Άρθρο του Γάλλου προέδρου με αιχμές κατά του ευρωσκεπτικισμού
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε τους Γάλλους, οι οποίοι καλούνται στις 25 Μαΐου στις κάλπες για τις Ευρωεκλογές, να μείνουν μακριά από τους λαϊκισμούς και από τον πειρασμό «μιας εξόδου από την Ευρώπη», η οποία ισοδυναμεί, σύμφωνα με τον ίδιο, με «μια έξοδο από την Ιστορία» και τους κάλεσε να ταχθούν μάλλον υπέρ μιας «επίμονης Ευρώπης».
Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Monde, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους υπενθυμίζει «τη σοβαρή προειδοποίηση του Φρανσουά Μιτεράν, στην τελευταία ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: 'ο εθνικισμός ισοδυναμεί με πόλεμο!' και "αυτήν την θεμελιώδη πραγματικότητα: η Ευρώπη ισοδυναμεί με ειρήνη!"/».
Ο Φρανσουά Ολάντ κρίνει ωστόσο ότι αυτή η πραγματικότητα «απειλείται» από τις «δυνάμεις που επιζητούν να την αφανίσουν εκμεταλλευόμενες την απογοήτευση, στηριζόμενες στην αποθάρρυνση, ανακινώντας τους φόβους», την ώρα που στην Γαλλία το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας το βράδυ της 25ης Μαΐου.
Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρεται στους ξένους που χαρακτηρίζονται ως οι «αποδιοπομπαίοι τράγοι», στην «θρησκευτική διαμάχη» ή στην εναντίωση των «εθνικών ταυτοτήτων στην ευρωπαϊκή δέσμευση».
«Μια έξοδος από την Ευρώπη θα ισοδυναμούσε με μια έξοδο από την Ιστορία», σημειώνει στο άρθρο του ο κ. Ολάντ, υπογραμμίζοντας ότι η εγκατάλειψη του ευρώ θα ήταν «μια παγίδα, αυτή της εθνικής παρακμής».
Ωστόσο ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «απογοητεύει» με «την αδυναμία της» να αντιμετωπίσει την ανεργία ή με τους «θεσμούς και τους περίπλοκους κανόνες της». Όμως είναι θέμα επιλογής, σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ «μιας φοβισμένης Ευρώπης ή μιας επίμονης Ευρώπης».
Ο Γάλλος πρόεδρος αντιπαραθέτει αυτό το όραμα για την Ευρώπη σε αυτό για μια Ευρώπη «διάλυμα», η οποία στηρίζεται σύμφωνα με τον ίδιο σε «ένα μινιμαλιστικό, εμπορικό, 'απολιτίκ' όραμα της Ευρώπης, το οποίο βλέπει σε αυτήν μόνον μια αγορά, μόνον έναν νομισματικό χώρο χωρίς διακυβέρνηση».