Από εδώ και στο εξής μπορούμε να ...
ακούμε μόνο καλές ειδήσεις και όχι μόνο για χαράτσια και φορολογικά βάρη. Είναι το σήμα για ανάκαμψη της αγοράς, για επαναφορά του χαμόγελου σε πολλές ελληνικές οικογένειες.
Το άρθρο που θα διαβάσετε δεν θέλει να ωραιοποιήσει την κατάσταση στην οικονομία. Σε καμιά περίπτωση δεν ξαναγίναμε παράδεισος που τρέχουν από εδώ κι από εκεί τα… ουρί, τρέχουμε εμείς να τα πιάσουμε και να περάσουμε καλά και παράλληλα τρώμε χαβιάρι με χρυσά κουτάλια.
Προς Θεού. Είμαστε από τους πρώτους που βιώνουμε στο πετσί μας την κρίση και από τους τελευταίους που θα προσπαθήσουμε να πείσουμε ότι η αλλαγή σελίδας στην οικονομία σημαίνει και αυτόματη επιστροφή στην προ κρίσης εποχή.
Και μεγάλη ανεργία έχουμε, και φοροδοτική αδυναμία έχουμε, και απαισιοδοξία για το μέλλον από μερίδα του πληθυσμού και φυσικά τον κίνδυνο πολιτικής κρίσης που θα επαναφέρει τους φόβους μιας χρεοκοπίας.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλές πρόδρομες ενδείξεις ότι κάτι καλό πάει να γίνει στη χώρα. Ότι διαλύεται το μαύρο σύννεφο που σκεπάζει επί 5 χρόνια την Ελλάδα. Κι αυτό δεν είναι ουτοπία, ούτε κοροϊδεύει η κυβέρνηση τον κόσμο με επικοινωνιακά παιχνίδια.
Οι ανακοινώσεις που έγιναν χθες από τον πρωθυπουργό αλλά και τα σχέδια που προωθεί το οικονομικό επιτελείο για ελάφρυνση των αδύναμων δείχνουν ότι υπάρχει κατεύθυνση προς μια έξοδο από την κρίση.
Για πρώτη φορά μετά από καιρό ένα σημαντικό μέτρο, αυτό του συμψηφισμού οφειλών, ανακοινώνεται και μπορεί να φέρει πολύ θετικά στοιχεία στη χώρα. Να ελαφρυνθούν επιχειρήσεις, να βγάλουν το βάρος της χρεοκοπίας από πάνω τους, να κάνουν νέα ανοίγματα και να μειώσουν την ανεργία. Είναι ένα μέτρο τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά που θα έχει απτά αποτελέσματα από την επόμενη χρονιά.
Παράλληλα, η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων για επιστροφή παρακρατηθέντων ποσών λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών σε οικονομικά αδύναμους πολίτες είναι ένα μέτρο που θα ανακουφίσει πολύ κόσμο.
Το μπαράζ των καλών ειδήσεων συνεχίστηκε με την οριστικοποίηση των κριτηρίων για το κοινωνικό μέρισμα. Ένα εκατομμύριο Έλληνες θα πάρουν εφάπαξ ένα ποσό αμέσως μετά το Πάσχα, κι αυτό είναι σημαντικό διότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια δίνεται έστω κι ένα ευρώ από τα κρατικά ταμεία.
Σε λίγες εβδομάδες θα έρθει στη Βουλή ένα μίνι φορολογικό το οποίο ανοίγει το δρόμο για μειώσεις φόρων, για πρώτη φορά μετά το 2010. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, θα καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας στα αυτοκίνητα πάνω από 2.000 κυβικά ενώ θα υπάρξουν ρυθμίσεις για να πάρουν πίσω τις πινακίδες οι έχοντες ακριβά αυτοκίνητα και τα οποία έχουν βάλει στο γκαράζ.
Ένα από τα μέτρα αφορά στην καθιέρωση των τελών κυκλοφορίας με το μήνα ώστε να πληρώνει κάποιος ανάλογα με το χρόνο που θέλει να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του.
Οι νέες διατάξεις που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο αφορούν στα εξής:
Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης των αυτοκινήτων κατά τουλάχιστον 30%. Τα τεκμήρια έχουν παραμείνει καθηλωμένα στα ύψη παρά τη συνεχιζόμενη μείωση των εισοδημάτων. Η αρμόδια επιτροπή έχει εισηγηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τη μείωση των τεκμηρίων για τα Ι.Χ. κατά 30% τεκμηρίων και κατά συνέπεια του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης για Ι.Χ. από 1.929 κ.ε. και άνω, ο οποίος υπολογίζεται βάσει του τεκμηρίου διαβίωσης. Με τις αλλαγές που προωθούνται, το τεκμήριο για ένα αυτοκίνητο 2.000 κ.ε. από 8.800 ευρώ θα μειωθεί στις 6.160 ευρώ, ενώ ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης από 440 ευρώ θα περιοριστεί στα 308 ευρώ.
Απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ μικρών επιχειρήσεων με τζίρο χαμηλότερο των 20.000 ή 25.000 ευρώ. Σήμερα περίπου το 42% των υπόχρεων του ΦΠΑ είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις που αποφέρουν αρνητικά έσοδα (επιστροφές) περίπου 2,3% σε υποχρεώσεις του ΦΠΑ, ενώ παράλληλα είναι σημαντικό το κόστος για τη διαχείριση αυτών των μικροεπιχειρήσεων.
Ξέρετε τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι από εδώ και στο εξής μπορούμε να ακούμε μόνο καλές ειδήσεις κι όχι κι άλλα χαράτσια και φορολογικά βάρη. Είναι το σήμα για ανάκαμψη της αγοράς, για επαναφορά του χαμόγελου σε πολλές ελληνικές οικογένειες.
Μαζί με την έξοδο στις αγορές που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη των ξένων στην Ελλάδα, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για να ξεκινήσει να κυκλοφορεί χρήμα στη χώρα. Να μην είναι στεγνή η αγορά, να μην υπάρχει ούτε ένα ευρώ για να διακινηθεί μεταξύ των πολιτών.
Όπως είπαμε και στην αρχή, δεν θα φάμε με χρυσά κουτάλια, και ίσως να μην ξαναφάμε ποτέ. Όμως, μπαίνουν οι βάσεις για να δημιουργηθεί ένα νέο οικονομικό οικοδόμημα, υγιές και σταθερό που δεν θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει.
Μόνο καλά νέα στην οικονομία, λοιπόν, και ένα βλέμμα καθαρό προς το μέλλον.