Το διακύβευμα των εκλογών που είναι να...
γυρίσει η χώρα σελίδα και να βγει από τον εφιάλτη της κρίσης ή να επιστρέψει στο παρελθόν, έθεσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Αντέννα.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξουν σταθερά βήματα που θα αποκλείσουν την αβεβαιότητα στο εσωτερικό της χώρας και τη λαθεμένη ψυχολογία και θα αποκλείσουν την ανυποληψία από το εξωτερικό.
Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαίου επισημαίνοντας πως θέλει το αποτέλεσμα αυτό να του δώσει το δικαίωμα να βγει η χώρα από την κρίση. «Πιστεύω ότι αυτό θα είναι και το αποτέλεσμα. Να είστε σίγουροι για αυτό. Δεν μπορεί να πάμε σε αβεβαιότητες, δεν μπορεί να πάμε σε νέα μέτρα» τόνισε κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως επιδιώκει την αστάθεια.
«Αυτό τον τρέφει. Αν δεν του βγει η αστάθεια, τι θα γίνει τότε; Άλλοι θα έχουν το πρόβλημα. Και μήπως η αστάθεια αυτή αντί να μετακομίσει στην Ελλάδα, μετακομίσει στο κόμμα του κ. Τσίπρα;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον πως «μιλάει για ένα χθες το οποίο έχει χρεοκοπήσει» τονίζοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται στους πάντες τα πάντα, «θυμίζοντας το χειρότερο λαϊκισμό» όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Πρέπει να είναι πολύ σκούρα τα πράγματα για το ΣΥΡΙΖΑ, για να λέει αυτή τη στιγμή ότι λεφτά υπάρχουν, στον Ελληνικό λαό» είπε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται το πρόβλημα του Έλληνα, την οδύνη, τον πόνο του.
«Ο κ.Τσίπρας αναδείχθηκε μέσα από την κρίση, όταν φύγει η κρίση θα εξαφανιστεί και αυτός» τόνισε.
Ο κ. Σαμαράς απέρριψε τις προβλέψεις πως θα υπάρξει νέο μνημόνιο αποκλείοντας νέα μέτρα, μειώσεις συντάξεων ή μισθών ή αυξήσεις φόρων επισημαίνοντας πως «το υπουργείο Οικονομικών σε μία λεπτομερέστατη ανάλυσή του, έβγαλε ότι αυτό το οποίο ονομάζεται Δημοσιονομικό Κενό μέχρι το 2018 θα είναι, αν είναι, της τάξης του 1 δισ.»
Οσον αφορά το χρέος, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συζήτηση που ξεκίνησε χθες, ως την τελευταία εκκρεμότητα η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά από το τέλος του 2015 θα μπορούμε να αποπληρώνουμε και τους τόκους των περασμένων ετών ενώ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να βγει στις αγορές.
«Δείξαμε, δηλαδή, ότι η Ελλάδα ξαναστέκεται στα πόδια της, έχει την ανεξαρτησία από μόνη της να βγει στις Αγορές» τόνισε, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση πέτυχε μεταρρυθμίσεις, αυξήθηκε η ανταγωνιστικότητα και έκανε λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 0,6% για φέτος, 2,9% για του χρόνου και 3,7% για το 2016.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως μέχρι το 2018 θα επενδυθούν στην Ελλάδα 26,5 δισ. από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που θα πέσουν στην αγορά.
Έμφαση έδωσε στην αποκατάσταση των αδικιών επισημαίνοντας πως δίνονται ήδη χρήματα στους πιο αδύναμους, αλλά και στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις φόρων, τόσο για τα εισοδήματα όσο και για τα κέρδη των επιχειρήσεων κάνοντας λόγο για ένα ενιαίο φόρο της τάξης του 15%.
«Η θέση είναι αυτή, και με το που θα συνεχίσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα, ταυτοχρόνως θα προχωράμε και εμείς, όπως το κάναμε με την εστίαση για το ΦΠΑ, θα προχωράμε στη μείωση των φόρων. Αυτή είναι η δική μου θέση, αυτή τη μάχη δίνω. Την έχω πει στην τρόικα, την γνωρίζει πολύ καλά» δήλωσε, επισημαίνοντας και την ανάγκη να υπάρξει δικαιοσύνη και αποκατάσταση των αδικιών.
«Βιαζόμαστε να εξυγιανθεί το Δημόσιο με αξιοκρατία, με σωστές επιλογές, ώστε να ανοιχθεί αυτή η προοπτική για τον καθένα. Η μεταρρύθμιση αρχίζει και γίνεται παντού. Στην πράξη αλλάζουμε τα πάντα» τόνισε.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για μείωση της ανεργίας προβλέποντας το 2014 να βρεθεί στο 24,5% και το 2018 στο 15%.
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλησε να σχολιάσει τη θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου για την κυβερνητική σταθερότητα επεσήμανε όμως πως «δεν κινδυνεύει η σταθερότητα μετά τις εκλογές σε καμία περίπτωση».
Απαντώντας στην πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα για μια τηλεμαχία ο πρωθυπουργός τόνισε πως θέλει να υπερασπιστεί το επίπεδο της δημοκρατίας και δεν θέλει να είναι σε συναντήσεις με ακατάσχετο υβρεολόγιο.
«Εγώ πιστεύω ότι ξεπερνάμε την κρίση ενωμένοι, ο Ελληνικός λαός το ήθελε αυτό. Το αν πουλάς σήμερα μιζέρια και διχασμό δεν περνάει. Και πιστεύω ότι δε θα του περάσει του κ. Τσίπρα» τόνισε.
Για τη Χρυσή Αυγή ο κ. Σαμαράς τόνισε πως την υπόθεση την έχει η Δικαιοσύνη στα χέρια της, ξεκαθάρισε όμως πως δεν πιστεύει ότι θα πρέπει να τεθεί εκτός νόμου.
«Εγώ δεν θεωρώ κανέναν ότι δεν μπορώ να τον νικήσω, να τον κερδίσω, με την ιδεολογία μου. Εγώ δεν θεωρώ ότι δεν υπάρχουν ακόμα οι παππούδες οι οποίοι ζήσανε την τραγωδία των ναζί στην Ελλάδα για να το πουν στα εγγόνια τους. Εγώ δεν θεωρώ ότι μπορεί η Ελλάδα, η κοιτίδα της Δημοκρατίας να έχει τέτοια κόμματα ισχυρά.
«Αλλά από την άλλη πλευρά, δεν μπορώ να απαγορεύσω σε κανέναν τίποτα. Αυτή είναι η Δημοκρατία. Αλλά επαναλαμβάνω: Ως προς το συγκεκριμένο θέμα, είναι στη Δικαιοσύνη και δεν ασχολείται κανένας απολύτως από την κυβέρνηση» τόνισε.
Σε ερώτηση που δέχτηκε για το ζήτημα της συνομιλίας του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκου με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, που οδήγησε στην αποπομπή του κ.Μπαλτάκου, ο κ.Σαμαράς απέφυγε να σχολιάσει το συμβάν, λέγοντας ότι «δεν είναι πια κυβερνητικό στέλεχος».
Σε ερώτηση για «Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, είπε: «Θεωρώ κάθετί το καινούριο καλοδεχούμενο, αλλά για να μπορώ να το κρίνω θα πρέπει να το ξέρω και αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω καθόλου τις θέσεις του».
Ο κ. Σαμαράς έθεσε τρία ζητούμενα για την επόμενη μέρα που είναι να σταματήσει η αβεβαιότητα με το θέμα του ευρώ, να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Βουλή το 2015 και να προχωρήσει η αναθεώρηση του συντάγματος.
«Πρέπει να ξαναγίνουμε μια φυσιολογική χώρα. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας. Δεν αποκλείουμε κανέναν στο να πει τις δικές του. Δεν έχουμε εγωισμούς, προσκαλούμε όλους στο διάλογο» είπε.