΟΚ...