Με σαφώς καλύτερους όρους για ...
την κυβέρνηση και βελτιωμένο το πολιτικό κλίμα, εισάγεται σήμερα προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές-προτάσεις του ΟΟΣΑ, τις ρυθμίσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη φορολογία.
Εκτόνωση της έντασης μετά τις αλλαγές
Οι αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση στο ακανθώδες θέμα του γάλακτος, εκτόνωσαν σε ένα μεγάλο βαθμό την ένταση που υπήρχε στο εσωτερικό και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ η παρέμβαση που έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός λειτούργησε καταλυτικά προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης της στάσης πολλών βουλευτών που μέχρι εκείνη την ώρα ανήκαν στην ομάδα των διαφωνούντων.
Μήνυμα
Ο κ. Σαμαράς, μετά και το τέλος του κύκλου των ενδοκυβερνητικών διαβουλεύσεων, αφού περιέγραψε τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας δίνοντας έμφαση στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υπευθυνότητα που έχουν επιδείξει οι βουλευτές της πλειοψηφίας, γεγονός που ερμηνεύθηκε και ως μήνυμα εν όψει της ψηφοφορίας της Κυριακής.
«Μετά από επτά μήνες διαπραγμάτευσης» -τόνισε ο πρωθυπουργός- «πετύχαμε μία συμφωνία που κάνει το μεγάλο βήμα μπροστά. Πρώτα απ' όλα αναγνωρίστηκαν όλες οι επιτυχίες της χώρας. Μετά δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας. Τελείωσε αυτό. Και κυρίως κρατήθηκαν άθικτες όλες οι κόκκινες γραμμές που τους είχαμε βάλει.
Θα ακολουθήσει τώρα η έξοδός μας στις αγορές, μετά η συζήτηση για το χρέος. Και έτσι μόνον αρχίζουμε πια, οριστικά, να βγαίνουμε από την κρίση και από τα μνημόνια. Αυτό και μόνο μετράει σήμερα. Και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Οι βουλευτές μας το ξέρουν. Είναι υπεύθυνοι και το έχουν αποδείξει», κατέληξε.
Στο εσωτερικό της ΝΔ, μετά το μήνυμα Σαμαρά και τη συμφωνία που υπήρξε αργά τη νύχτα της Τετάρτης μεταξύ των κ.κ. Χατζηδάκη και Τσαυτάρη και τις αλλαγές στον διαχωρισμό σε τρεις κατηγορίες του γάλακτος (γάλα ημέρας, παστεριωμένο γάλα, γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας), οι ενστάσεις περιορίστηκαν σημαντικά και φαίνεται ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος θα προχωρήσει συντεταγμένα στηρίζοντας όλες τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.
Ο Μάξ. Χαρακόπουλος, ο οποίος εδώ και μια εβδομάδα απειλούσε με παραίτηση από την κυβέρνηση, ανακοίνωσε χθες, μετά την ενημέρωση των βουλευτών της ΝΔ από τον κ. Χατζηδάκη στην οποία ήταν παρών, ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο και εξήγησε ότι «απέτρεψε τα χειρότερα».
Το ΠΑΣΟΚ
Στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει επίσης κλίμα εκτόνωσης, κάτι που αποτύπωσε με τη δήλωσή του ότι «όλα θα πάνε καλά», ο πρόεδρος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος. Ο Θ. Μωραΐτης, ο οποίος είχε σηκώσει ασυνήθιστα ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, δήλωσε χθες απολύτως ικανοποιημένος από τις αλλαγές που έγιναν.
Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσαυτάρη, δήλωσε: «Όσα λέγαμε τις τελευταίες μέρες πιάνουν τόπο. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πριν λίγο περιέγραψε με σαφήνεια και επιστημονική καθαρότητα ποια πρέπει να είναι η λύση για το γάλα». «Θετική εξέλιξη», χαρακτήρισε τις αλλαγές και ο Μ. Κασσής, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ
Συνάντηση-κλειδί για τις αλλαγές μεταξύ Χατζηδάκη και Τσαυτάρη
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, μεταξύ των υπουργών κ. Χατζηδάκη και Τσαυτάρη, τέθηκαν οι βάσεις για τις αλλαγές που φαίνεται ότι έλυσαν το μεγάλο πρόβλημα που είχε προκληθεί με τις αρχικές ρυθμίσεις για το γάλα.
Η πρωτοβουλία της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκει στον υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος και θέλησε να ενημερώσει για όλο το πλέγμα των συγκεκριμένων αλλαγών τον κ. Τσαυτάρη.
Στη συζήτηση που έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, όπως βεβαιώνουν και οι δύο πλευρές, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγησε ότι το πρόβλημα δεν είναι ο όρος «φρέσκο», που θα μπορούσε και να απαλειφθεί, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της ΕΕ.
Επίσης, τόνισε ότι «δεν είναι σωστό, το γάλα που υφίσταται υψηλή θερμική επεξεργασία να ονομάζεται «παστεριωμένο»» και του πρότεινε να έχει τον τίτλο «γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας». Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι δεν αποτελεί πρόβλημα το πώς θα λέγεται το γάλα μακράς διαρκείας και πως οι όποιες ρυθμίσεις γίνονται, έχουν ως στόχο τη μείωση των τιμών και την παροχή της δυνατότητας στον καταναλωτή να επιλέγει.
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν απολύτως στην ανάγκη καθιέρωσης του ελληνικού σήματος προκειμένου να προστατευθούν οι Ελληνες γαλακτοπαραγωγοί και επεσήμαναν ότι με αυτόν τον τρόπο και πάλι δίδεται η δυνατότητα της επιλογής στον καταναλωτή. Ο υπουργός Ανάπτυξης δεσμεύθηκε να μεταφέρει στην τρόικα τις αλλαγές αυτές ως πρόταση της κυβέρνησης και ανανέωσε το ραντεβού του με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την επομένη μέρα.
Όπως ο ίδιος ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε χθες (ρ/ς Real), ο κ. Χατζηδάκης επικοινώνησε μαζί του λίγο πριν από τη 1 μετά το μεσημέρι και του ανακοίνωσε ότι η τρόικα συμφωνεί με τις αλλαγές αυτές και κατά συνέπεια λύνονται πολλά από τα θέματα που έθεταν έως εκείνη τη στιγμή βουλευτές και από τα δύο κυβερνητικά κόμματα.
ΒΡΕΘΗΚΕ ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ
Συμβιβαστική λύση στο γάλα βρήκαν χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μετά το κύμα αντιδράσεων που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Μπορεί οι δύο υπουργοί το προηγούμενο διάστημα να διασταύρωσαν αρκετές φορές τα ξίφη τους για το γάλα, χθες όμως σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κυβερνητικής κρίσης και προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις των κυβερνητικών βουλευτών που απειλούσαν να καταψηφίσουν τη σχετική διάταξη, βρέθηκε η χρυσή τομή.
Οι κ.κ. Τσαυτάρης και Χατζηδάκης κατέληξαν σε μια συμβιβαστική πρόταση που έλαβε και το πράσινο φως από την τρόικα. Μια λύση που βάζει τέλος στον όρο «φρέσκο» από τις συσκευασίες και δημιουργεί γάλα τριών ταχυτήτων.
Η πρώτη κατηγορία θα αφορά το παστεριωμένο με την υποκατηγορία «γάλα ημέρας», ενώ οι δύο υπουργοί συμφώνησαν και στην κατηγορία γάλακτος «υψηλής θερμικής επεξεργασίας» μεγαλύτερης διάρκειας. Με τη ρύθμιση αυτή «διασφαλίζονται οι πάντες», όπως τόνισε ο Αθ. Τσαυτάρης.