Oνομάζονται «ψυχολογικές επιχειρήσεις» και ...
συνήθως χρησιμοποιούνται στον πόλεμο. Στόχος είναι η δαιμονοποίηση του αντιπάλου μέσα από τον εκφοβισμό του πληθυσμού. Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ένα από τα περίφημα αμερικανικά προπαγανδιστικά φιλμ έδειχνε τους Σοβιετικούς να επιτίθενται στις ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα και τις αντιδράσεις μαθητών σε ένα δημοτικό σχολείο.
Στην Ελλάδα είχαμε ανάλογες επιχειρήσεις την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτήν τη φορά δεν τις διενεργούσε η κυβέρνηση αλλά ένας τηλεοπτικός σταθμός.
Όλα τα κανάλια παρουσίασαν, και μάλιστα υπέρμετρα, πολιτικούς όπως ο κ. Βενιζέλος που προειδοποιούσε ότι αν δεν ψηφιζόταν η Ελιά, θα επικρατούσε το χάος, αλλά στον ΑΝΤ1 τη βρόμικη δουλειά ανέλαβαν οι ίδιοι οι «ρεπόρτερ».
Σαν να επρόκειτο για κινηματογραφικό θρίλερ ή φαρσοκωμωδία, παρουσίαζαν τις επιπτώσεις που θα είχε η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και η ήττα των κυβερνητικών δυνάμεων στις εκλογές: ούτε λίγο, ούτε πολύ, θα ήταν το τέλος του κόσμου.
«Η ανατροπή που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη αστάθεια» προειδοποίησε στη δική του ψυχολογική επιχείρηση ο κ. Γιώργος Κούρος. Με τη σειρά της η πολιτική αστάθεια «θα πυροδοτήσει φυγόκεντρες τάσεις βουλευτών», με αποτέλεσμα το «πισωγύρισμα στην οικονομία και ακύρωση των θυσιών του λαού από τη φυγή των επενδυτών».
Αυτό με τη σειρά του «θα ανοίξει την όρεξη στους κερδοσκόπους των αγορών να επιτεθούν και πάλι στη χώρα μας». Για όσους δεν φοβήθηκαν αρκετά, υπήρχε και η τελική προειδοποίηση: «Αν η ψήφος έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, οι πρώτοι που θα το μετανιώσουν θα είναι οι τιμωροί».
«Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, Ρίτσα» πήρε τη σκυτάλη ο ρεπόρτερ της (επερχόμενης) συμφοράς κ. Ν. Ρογκάκος, απευθυνόμενος στην παρουσιάστρια του δελτίου. «Επιτρέπεται τώρα να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα; Η οικονομία ανακάμπτει - ο τόπος και η οικονομία χρειάζονται σταθερότητα - Φτάνοντας στην κάλπη να μην παίξουμε στα ζάρια την οικονομία».
Ούτε η χαλαρή ψήφος δεν ξέφυγε από την προσοχή των λαγωνικών του σταθμού: «Η χαλαρή ψήφος μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία την οικονομία, η ρευστότητα και η συζήτηση για την απομείωση του χρέους θα παγώσουν και η χώρα θα φτάσει ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία».
Τέτοιο δελτίο ειδήσεων δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής τηλεόρασης. Έχω παρακολουθήσει τη δουλειά τουρκικών ιδιωτικών σταθμών και μπορώ να διαβεβαιώσω ότι ούτε ο πιο φανατικός – ή πληρωμένος από τον Ερντογάν – Τούρκος δημοσιογράφος δεν θα δεχόταν να υπερασπιστεί με τέτοια επιχειρήματα τον πρωθυπουργό του. Ακόμα και στις δικτατορίες η προπαγάνδα είναι πιο έμμεση, θα πρέπει να ψάξει κανείς σε κανένα κανάλι του Πινοσέτ ή κάποιου σατράπη της Αφρικής για να βρει ανάλογη δουλική εξυπηρέτηση της εξουσίας.
Για όσους προτιμούν από τις ειδήσεις τα ντοκιμαντέρ, και μάλιστα με διεθνείς αναφορές, ο σταθμός είχε τη λύση. Το – ο θεός της προπαγάνδας να το κάνει – ντοκιμαντέρ «Ψήφος με ειδικό βάρος» εξηγούσε πώς, αν υπάρξει ανατροπή, θα καταστραφεί ολόκληρος ο πλανήτης. Πρώτα - πρώτα θα καταστραφεί η Ελλάδα.
Αυτή θα συμπαρασύρει ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία θα συμπαρασύρει την Αμερική. Η καταστροφή της Αμερικής θα προκαλέσει καταστροφή της Ρωσίας, με αποτέλεσμα την αναπόφευκτη κατάρρευση του πλανήτη. Ο τίτλος κανονικά θα έπρεπε να είναι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δευτέρα Παρουσία».
Μέχρι και το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, που όταν πρόκειται για παραβιάσεις της δεοντολογίας συνήθως σιωπά, έβγαλε ανακοίνωση αφού «οι μεμονωμένες αυτές συμπεριφορές, εκτός του ότι στρέφονται ευθέως κατά των ίδιων των δημοκρατικών θεσμών, αποτελούν αναμφίβολα καταπάτηση και αγνόηση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας» και ζήτησε την παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Είναι προφανείς οι παραβιάσεις όλης της σχετικής νομοθεσίας για τις εκλογές και τη ραδιοτηλεόραση. Όπως κατανοητοί είναι και οι λόγοι για τον τίμιο και ανιδιοτελή εκλογικό αγώνα που έδωσε ο σταθμός και για τα όσα κωμικοτραγικά έλεγαν ο Γιώργος ή ο Νίκος στη Ρίτσα.
Αλλά η κεντρική παρουσιάστρια του σταθμού Μαρία Χούκλη που είχε δημιουργήσει ένα προφίλ σοβαρότητας; Στις ειδήσεις του σταθμού τη Δευτέρα, σε παρατήρηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «επρόκειτο για κακή στιγμή» και ο σταθμός δεν κρίνεται μόνο από αυτήν. Μόνο που η ίδια η κυρία Χούκλη ανέχθηκε στα δικά της δελτία την προηγούμενη εβδομάδα αντίστοιχα «ρεπορτάζ» του κ. Κούρου, όπως ότι «όλοι αυτοί που ζητάνε σταθερότητα και δεν θέλουν εκλογές πρέπει να το δείξουν και στην κάλπη» ή ότι «ο στόχος του Τσίπρα να ρίξει την κυβέρνηση επιτυγχάνεται, εάν τα πράγματα μείνουν ως έχουν και οι αναποφάσιστοι δεν συσπειρωθούν στη ΝΔ και την Ελιά». Κατόπιν εορτής, όταν όσοι ήταν να φοβηθούν, φοβήθηκαν, είναι εύκολο να μιλάς απλώς για κακές στιγμές. Τι ντροπή, Μαρία!