Πούτιν προς ΗΠΑ: «Δεν πρέπει να χαλάσουμε τις σχέσεις μας για την Κριμαία»


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι...








 η απόσταση ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον «παραμένει μεγάλη» στο θέμα της Ουκρανίας, πρόσθεσε όμως πως Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να θυσιάσουν τις σχέσεις τους «εξαιτίας μιας διαφωνίας για ένα μεμονωμένο, αν και πολύ σημαντικό, διεθνές πρόβλημα».

Σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε την Παρασκευή από το Κρεμλίνο, ο ρώσος ηγέτης είπε στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας τους πως οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας, οι οποίοι ήρθαν στην εξουσία μ' ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα, επέβαλαν «απολύτως παράνομες αποφάσεις στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιφέρειες και στην περιφέρεια της Κριμαίας».

Την Πέμπτη, το κοινοβούλιο της νότιας ουκρανικής περιφέρειας της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία και της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου για να γίνει η Κριμαία τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κινήσεις για τις οποίες οι φιλοδυτικοί ηγέτες στο Κίεβο υποστηρίζουν πως παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει εκκλήσεις για βοήθεια στο θέμα αυτό και ενεργεί αναλόγως, συμμορφούμενη πλήρως προς το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο ρώσος ηγέτης «υπογράμμισε την κορυφαία σημασία των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων για να εξασφαλισθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στον κόσμο. Οι σχέσεις αυτές δεν πρέπει να θυσιασθούν για μεμονωμένες διαφορές, αν και σημαντικές, σχετικά με διεθνή προβλήματα».

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που διήρκεσε μια ώρα, ο Ομπάμα κάλεσε το Πούτιν να δεχθεί τους όρους για μια διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, η οποία έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Πούτιν υπεραμύνεται των κινήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια χώρα την οποία αποκαλεί "αδελφό έθνος", λέγοντας πως η Μόσχα δεν βρίσκεται πίσω από την κατάληψη της Κριμαίας, όπου βρίσκεται το αγκυροβόλιο του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ο ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε τις δυτικές κατηγορίες ότι τα στρατεύματά του κατάλαβαν δημόσια κτίρια εκεί, λέγοντας πως οι ένοπλοι ήταν μέλη τοπικών μονάδων αυτοάμυνας.

Ο ίδιος λέει πως η Ρωσία είναι πρόθυμη να συνεργασθεί με δυτικές δυνάμεις, αλλά οποιαδήποτε λύση στην κρίση πρέπει να βασίζεται στη συμφωνία που υπογράφθηκε στις 21 Φεβρουαρίου υπό την αιγίδα της ΕΕ από τον ανατραπέντα ηγέτη Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος σύμφωνα με τον Πούτιν είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν δήλωσε πως συμφώνησε με τον Ομπάμα ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι θα πρέπει να συνεχίσουν τις "εντατικές επαφές" σχετικά με την Ουκρανία.