Εμφανίζεται ως κάτι καινούργιο που δεν...
κουβαλά βαρίδια του καταδικασμένου πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης. «Πετάχτηκε» ξαφνικά μέσα από τις τηλεοπτικές οθόνες με όπλο τη δημοφιλία του Σταύρου Θεδωράκη και διεκδικεί από τους πολίτες να τον κρίνουν θετικά γιατί δεν έχει παρελθόν στην πολιτική!
Στα πρώτα σκωπτικά και αρνητικά σχόλια απ΄ όλα τα κόμματα για την απουσία θέσεων απάντησε διά της σιωπής του - πιστεύει άλλωστε ότι οι επιθέσεις δημιουργούν συνειρμούς στους πολίτες που έχουν ζήσει επί χρόνια την ασυνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων από τα γνωστά κόμματα.
Βασίζεται στην πασιφανώς άρτια επικοινωνιακή διαχείριση, στην επιμελώς ατημέλητη εικόνα και διόλου τυχαία -παρατηρούν οι επικριτές του- μιλά πάντα στον ενικό, συστήνεται ως «Σταύρος».
Κάνει δηλαδή ό,τι έκανε με την εκπομπή του, τους «Πρωταγωνιστές», που τους απέσυρε από την κυκλοφορία για να είναι «ηγέτης και όχι υποψήφιος» στο Ποτάμι. Οι συνεργάτες του στο protagon στάζουν μέλι όταν αναφέρονται στον «Σταύρο», δείχνουν ότι νιώθουν πραγματικά ότι «είναι ένας από εμάς». Αυτό θέλει ο Σταύρος Θεοδωράκης να «περάσει» στους πολίτες.
Οτι εισέβαλε στο πολιτικό σκηνικό για να δώσει λύσεις που συζητούν μεταξύ τους οι παρέες και που τα γνωστά κόμματα αδυνατούν να εντοπίσουν. Είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις - αλλά οι ευρωεκλογές απέχουν μόλις δύο μήνες.
Μεσολαβούν τα «δύσκολα» - η προεκλογική εκστρατεία για το νεόκοπο κόμμα. Ηρθε για να μείνει; Κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί πλήρως το... σκοτεινό προς το παρόν Ποτάμι.
Δημοσιογράφοι ξένων μέσων, όπως του Guardian και του Reuters, ασχολήθηκαν μαζί του προ ημερών, ενώ στο εσωτερικό από πολλούς το ερωτήματα είναι αν θα έχει την τύχη προηγούμενων κομμάτων που άμα τη εμφανίσει τους κατέγραψαν σημαντικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις αλλά δεν άντεξαν στη συνέχεια ή δεν έφτασαν καν στις εκλογές.
Θα πάρει τις αποφάσεις του ανάλογα με το αποτέλεσμα
Ο ίδιος λέει στους συνομιλητές του ότι θα το παλέψει. Στους αντιπάλους του δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις. Οι συνεργάτες του τολμούν να πουν -σ' αυτήν τη συγκυρία- «θα σαρώσουμε».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης θεωρεί ότι το ρίσκο θα φέρει το Ποτάμι δυνατό στην Ευρωβουλή. Και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα λάβει αποφάσεις. Περιμένει ότι οι υπάρχουσες δυνάμεις θα συνεργαστούν, γιατί πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση που να δίνει λύσεις με εθνική συνεννόηση.
Φέρεται δε να έχει πει σε συνεργάτες του ότι βλέποντας το αποτέλεσμα της κάλπης και καταλήγοντας ότι δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας για το καλό του τόπου, τότε θα δράσει για λύσεις άμεσα. «Ελάτε να συνεργαστούμε θα πει είτε στη ΝΔ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ», ακούγεται ότι υποστηρίζει στην κουβέντα με συνεργάτες του και προτείνει για την «επόμενη μέρα», φιλοδοξώντας ότι το Ποτάμι θα παίξει καθοριστικό ρόλο και στις βουλευτικές εκλογές.
Μάλιστα, αναρωτιέται γιατί τον «βαράνε λυσσαλέα» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αν πιστεύουν ότι η λύση θα δοθεί με τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ...
Μάλλον θα έπρεπε να αναρωτιέται πώς γίνεται να ακούσει μια καλή κουβέντα, όταν ούτε κοστολογημένο πρόγραμμα διαθέτει, ούτε πρόσωπα έχει εμφανίσει, ενώ κάποιοι που εμφανίστηκαν στο πλάι του (στην παρουσίαση του Ποταμιού) δηλώνουν φίλοι και όχι μέλη.
Αντιθέτως προγραμμάτιζε επίθεση στα άλλα, τα μπαρουτοκαπνισμένα, κόμματα από τα Χανιά - από τον Δημοτικό Κήπο της γενέτειράς: «να τα σκίσουν τα προγράμματά τους γιατί δεν τα έχουν υλοποιήσει». Ο κ. Θεοδωράκης πάντως δεν έχει σαφή θέση για το μνημόνιο και πώς θα το ξεπεράσει. Ναι μεν χτυπάει τα «γαλάζια Ζάππεια», τα πράσινα «λεφτά υπάρχουν» και το ότι «κάποιοι παίζουν (σ.σ. εννοεί τον ΣΥΡΙΖΑ) κορώνα γράμματα το ευρώ ή δραχμή» αλλά για την ταμπακέρα τίποτα.
Ο φόβος και η καθημερινή ανησυχία για το ρίσκο συνυπάρχουν με την προεκλογική εκστρατεία. Το Ποτάμι ρίχνει αγκίστρι αλλά δεν μπορεί να προβλέψει τη συνέχεια από την ανάλυση ειδικών ότι ένας στους δύο Ελληνες θεωρεί ότι καλώς υπάρχει ως κόμμα για τη χώρα αλλά δεν δηλώνει ότι θα το ψηφίσει βρέξει-χιονίσει στις 25 του Μάη.
Ταυτόχρονα ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν αποκλείει -το αντίθετο- ότι όσο οι δημοσκοπήσεις θα τον «ανεβάζουν» τόσο θα είναι συχνά τα «χτυπήματα» από όλα τα κόμματα, ειδικά αν επιβεβαιωθεί ότι προσελκύει δυνάμεις από τους πάντες, έστω για να πάρουν αρχικά μυρωδιά από το Ποτάμι.
Ναι στις περιοδείες ανά την Ελλάδα και ανοιχτές συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες νομών αν το σηκώνει ο «καιρός», αλλά όχι σε εμφανίσεις του τηλεοπτικού δημοσιογράφου στην τηλεόραση. Τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση. Επιδιώκει να «προκαλεί» γεγονότα, να ασχολούνται τα ΜΜΕ με το Ποτάμι αλλά ο ίδιος να... δοξαστεί κρυπτόμενος. Εκανε μια δοκιμή: μέσα σε μία μέρα ακροβόλισε στελέχη σε τηλεοπτικά κανάλια και ραδιόφωνα αλλά το «κόβει». Οταν παρουσιάσει το ευρωψηφοδέλτιο, τότε οι υποψήφιοι θα δοκιμαστούν σε δημόσια θέα.
Ο Παπανδρέου, ο Σημίτης και οι «58»
Αρκετοί διαπιστώνουν ότι το Ποτάμι όσο ρέει, εμφανίζει «ατζέντα» που μοιάζει με αυτήν που θα ήθελε να επικρατήσει από το 2004 αναλαμβάνοντας την ηγεσία ο Γιώργος Παπανδρέου. Κάποιοι άλλοι συνδέουν το εγχείρημα με τον Κ. Σημίτη, τους «58» και τον εκσυγχρονισμό. Κατ' αρχάς ο κ. Θεοδωράκης χαρακτηρίζει αποκύημα λαϊκισμού το «λεφτά υπάρχουν» του Γ. Παπανδρέου. Η «ατζέντα» βέβαια, π.χ. για τους μετανάστες,«θυμίζει» σε πολλούς Γ. Παπανδρέου.
Το σίγουρο είναι ότι πέραν των θέσεων του Ποταμιού ο κ. Θεοδωράκης επιλέγει ένα «πολύχρωμο» λεωφορείο (πουλμανάκι) για τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα - κάτι που προφανώς θυμίζει τα «εναλλακτικά» του πρώην πρωθυπουργού από το 2004 που ανέλαβε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, κουβαλώντας βέβαια ένα «βαρύ» πολιτικό όνομα.
Το ραντεβού για την ανοιχτή συγκέντρωση στον Δημοτικό Κήπο των Χανίων στην Κρήτη, το άλλοτε κάστρο του ΠΑΣΟΚ, κλείστηκε χθες, απόγευμα Σαββάτου στις 5, πριν να δύσει ο ήλιος. «Με το φως της Κρήτης και χωρίς προβολείς», έλεγε ο ίδιος ως «σκηνοθέτης» με έτοιμο σενάριο στους συνεργάτες του, προετοιμάζοντας τη διοργάνωση της πρώτης ανοιχτής συγκέντρωσης του Ποταμιού.
Μετά, το Ποτάμι μέσα στο πουλμανάκι σε τρεις ημέρες θα περιοδεύσει σε όλη την Κρήτη. Επόμενος σταθμός θα είναι, με... αεροπλάνα και βαπόρια, αλλά και με το πουλμανάκι, η Ηπειρος και όλες οι περιφέρειες της χώρας.
Κάπου, κάποτε, κάπως και πριν από τις ευρωεκλογές θα μιλήσει ανοιχτά το Ποτάμι για την «επόμενη μέρα» των ευρωεκλογών, για το χρέος και την αντιμετώπισή του, για το μνημόνιο και το χρονοδιάγραμμα; Προς το παρόν, το Ποτάμι πάει περιοδείες και αποφεύγει τις «παγίδες». Το επιτελείο του ισχυρίζεται ότι θα εκπλήξει και με την επεξεργασία των θέσεων αλλά και με το Πολιτικό Σχέδιο για την έξοδο από το μνημόνιο.
Στην «οικογενειακή πολυκατοικία», όπως έγραφε ο Guardian, μετά τη συνάντηση δημοσιογράφου με τον Στ. Θεοδωράκη, ο αρχηγός του Ποταμιού περηφανευόταν που δεν έχει έχει μια συγκεκριμένη πολιτική και ιδεολογική βάση - «ο καθένας φορά τα κομματικά γυαλιά του και βλέπει τον κόσμο, κόκκινο ή μπλε ή πράσινο», διαπίστωσε, χωρίς προφανώς να γνωρίζει ότι αυτό έχει πέραση και εδώ.
Με στελέχη που φιλοδοξούσαν να συγκροτηθεί η πρωτοβουλία των «58» είχε συνάντηση από το περασμένο καλοκαίρι.
Η κουβέντα σταμάτησε στο «Αλάτσι», το ρεστοράν με τη «σφραγίδα» του Σταύρου, πίσω από το Χίλτον. Του πρότειναν τον Ιούλιο του 2013 να παίξει ρόλο στην ηγετική ομάδα των «58» και εκείνος -υπογραμμίζει- το αρνήθηκε δηλώνοντας ευθαρσώς ότι χρειάζεται κάτι νέο...
Μάλλον το είχε στο μυαλό του και το δούλευε - και με κάποιους το συζητούσε. Τώρα, είναι ήδη στην αρχή μιας περιπέτειας...
Είναι πολύ σημαντικό, εκτοπίσαμε από την τρίτη θέση τη Χρυσή Αυγή
«Μια υποψηφιότητα για την τιμή της χώρας» είναι το σύνθημα που ήθελε να στηρίξει ο εμπνευστής του νέου κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης με την ομιλία του στα Χανιά - από όπου ξεκινάνε οι περιοδείες - και την υποσημείωση με βάση πάντα τα πρώτα γκάλοπ: «Θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι είναι πολύ σημαντικό ότι εκτοπίσαμε από την τρίτη θέση τη Χρυσή Αυγή. Και ο νοών νοείτω».
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Ετοιμάζει εκπλήξεις, ποντάρει σε υπερεθνικό ψηφοδέλτιο
Οι γνωρίζοντες λένε ότι οι 42 υποψήφιοι στο ευρωψηφοδέλτιο δεν αποτελούν μια εύκολη υπόθεση για τον πρώην δημοσιογράφο. Ο ίδιος επιδιώκει να πείσει ότι και τους έχει βρει και ότι θα υπάρχουν πολλές θετικές εκπλήξεις στην ευρωλίστα. Ποντάρει στις υπερεθνικές υποψηφιότητες. Πολύ απλά αναζητεί προσωπικότητες για να σφραγίσουν με κύρος και νέο αέρα το ευρωψηφοδέλτιο.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σε ανοιχτή γραμμή (αν δεν έχει κλειδώσει το ναι) με την Ελενα Αντωνιάδου, νέα γυναίκα που ασχολείται με τις νανοεπιστήμες και την αναγεννητική ιατρική.
Η νεαρή Ελληνίδα ερευνήτρια στη ΝΑSΑ ανακηρύχθηκε γυναίκα της χρονιάς (2013) στο «FDM Everywoman in Technology Awaros», κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και άρχισε τις σπουδές της από την πρωτεύουσα της Στερεάς Ελλάδας, τη Λαμία.
Δεν βιάζεται
Ο κ. Θεοδωράκης κάνει αγώνα να μη γίνει γνωστό κανένα όνομα από αυτά που ακούγονται για το ευρωψηφοδέλτιο και κυρίως πριν ανοίξουν τα χαρτιά τους ΝΔ, Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη, ΣΥΡΙΖΑ κ.ά. Και μάλλον δεν έχει εξασφαλίσει πλήρη εικόνα για τους 42 υποψηφίους, αν θέλουν και αν πρέπει να ενταχθούν στο ευρωψηφοδέλτιο. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί «γρίφο» για την ηγεσία του Ποταμιού το ευρωψηφοδέλτιο. Καθυστερεί να το παρουσιάσει και όχι τυχαία.