Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο- συμφωνία με την τρόικα- 'Εγκλωβίζουν' τους βουλευτές για το γάλα


Δεν θα υπάρξει περιθώριο για τους βουλευτές να ...









καταψηφίσουν μόνο τη ρύθμιση για το γάλα

Οριστικοποιήθηκε από την κυβέρνηση το χρονοδιάγραμμα της ψήφισης του νομοσχεδίου της συμφωνίας με την τρόικα. Θα εισαχθεί στη Βουλή την Παρασκευή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα ψηφιστεί έως το βράδυ της Κυριακής, ώστε να μην υπάρχει ανοιχτή εκκρεμότητα στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup την 1η Απριλίου, που θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 11 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ύστερα από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τρία άρθρα -ένα για τις τράπεζες, ένα για τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ) κι ένα για τις φορολογικές αλλαγές.

Έτσι, η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει περιθώριο για τους βουλευτές να καταψηφίσουν μόνο τη ρύθμιση για το γάλα.

Πάντως, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας, η κυβέρνηση βρίσκεται επί ποδός για να εξομαλύνει τις αντιδράσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Έτσι, έχουν ήδη αρχίσει επαφές προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο κάποιας «ανταρσίας».

Δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά υπάρχει ζήτημα πολιτικής ευθύνης δήλωσε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Σημείωσε ότι οι διαφωνούντες βουλευτές δεν έχουν δει το τελικό κείμενο της ρύθμισης για το γάλα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι όταν ενημερωθούν σχετικά θα καμφθούν οι αντιρρήσεις τους.

Όσοι δεν θέλουν να αλλάξει κάτι στο γάλα, ουσιαστικά κάνουν κακό στους κτηνοτρόφους που χρόνο με το χρόνο μειώνονται, δήλωσε στο Mega ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ.Σκορδάς.

«Δεν μπορεί να ακούγονται αυτά. Δεν υπάρχει ούτε ένας αγελαδοτρόφος που να υποστηρίζει αυτή τη ρύθμιση, δεν μπορεί να τρελάθηκαν όλοι. Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε ένα σύμμαχο» δήλωσε στο Mega o βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ.Μωραΐτης, ο οποίος επέμεινε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ρύθμιση που να ορίζει φρέσκο γάλα άνω των 5 ημερών. «Δεν θα πέσει η κυβέρνηση αν καταψηφίσω για το γάλα» τόνισε ο κ. Μωραΐτης.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει αρχίσει να προσεγγίζει τους διαφωνούντες βουλευτές, προεξάρχοντος του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου, με τον οποίο αναμένεται να έχει και νέα συνάντηση ο γγ της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος.

Ο κ. Μπαλτάκος είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Μ.Χαρακόπουλο, το Σάββατο, έπειτα από τις πληροφορίες ότι εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησής του από την κυβέρνηση για το ζήτημα του γάλακτος, μετά την οποία ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε ένα βήμα πίσω, αναφέροντας ότι θα αναμείνει να δει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.

Ανάλογες κινήσεις κάνει και η Χαριλάου Τρικούπη με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και εντός της εβδομάδας προγραμματίζεται ειδική συνεδρίαση για την ενημέρωση των βουλευτών του κομματος.

Εκτός του Μ.Χαρακόπουλου, με τη διάταξη για το γάλα διαφωνούν οι Μ.Κασσής, Θ.Μωραΐτης, Γ.Βλάχος, Ν.Σηφουνάκης, Δ.Τζαμτζής και Γ.Καρασμάνης.

Παρά το κλίμα, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι τελικά δεν θα δημιουργηθεί ζήτημα ως προς τη μη έγκριση της συμφωνίας με την τρόικα, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι δημιουργείται πολιτικό πρόβλημα.

Αυτό το κλίμα έρχεται να πυροδοτήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος την Κυριακή επανέλαβε την προτροπή του προς τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να μην ψηφίσουν αντιλαϊκά μέτρα και κατ' ουσίαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση.