Γιάννης Βούρος: «Το ΚΘΒΕ είναι πολύ “εντάξει” στις υποχρεώσεις του»


«Έχουμε πετύχει ένα μικρό...


 θαύμα στο ΚΘΒΕ», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Βούρος στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης, μαζί με την πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ.
«Χρειαζόμαστε την έμπρακτη υποστήριξη της πολιτείας», εξήγησε η πρόεδρος κυρία Μένη Λυσσαρίδου. Οι δηλώσεις τους έρχονται ως αποτέλεσμα της ξαφνικής σύλληψης του Γιάννη Βούρου, προ δέκα ημερών, για χρέη του θεάτρου προς το ΙΚΑ.

«Είναι άδικο να υπάρξει ένα σύννεφο δυσαρέσκειας και μιζέριας όταν η φετινή χρονιά έχει στεφθεί με επιτυχία»,  τόνισε. «Το γεγονός της σύλληψής μου μας υποχρέωσε να μπούμε σε μια διαδικασία να τοποθετήσουμε τα πράγματα στη σωστή τους θέση». «Η χρονιά που τελειώνει μας βρίσκει ικανοποιημένους. Αλλά εκεί που νομίζαμε ότι μπαίνουμε σε μία ρότα ήρθε εκείνο το ‘‘συνελήφθη ημεδαπός’’ τη Δευτέρα 28 Απριλίου, αναπάντεχα και αναίτια», πρόσθεσε η πρόεδρος.

Και συνέχισε: «Το ΚΘΒΕ είναι πάρα πολύ εντάξει στις υποχρεώσεις του αλλά από κάποια επιπόλαιη και άστοχη ενέργεια και κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, σύρθηκε στα δικαστήρια. Ως διοίκηση έχουμε καθήκον και υποχρέωση να υπερασπιστούμε το ιστορικό όνομα και το ρόλο του ΚΘΒΕ αλλά και τον πολύ κόπο και την προσπάθεια που κατέβαλαν οι άνθρωποί του την φετινή περίοδο. Δε θα επιτρέψουμε συνεπώς σε επιπόλαιες ενέργειες να βάζουν σε δοκιμασία το κύρος του».

Η κυρία Λυσσαρίδου γνωστοποίησε ότι την προηγούμενη Παρασκευή 2 Μαΐου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο και έλαβε αποφάσεις. Απεστάλησαν επιστολές προκειμένου να ενημερωθεί ο αρμόδιος Υπουργός για όσα συνέβησαν και να ζητηθεί να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτά να μη συμβούν ξανά στο μέλλον.

Επίσης να ζητηθεί από την διοικητή του ΙΚΑ τη διερεύνηση του ζητήματος, την απόδοση ευθυνών και τη δημόσια αποκατάσταση του ονόματος του ΚΘΒΕ. Τέλος αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή
 επισήμανσης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σχετικά με τον τρόπο που συντάχθηκε το δελτίο τύπου και δημιούργησε με την ασάφειά του την εντύπωση ότι επρόκειτο για χρέη του καλλιτεχνικού διευθυντή.

«Το προηγούμενο διάστημα είναι αλήθεια ότι δέχθηκα αρκετές εισηγήσεις να δημοσιοποιήσουμε κάποια πράγματα που αφορούσαν το παρελθόν, ήταν όμως επιλογή δική μου και ολόκληρου του Δ.Σ. να μην το κάνουμε. Την ώρα που το ΚΘΒΕ πήγαινε τόσο καλά θα ήταν ένα τεράστιο λάθος να ασχοληθούμε με το παρελθόν. Μια διοίκηση δε δικαιώνεται από τα σφάλματα που προηγήθηκαν ή από επιλογές ή συμπεριφορές που δεν άρμοζαν στο ΚΘΒΕ αλλά κρίνεται από αυτά που η ίδιαθέτει ως προτεραιότητες. Ως διοίκηση, λοιπόν, ενός ιστορικού οργανισμού έχουμε καθήκον να τον υπερασπιστούμε και να τον οδηγήσουμε κι ένα βήμα πιο μπροστά» συμπλήρωσε. Και αναφέρθηκε στο έργο της φετινής σεζόν, της πρώτης της νέας διεύθυνσης.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Βούρος προχώρησε έναν άτυπο απολογισμό οικονομικών στοιχείων, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι «Δεν επαιτούμε. Απλώς επιζητούμε αυτό που χρωστάει η Πολιτεία στο ΚΘΒΕ».

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην αύξηση της τάξεως του 39% σε θεατές και περίπου 34% σε έσοδα από τα εισιτήρια, την ώρα που η επιχορήγηση έχει μειωθεί στα 5.800.000 ευρώ ετησίως έναντι των 6.700.000 πέρσι και 9.000.000 ευρώ πριν 3 χρόνια.

Σχετικά με τα χρέη που παρελήφθησαν όταν ανέλαβε καθήκοντα, τον Ιούνιο 2013, ανέφερε τα εξής:

•ΙΚΑ - 1.250.000 ευρώ (υπό ρύθμιση), ΔΕΗ - 300.000 ευρώ (μειώθηκε στις 120.000 ευρώ), Ενοίκια στην ΕΜΣ - 250.000 ευρώ (μειώθηκε άμεσα στις 70.000 ευρώ και από την ημέρα που παραλάβαμε πληρώνεται το μηνιαίο μίσθωμα κανονικά), Τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, φύλαξη, συντήρηση κτιρίων, καθαριότητα κλπ - 1.180.000 ευρώ•Προμηθευτές, υφάσματα, ξυλεία και υλικά γενικά -130.000 ευρώ, Μονή Λαζαριστών - 300.000 ευρώ (μειώθηκε στις 150.000 ευρώ), Εκκρεμότητες συμβολαίων - 600.000 ευρώ, Όπερα Θεσσαλονίκης - 850.000 ευρώ (μειώθηκε στις 200 χιλιάδες ευρώ)

Την ίδια ώρα, οι απαιτήσεις του ΚΘΒΕ έχουν ως εξής:

•Όπερα Θεσσαλονίκης - 850.000 ευρώ που επωμίσθηκε το ΚΘΒΕ•Επιστροφή ΦΠΑ - 871.000 ευρώ•Συνεργασίες του ΚΘΒΕ με διάφορες επιχειρήσεις και πολιτιστικούς οργανισμούς - 363.000 ευρώ (με δικές μας ενέργειες διεκδικούμε 150.000 ευρώ τα υπόλοιπα έχουν παραγραφεί επειδή δεν είχαν διεκδικηθεί)•ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΕ - 300.000 ευρώ•ΔΗΜΟΣ Θεσσαλονίκης (παλιά χρέη) που αφορούν στην οργάνωση των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ - 750.000 ευρώ
Όπως ανέλυσε ο Γ. Βούρος, το σύνολο χρεών μαζί με μισθοδοσία και δόσεις ΙΚΑ ανέρχονται σήμερα σε3.868.000 ευρώ.

«Το σύνολο των απαιτητών ποσών  είναι τέτοιο που σχεδόν ισοφαρίζει αυτό που εμείς χρωστάμε. Αν λοιπόν η Πολιτεία σταθεί αρωγός στην προσπάθειά μας και σκύψει με προσοχή το κεφάλι της πάνω στις απαιτήσεις του ΚΘΒΕ, τότε το ΚΘΒΕ θα μπορεί απρόσκοπτα να εξυπηρετήσει τον προγραμματισμό του, να εξυπηρετήσει τις διατάξεις του ιδρυτικού νόμου και βεβαίως τις προσδοκίες του κοινού της Θεσσαλονίκης, της χώρας και γιατί όχι και μιας διεθνούς παρουσίας αφού αυτός είναι και ο στόχος του νυν διοικητικού συμβουλίου» κατέληξε.


Σε συνέχεια της συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο  Θεατρικός Ακροπόλ έστειλε διευκρινιστικη δηλωση, η οποία έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια της σημερινής συνέντευξης τύπου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, απο την Ακροπόλ Α.Ε. διευκρινιζεται ότι το υπόλοιπο των περίπου 300.000 ευρω που φαίνεται λογιστικά ως απαιτητό από το ΚΘΒΕ, δεν είναι πραγματικό, μιας που σε αυτό συμπεριλαμβάνονται αμοιβές και ποσά που ακόμα δεν έχουν εκκαθαριστεί, καθώς και το ποσό της κλοπής (άνω των 80.000 ευρώ) από τα χέρια του ταμία του ΚΘΒΕ.

Με πρόταση της Ακροπόλ Α.Ε. την οποία υποδέχτηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Βούρος, συστάθηκε επιτροπή από τους: Μιχάλη Χώρη- οικονομικό διευθυντή ΚΘΒΕ, Βασίλη Συριόπουλο- οικονομικό διευθυντή Ακροπόλ Α.Ε- και τους δυο διευθυντές Γιάννη Βούρο και Θεοφάνη Κιρκινέζο, με σκοπό μέχρι την 30η Μαΐου η λογιστική αποτύπωση να συμφωνεί με την πραγματική εικόνα».