Τώρα ή ποτέ για συμφωνία με την τρόικα. Ποια νέα θέματα βάζουν στο τραπέζι οι δανειστές. Επιμένει η κυβέρνηση για...
μοίρασμα του μεγαλύτερου μέρους του πλεονάσματος στους ασθενέστερους
Σύσκεψη θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η διαπραγμάτευση με την τρόικα αρχίζει και πάλι, τα μηνύματα από την Ευρώπη (δηλώσεις Σόιμπλε για το αν η Ελλάδα θέλει να βοηθηθεί) δεν είναι ενθαρρυντικά και η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι το πλεόνασμα θα μοιραστεί στους ασθενέστερους.
Το πρωί της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα έως την Κυριακή.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας θα συναντήσει τους επικεφαλής της τρόικας το απόγευμα.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε, ότι οι διαπραγματεύσεις θα εστιαστούν κυρίως σε διαρθρωτικά θέματα (πχ εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ), ενώ παραμένουν υπό συζήτηση τα ζητήματα των φόρων υπέρ τρίτων και της μείωσης κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών.
Τι ζητάνε οι δανειστές
Από την πλευρά της τρόικας ανέκυψαν την προηγούμενη εβδομάδα, νέες ενστάσεις, όπως, πχ για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος και το πού θα διανεμηθεί αυτό (ζητούν να υπερκαλυφθεί πρώτα το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 και να υπάρχει και αναπτυξιακή χροιά στο μέρισμα), για τα εργασιακά (κατάργηση τριετιών, lock out, απεργίες), για τα μισθολογικά στο Δημόσιο (εξορθολογισμός των πρόσθετων αποδοχών, όπως οδοιπορικά και εκτός έδρας), κλπ.
Επίσης, η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη στην πρόταση του υπουργείου Εργασίας για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, να λειτουργήσει δοκιμαστικά, έως το τέλος του 2014, το νέο σχήμα με τον κυρίαρχο ρόλο του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ). Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και οι απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, αποτελούν «κόκκινες γραμμές».
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η κυβέρνηση πρέπει να αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο- και ει δυνατόν έως την Κυριακή- υπό την πίεση που ασκούν τα μέλη του Eurogroup και ειδικά ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι «η τρόικα δεν μπορεί να παραμένει επ' αόριστον στην Αθήνα».
Εφόσον υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, θα δοθεί (εντός του Μαρτίου και κατά πάσα πιθανότητα μέσω τηλεδιάσκεψης) η έγκριση για τη δόση, με τον κ. Στουρνάρα να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "τον Μάιο (σ.σ. υπάρχουν λήξεις ομολόγων ύψους 9,8 δισ. ευρώ) θα έχουμε τα λεφτά". Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσό της εκταμίευσης θα καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.