Ανάπτυξη από το 2014 βλέπει το ΔΝΤ


Του Μιχάλη Ιγνατίου

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει...








 επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2014 και περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας το 2015. Η πρόβλεψη γίνεται στην τελευταία εξαμηνιαία έκθεσή του ΔΝΤ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, και αναφέρεται στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook)

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,6% το 2014, και κατά 2,9% την ερχόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με την έκθεση, που χαρακτηρίστηκε από γνωστό οικονομολόγο ως «το πρώτο καλό νέο για την Ελλάδα από την Ουάσιγκτον», η ανεργία αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, από το 27,3% της περασμένης χρονιάς θα υποχωρήσει στο 26,3% το τρέχον έτος, και 24,4% το 2015.

Βέβαια, το Ταμείο αναμένει ότι θα συνεχιστούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις, Γίνεται αναφορά σε πληθωρισμό στο 0,4% το τρέχον έτος και στο 0,3% το 2015.

Η έκθεση παρουσιάστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, Ολιβιέρ Μπλανσάρντ, ο οποίος τόνισε ότι η οικονομία της Γερμανίας, αν και η πιό ισχυρή μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωζώνης, «αναμένεται να διευρυνθεί κατά 1,7%». Πρόσθεσε ότι οι προβληματικές οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου θα επιδείξουν «χαμηλό αλλά σταθερό ρυθμό ανάπτυξης» και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία δύο έτη.

Αναφορικά με τη Ζώνη του Ευρώ, η έκθεση καταγράφει ότι τα επίπεδα του πληθωρισμού θα διαμορφωθούν σε επίπεδα πολύ πιο χαμηλά έναντι του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Για το θέμα αυτό, το ΔΝΤ εισηγείται «τολμηρότερη δράση».

Ο κ. Μπλανσάρντ πιστεύει ότι «η ανάκαμψη από την οικονομική κρίση του 2008 δεν είναι μόνο πιο έντονη, αλλά και περισσότερο διευρυμένη». Ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι μειώθηκε η ανησυχία των επενδυτών για την πιθανότητα χρεωκοπίας ορισμένων κρατών, που είχαν οικονομικά προβλήματα, τόνισε ότι «σταδιακά ισχυροποιούνται οι τράπεζες» και πρόσθεσε ότι έχουν χαλαρώσει τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβάλλει μερικές κυβερνήσεις για να μειώσουν τις δαπάνες τους, που είχαν ξεπεράσει κάθε όριο.

Ο κ. Μπλανσάρτ, που είχε παραδεχθεί τα λάθη του αναφορικά με το Ελληνικό Πρόγραμμα, χωρίς όμως να τα διορθώσει, τόνισε ότι οι κίνδυνοι είναι πολλοί για την παγκόσμια οικονομία. Είπε χαρακτηριστικά: «Καθώς η διεύρυνση των ανεπτυγμένων οικονομιών βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και η ενίσχυση των αναπτυσσόμενων οικονομιών παρουσιάζει σημάδια εξασθένισης, σημαντικό θεωρείται και το πρόβλημα της άνισης κατανομής του πλούτου που παράγεται».

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι θετική, καθώς ο επικεφαλής των οικονομολόγων πρόβλεψε ότι θα σημειωθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, την οποία υπολογίζει στο 2,8% για το 2013.

 Πρόβλεψε επίσης ότι η Κίνα και η Ινδία, που θεωρούνται οι πιό ισχυρές από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, «θα σημειώσουν ρυθμούς ανάπτυξης 7,5% και 5,4%», τα επόμενα δύο χρόνια.

Είναι σημαντικό ότι το Ταμείο εκφράζει φόβους για την πολιτική κατάσταση των χωρών, που επηρεάζουν τις οικονομίες τους και κατέθεσε τη θέση ότι σε διεθνές επίπεδο έχουν αυξηθεί οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, χωρίς όμως να έχουν επηρεάσει την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.