"Αντάρτικο" για το γάλα από τον βουλευτή της ΝΔ Τ. Κοψαχείλη -Προκαλεί ο Χατζηδάκης


Ένας ακόμη βουλευτής της ...










Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Γρεβενών Τιμολέων Κοψαχείλης, έρχεται να εκφράσει την υποστήριξή του στην κοινή πρόταση φορέων της αγελαδοτροφίας για το γάλα. Σε δήλωσή του ανέφερε ότι «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και οφείλουμε να την εξετάσουμε»...

Το ζητούμενο, όπως είπε προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η προστασία του παραγωγικού και διατροφικού προτύπου της χώρας και κατά συνέπεια η προστασία του Έλληνα καταναλωτή.

Νωρίτερα σήμερα την υποστήριξή τους στην κοινή πρόταση των αγελαδοτρόφων εξέφρασαν με δηλώσεις τους οι βουλευτές της ΝΔ Ανδρέας Μαρίνος και Γεώργιος Στύλιος.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινή πρόταση του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Ελλάδος, της Ένωσης Φυλής Χολστάϊν και του ΘΕΣγάλα είναι η καθιέρωση τριών ειδών παστεριωμένου γάλακτος.

Αυτά τα είδη είναι:

α) Γάλα ημέρας

Θα συλλέγεται και θα παστεριώνεται εντός της Ελλάδας. Όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται εντός 24 ωρών. Θα έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες καθώς η προτεινόμενη διάρκεια ζωής 2 ημερών είναι επιστημονικά και νομοθετικά έωλη.

β) Γάλα χαμηλής παστερίωσης

Θα έχει διάρκεια ζωής έως 7 ημέρες λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών χαρακτηριστικών της χώρας μας, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο.

Σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες γάλακτος θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στη συσκευασία ή στο σημείο πώλησης η μέθοδος χαμηλής παστερίωσης.

γ) Οι υπόλοιπες κατηγορίες γάλακτος (Υψηλής Παστερίωσης και Μακράς Διάρκειας) να μείνουν ως έχουν.

 Προκαλεί ο Χατζηδάκης

Μήνυμα σε όσους βουλευτές της συγκυβέρνησης αντιδρούν στις ρυθμίσεις του ΟΟΣΑ που προωθούνται σε ότι αφορά στο γάλα, στα φάρμακα και άλλα θέματα, έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης λέγοντας οι ρυθμίσεις που προωθούνται θα λειτουργήσουν προς όφελος καταναλωτών "και όταν οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας διαβάσουν αυτές τις ρυθμίσεις θα τις στηρίξουν".

Τη δήλωση αυτή έκανε ο κ. Χατζηδάκης μετά την ολοκλήρωση της μηνιαίας σύσκεψης που είχε σήμερα το απόγευμα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και επιπλέον σημείωσε: "δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ψηφίσουν στη Βουλή των Ελλήνων να έχουμε ακριβό γάλα και ακριβά φάρμακα", ενώ πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες.

 Αλαλούμ στην αρμόδια επιτροπή

Κατηγορίες προς την κυβέρνηση για μη ενημέρωση του Κοινοβουλίου σχετικώς με το περιεχόμενο και τον τρόπο ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, στο οποίο περιλαμβάνονται οι προσφάτως συμπεφωνημένες ρυθμίσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, αλλά και αιχμές βουλευτών και της συμπολίτευσης για το θέμα του γάλακτος, διατυπώθηκαν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής επί του σχεδίου νόμου για τα εμπορικά πλοία, το θέμα «άνοιξε», όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ρώτησε τον πρόεδρο, βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Βλάχο αν έχει υπόψη του πότε θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου, δεδομένου ότι η επεξεργασία του θα γίνει από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Η απάντηση του κ. Βλάχου ότι «δεν έχει ενημέρωση», πυροδότησε τις αντιδράσεις των βουλευτών όλων των πτερύγων, με το Θάνο Μωραϊτη (ΠΑΣΟΚ) να μιλάει για «μεγάλη ξεφτίλα», αφού «αυτή την ώρα δεν έχει κανείς από μας εικόνα νομοσχεδίου».

«Δεν ξέρουμε τι περνάνε και τι υπάρχει και κάποιοι περνάνε από την πίσω πόρτα τα θέματα τους. Αυτό είναι η επιτομή του πελατειακού κράτους και η επιτομή του πελατειακού κράτους έχει συγκεκριμένο εκπρόσωπο», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Οι κτηνοτρόφοι, επειδή είναι ο μόνος κλάδος που επικοινώνησε μαζί μας, δεν έχουν καμία επικοινωνία. Με ένα μνημόνιο ζητούν να συμμετέχουν στον διάλογο. Χθες έκαναν μια εποικοδομητική πρόταση, για την οποία από την πρώτη στιγμή είπα πως έχω εναλλακτική πρόταση. Υπονόησα κάτι παρόμοιο με αυτό που είπαν οι κτηνοτρόφοι και το οποίο πρέπει να είναι η τελική λύση», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος.

Ο Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ) είπε ότι οι βουλευτές λειτουργούν κατά πληροφορίες και αυτό χρειάζεται να εκτιμηθεί από τον ελληνικό λαό για το πώς έρχονται στη Βουλή νομοσχέδια με τέτοιες ρυθμίσεις, που ανατρέπουν δικαιώματα και κατακτήσεις και καταστρέφουν μικρούς παραγωγούς. «Δηλαδή εδώ οι βουλευτές είναι μαριονέτες», ανέφερε.

Ο Δημ. Παπαδημούλης είπε πως στο νομοσχέδιο φημολογείται ότι υπάρχουν θέματα που δεν είναι μνημονιακά προαπαιτούμενα και ζήτησε να αποσυρθούν. Επικαλέστηκε δε, δήλωση του υφυπουργού Μεταφορών Μ. Παπαδόπουλου ότι τεχνικά κλιμάκια της τρόικας λειτουργούν ως μαγαζάκια ιδιωτικών συμφερόντων για να αιτιολογήσει «για να μην ανακαλυφθούν εκ των υστέρων ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν με το άλλοθι της σωτηρίας της χώρας».

 Πηγή: ΑΜΠΕ