Την πολιτική πλατφόρμα πάνω στην οποία θα...
κινηθεί Το Ποτάμι, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη στον Κεραμεικό ο Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα δεν μπορεί να αλλάξει από ένα κόμμα, αλλά από συμμαχίες.
«Τα κόμματα καταδυναστεύουν τη χώρα. Είναι μια μπάλα βαριά δεμένη στο πόδι του Ελληνα», είπε χαρακτηριστικά.
«Το Ποτάμι είναι ένα κίνημα που κλέβει ιδέες και από την Αριστερά και από τις φιλελεύθερες δυνάμεις. Γιατί σήμερα απαιτούνται λύσεις», ανέφερε και πρόσθεσε: «Από τα παιδικά μου χρόνια προσδιορίζομαι ως αριστερός. Το θέμα όμως είναι τι ορίζεται ως αριστερό σήμερα. Π.χ. η Αριστερά αρνείται την αξιολόγηση που εγώ θεωρώ ότι πρέπει να είναι μείζον αίτημα της Αριστεράς», δήλωσε ο Στ. Θεοδωράκης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με Το Ποτάμι, «θα 'ναι όλα διαφορετικά». Και σε άλλο σημείο τόνισε πως «και οι άλλοι τα ίδια λένε αλλά έχουν το αμάρτημα του παρελθόντος».
Είπε επίσης, ότι χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται αυστηρά κάθε τέσσερα χρόνια για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος. «Το μαύρο πολιτικό χρήμα κινείται ανάλογα με τις πιθανότητες για έκτακτες εκλογές» εξήγησε.
Ακόμα, τόνισε πως δεν είναι ευρωσκεπτικιστής, λέγοντας πως παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια σύννεφα το τελευταίο διάστημα με τους εταίρους της χώρας, «οι σύμμαχοί μας είναι οι Ευρωπαίοι».
Αναφερόμενος στην κρίση, ο Στ. Θεοδωράκης τόνισε πως «η Eλλάδα είχε ένα πρόβλημα που δεν μπορούσε να λύσει μόνη της. Η διεθνής κοινότητα ήταν απροετοίμαστη και έδωσε λάθος λύσεις. Θα ήθελα να γίνει κουβέντα για τα λάθη των μνημονίων αλλά αυτό δεν αφορά το μέλλον».
Ερωτηθείς σε ποια ευρωομάδα θα ενταχθεί ο νέος πολιτικός φορέας, αν μπει στο Ευρωκοινοβούλιο, απάντησε: «Θα το αποφασίσουμε αφού πάμε στις Βρυξέλλες. Θα δώσουμε ένα διάστημα δύο - τριών εβδομάδων ώστε να βγάλουμε συμπεράσματα».
Για τις απολύσεις στο Δημόσιο ανέφερε ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνουν, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες μέσω της ανακατανομής του προσωπικού, διαδικασία που έχει ξεκινήσει, αλλά πρέπει να ολοκληρωθεί. «Η χώρα δεν έχει μεγάλο Δημόσιο, έχει κακό Δημόσιο. Το Δημόσιο θα πρέπει να είναι αυτό που υπερασπίζεται το μίνιμουμ» είπε χαρακτηριστικά.
Κατά την παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα, ο Στ. Θεοδωράκης δεν ανακοίνωσε τα ονόματα εκείνων που θα είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, καθώς όπως εξήγησε «το ψηφοδέλτιο είναι υπό διαμόρφωση».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως αν στις ευρωεκλογές το κόμμα του δεν ψηφιστεί, δεν θα συνεχίσει την προσπάθεια. «Αν ο κόσμος δεν μας ψηφίσει στις εκλογές δεν θα συνεχίσουμε, θα πάμε σπίτι μας. Τόσο απλά» είπε.
Ο Στ. Θεοδωράκης ανέφερε ονόματα ατόμων που στηρίζουν ή «συμβουλεύουν» Το Ποτάμι:
Θοδωρής Γκόνης, σκηνοθέτης - στιχουργός
Μαρία Δημητρίου, επιμελήτρια κοινωνικής πρόνοιας
Παναγιώτης Καρκατσούλης, καθηγητής
Βάσω Κιντή, καθηγήτρια
Δημήτρης Κοντοπίδης, γιατρός
Δημήτρης Κουρέτας, αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Ολυμπία Κατσαγάκη, φωτογράφος
Δημήτρης Κυριακόπουλος, πρόεδρος αθλητικού συλλόγου «Πρωτέας»
Αναστασία Λαμπρία, εκδότρια
Γαβρίλης Μαυρογιάννης, ξυλουργός
Γιώργος Μαυρωτάς, πρώην αρχηγός της Εθνικής Πόλο, επίκουρος καθηγητής στο ΕΜΠ
Νίκος Ξυδάκης, στιχουργός
Νίκος Ορφανός, ηθοποιός
Γιώργος Παπαληός, σκηνοθέτης
Ανδρέας Πετρουλάκης, σκιτσογράφος
Τάσος Τέλλογλου, δημοσιογράφος
Χριστίνα Ταχιάου, δημοσιογράφος από τη Θεσσαλονίκη
Σταύρος Τσακυράκης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Χάγκεν Φλάισερ, καθηγητής Νεοτέρας Ιστορίας
Νίκος Δήμου, συγγραφέας
Άννα Εφραιμίδου, ογκολόγος
Αύγουστος Κορτώ, συγγραφέας
Ζαχαρούλα Λούδα, αμπελουργός
Αννα Ληδάκη, καθηγήτρια κοινωνιολογίας
Χάρης Μαθιόπουλος, οικονομολόγος
Νίκος Μαρατζίδης, καθηγητής
Γιούλη Μενουδάκου, υπεύθυνη Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων
Αναστασία Μηλιού, υδροβιολόγος
Ντάνα Παρασκευοπούλου, κάτοικος Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών
Θανάσης Σκόκος