Πως θα διαχειριστεί το Μαξίμου την «κρίση Μπαλτάκου»;


Το κρίσιμο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να...




 διαχειριστεί το αυτογκόλ Μπαλτάκου και να αντεπιτεθεί.

Πριν από μια ημέρα γράφαμε εδώ στο antinews για τις δύο Ελλάδες. Εκείνη που παλεύει και βγαίνει από την κρίση και την Ελλάδα της μιζέριας και της καταστροφολογίας.

Δύο χρόνια τώρα αυτή η κυβέρνηση και ειδικά ο Σαμαράς με τον Στουρνάρα έχουν κάνει τα πάντα για να φτάσει η οικονομία εδώ που βρισκόμαστε, για να μην προκληθεί πολιτικό χάος, για να μην χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, για να μην πέσει το κράτος στα χέρια άχρηστων.

Κι εκεί που πάει να πάρει ανάσα η χώρα, την ώρα που οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είναι στην Ελλάδα και δεν φείδονται εγκωμίων για την ελληνική πρόοδο, τη στιγμή που ο Στουρνάρας ανακοινώνει ότι υπάρχει μαξιλάρι 11 δισ. που θα χρησιμοποιηθεί για να μην πάει η χώρα σε νέο δάνειο και νέο μνημόνιο, να ‘σου και σκάει ο ...Μπαλτάκος.

Είναι κρίμα τόσες θυσίες, τόσος αγώνας και τόσος πόνος να χαθούν (αν χαθούν βεβαίως) γιατί τα διάφορα «περιβάλλοντα» έχουν προσωπικές ατζέντες και στρατηγικές. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι το «περιβάλλον» των εκάστοτε πρωθυπουργών είναι εκείνο που συνήθως προκαλεί τις μεγάλες κρίσεις.

 Ίσως κάποιοι δεν άκουγαν τις φωνές και τις προειδοποιήσεις. Τώρα θα πρέπει να διαχειριστούν μια σοβαρή κρίση. Αφού έφτασαν στο σημείο να κάνουν μάγκες τον Τσίπρα τότε τι να πεις κανείς;

 Η πολιτική επιστήμη σηκώνει τα χέρια της ψηλά με την ανικανότητα ορισμένων που άφησαν πρόσωπα και καταστάσεις να καπελώσουν την πρώτη μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας και τα πρώτα χαμόγελα έπειτα από τόσα χρόνια πίκρας.

Οι απανωτές συσκέψεις που έγιναν στο Μαξίμου και οι πληροφορίες ότι το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που δεν είναι καθόλου καλή για το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ο Μπαλτάκος έβαλε το πιο άσχημο «αυτογκόλ» στη θητείας τη κυβέρνηση. Άλλωστε, μπήκε στο... ‘90, την στιγμή που η κυβέρνηση είχε αλλάξει την ατζέντα, αισιοδοξούσε και είχε φύγει από την εσωστρέφεια και τα όσα προηγήθηκαν και έγιναν στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Όλες οι δημοσκοπήσεις που είχαν στα χέρια τους στη Νέα Δημοκρατία έδειχναν ότι το κόμμα θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις ακόμη και να αναδειχθεί νικητής τη βραδιά των ευρωεκλογών. Ή τουλάχιστον να περιορίσει μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπόθεση Μπαλτάκου ήρθε λίγες ώρες μετά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Μουσείο της Ακρόπολης, μια ομιλία που προκάλεσε συγκίνηση και έκανε αίσθηση στους Ευρωπαίους.

Παράλληλα, ήρθε την ίδια ακριβώς στιγμή που ο Γ. Στουρνάρας ανακοίνωνε «άσπρη τρύπα» 11 δισ. ευρώ και έξοδο στις αγορές με ένα επιτόκια λίγο πάνω από 6% που είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα.

Όλα αυτά χάθηκαν, τουλάχιστον επικοινωνιακά, και το Μαξίμου καλείται να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη κρίση με αδιευκρίνιστες αυτή τη στιγμή επιπτώσεις στην πορεία προς τις εκλογές.

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στις επόμενες δημοσκοπήσεις; Πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και φυσικά της Χρυσής Αυγής; Και το κυριότερο: Πώς θα πείσει η κυβέρνηση τους πολίτες για την αξιοπιστία της δικής της και βεβαίως της δικαιοσύνης, αν και αυτό δεν είναι δουλειά του Μαξίμου.

 Οι δικαστές ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς παρεμβάσεις και είναι ήδη έξαλλοι γιατί τους εμπλέκουν σε πολιτικά παιχνίδια. Πώς είναι δυνατόν, λένε, να υπάρχει συνωμοσία κατά τη Χρυσής Αυγής και να εμπλέκονται τόσοι πολλοί δικαστικοί, θύματα και μάρτυρες;

Έτσι, λοιπόν, η περίοδος μέχρι το Πάσχα κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη για τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση. Τα καλά νέα για την οικονομία και η πολιτική στήριξη που θα δώσει η Αγκελα Μέρκελ στις 11 Απριλίου που θα έρθει στην Αθήνα, είναι αυτά που θα μπουν πρώτα στο κυβερνητικό κάδρο.

Φτάνουν, όμως, αυτά ή υπάρχει κίνδυνος η «βόμβα Μπαλτάκου» να έχει προκαλέσει πιο βαθιές πληγές;

Αυτό είναι το πιο κρίσιμο στοίχημα της κυβέρνησης. Να διαχειριστεί το αυτογκόλ και να αντεπιτεθεί. Με θεσμικές παρεμβάσεις που θα διαλύουν παρακρατικούς μηχανισμούς, προσωπικές ατζέντες και άλλα ύποπτα παιχνίδια; Με αλλαγές στο επιτελείο του Μαξίμου;

 Με αντεπίθεση στο μέτωπο των δημοτικών εκλογών ή των ευρωεκλογών μέσω ανακοινώσεων δυνατών ονομάτων στις λίστες; Ό,τι κι αν κάνει ο κ. Σαμαράς πρέπει να το κάνει γρήγορα διότι υπάρχει ο κίνδυνος ο «ιός Μπαλτάκου» να μολύνει σοβαρά την κυβέρνηση