Το πολιτικό μέλλον της ΔΗΜΑΡ βρίσκεται...
κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ «για την κυβερνώσα Αριστέρα» και όχι «σε μια κεντροαριστερά με δεξιά αντίληψη στην λειτουργία», σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος, Γιάννη Πανούση. «Τιμά τον Φώτη Κουβέλη η παραίτησή του», δηλώνει ο βουλευτής σημειώνοντας ωστόσο ότι «έπρεπε να καρατομηθεί η ηγετική ομάδα» αντ’ εκείνου.
Παράλληλα, αναφέρει, συμφωνώντας σε αυτό το σημείο με την άποψη της Μαρίας Ρεπούση, ότι τα αίτια της εκλογικής αποτυχίας της Αγίου Κωνσταντίνου είναι πολλά με βασικότερο την απουσία σαφούς τοποθέτησης στον πολιτικό χώρο.
Ακόμη, σχολιάζει ότι η πολιτική δύναμη του κόμματος δεν είναι το 1,2% αλλά οι 13 βουλευτές του.
Πως σχολιάζετε την παραίτηση Κουβέλη;
Τον τιμά ιδιαίτερα η κίνηση να πάρει την ευθύνη για όλη την ηγετική ομάδα. Εγώ προσωπικά του είχα πει να μην το κάνει, αλλά να καρατομηθεί αυτή η ομάδα. Δεν γίνεται να μην φταίει κανένας. Ο Κουβέλης προτίμησε να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη, και ελπίζω να είναι οριστικό. Δεν θα ήταν δίκαιο για εκείνον ένα Συνέδριο που θα του ζητά να μην παραιτηθεί. Έχει μια ιστορία ο άνθρωπος και τον τιμά αυτό που έκανε.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πρέπει να έχουν χαρακτήρα διαδοχής όχι επαναβεβαίωσης. Δεν του ζήτησε κανείς να παραιτηθεί αλλά το έκανε. Τώρα πρέπει να περάσουμε σε μια ΔΗΜΑΡ Β’. Η ΔΗΜΑΡ Α’ τελείωσε. Η νέα εποχή θα πρέπει να έχει νέα πρόσωπα.
Υπάρχει εικόνα ποια θα είναι αυτά τα νέα πρόσωπα;
Δεν νομίζω. Ο καθένας έχει μια εικόνα για τον διπλανό του και ξέρει την δημοφιλία του. Όμως θα αποφασίσει το Συνέδριο και όχι 10 άτομα σε κλειστό κύκλο. Και το Συνέδριο δεν θα πρέπει να γίνει σε ένα μήνα με 300 άτομα, όπου οι 290 θα δηλώσουν στήριξη στον Κουβέλη. Μετά την προκήρυξη Συνεδρίου θα προκύψουν οι προσωπικότητες.
Μετά την εκλογή νέας ηγεσίας, προς τα που θα πρέπει να κατευθυνθεί η ΔΗΜΑΡ πολιτικά;
Κατά την άποψή μου, δεν αποποιούμαι τις δηλώσεις μου περί κυβερνώσας Αριστεράς. Η ΔΗΜΑΡ πρέπει να συμβάλλει σε αυτό που είναι η απαίτηση των καιρών: να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις λοιπές αριστερές δυνάμεις ώστε να κυβερνηθεί η Ελλάδα αλλιώς. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια κεντροαριστερά που θα έχει δεξιές αντιλήψεις στην λειτουργία της.
Άρα εσείς δεν θα θέλατε διάλογο με την Ελιά;
Ο Βενιζέλος έχει μια αυτοκρατορική αντίληψη. Θέλει να ρουφήξει ότι είναι αριστερό και να το παραδώσει σε μια συντηρητική κυβέρνηση που λειτουργεί δεξιά. Αυτή είναι όμως η προσωπική μου άποψη. Δεν ξέρω τι θα συμβεί.
Η ιστορία του Ιουνίου του 2012 ήταν μια ιστορική αναγκαιότητα. Κλείσαμε αυτό το κομμάτι. Δεν χρειάζεται να το ξανανοίξουμε τώρα.
Για την αποτυχία ευθύνεται η αποχώρηση από την κυβέρνηση;
Για το αποτέλεσμα φταίνε πολλά πράγματα και όχι μόνο ένα. Φταίει ο τρόπος με τον οποίο μπήκαμε στην κυβέρνηση. Φταίει ο τρόπος που βγήκαμε. Όλα συμψηφίζονται. Αλλά ένα χρόνο μετά, εκτός κυβέρνησης, κατάλαβε κανένας τι κάναμε; Ήξερε κανένας που τοποθετείται πολιτικά η ΔΗΜΑΡ, όσον αφορά την θεσμική της λειτουργία; Τα μέλη της είναι αριστερά, όμως το κόμμα δεν έδωσε σαφές στίγμα.
Εγώ καταψήφισα νομοσχέδια όπως εκείνο για τους τηλεοπτικούς σταθμούς ή το σχέδιο Αθηνά. Άλλοι τα υπερψήφισαν. Αυτό τι δείχνει; Δείχνει αριστερά; Όχι. Δημιουργούσε μια θολούρα. Το 1,2% δείχνει όχι μόνο ότι δεν ήρθαν άλλοι, αλλά ότι έφυγαν και δικοί μας. Η ΔΗΜΑΡ είχε ένα σκληρό πυρήνα της τάξης του 2,5%. Αυτό σημαίνει ότι μπερδέψαμε και τους δικούς μας.
Με το 1,2% τι πρωτοβουλίες είναι σε θέση να πάρει;
Η ΔΗΜΑΡ δεν είναι το κόμμα. Είναι οι 13 της βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι έχει μια μεγάλη δύναμη για τις πολιτικές εξελίξεις, είτε πρόκειται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε για κάποιο νομοσχέδιο. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να φέρει θέματα μέσα στην Βουλή.
Το 1,2% μπορεί να πάρει χρόνια για να αλλάξει. Οι βουλευτές μπορούν να κάνουν κίνηση και αύριο.
Υπάρχουν τάσεις ανεξαρτητοποίησης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα;
Εκφράστηκαν κάποιες προσωπικές αντιλήψεις από διάφορους, όπως ο Βασίλης Οικονόμου και ο Γρηγόρης Ψαριανός. Όμως αυτές είναι προσωπικές εκτιμήσεις. Δεν απορρέει από πουθενά ότι οι βουλευτές σχεδιάζουν να φύγουν. Τώρα σε κάθε περίπτωση ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει και αύριο το πρωί.
Αν υπάρξει πρόταση για συμμετοχή στην κυβέρνηση προς την ΔΗΜΑΡ στο πλαίσιο του ανασχηματισμού που σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, πως θεωρείτε ότι θα πρέπει να αντιδράσει;
Δεν ξέρω αν θα γίνει στην ΔΗΜΑΡ ή αν θα γίνει σε πρόσωπα. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρξει εμπλοκή σε αυτά τα πράγματα. Ούτε η ΔΗΜΑΡ ως κόμμα ούτε κάποιος από εμάς. Εάν με ρωτάτε προσωπικά, σε καμία περίπτωση δεν θα δεχόμουν