«Η τρόικα επιμένει για απολύσεις στο Δημόσιο και το 2015» λέει πηγή του υπουργείου Οικονομικών


«Η τρόικα δεν έχει αποσύρει την ...









απαίτησή της για απολύσεις στο Δημόσιο και το 2015» δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενο στην πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της,

«Από τη δική μας πλευρά προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι είναι ένα μέτρο που δεν μπορεί να περάσει γιατί θα διαταράξει ένα σύνολο 600.000 υπαλλήλων για έναν μικρό αριθμό απολύσεων» πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος.

Αναφερόμενο στις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορείς να έρχεσαι ως τρόικα μετά από τόσες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και μία ισορροπία που έχει υπάρξει, και να ζητάς με το ζόρι απελευθέρωση τη στιγμή που εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν βρει έναν τρόπο συνεννόησης για το θέμα, και εσύ να ζητάς κάτι επιπλέον».

«Ούτε οι τριετίες έχουν φύγει από το τραπέζι» ανέφερε το υψηλόβαθμο στέλεχος, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε σε μια φάση για να δούμε σε τι μπορούμε να υποχωρήσουμε εμείς και σε τι οι άλλοι».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται στο υπουργείο Οικονομικών οι διαδοχικές συσκέψεις υπουργών με την τρόικα προκειμένου έως την Κυριακή να υπάρξει συμφωνία για το αναθεωρημένο Μνημόνιο.

Η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να κλείσει η συμφωνία έως την Κυριακή - σύμφωνα με τις υποδείξεις του Eurogroup -, ενώ ανώτατες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν να διαφανεί ότι αυτό είναι εφικτό και ότι η διαπραγμάτευση κινείται σε θετικό έδαφος.

Ηδη κατά τη συνάντηση την Πέμπτη των Ματίας Μορς, Πολ Τόμσεν και Κλάους Μαζούχ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα άρχισε η επεξεργασία του κειμένου του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

-Για τα δημοσιονομικά η τρόικα δεν επιμένει σε νέα μέτρα για το 2014, ωστόσο καταβάλλεται προσπάθεια προσδιορισμού των παρεμβάσεων του 2015.

-Για το θέμα του γάλακτος, των βιβλίων και των φαρμάκων (δηλαδή τις προτάσεις του ΟΟΣΑ) θα φανεί σήμερα και αύριο τις διαπραγματεύσεις το τι, τελικά, θα γίνει.

-Για τις ομαδικές απολύσεις εκφράζεται αισιοδοξία πως θα αποφευχθεί η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την άρση του βέτο του υπουργού. Κατά πληροφορίες η πλευρά των δανειστών δεν επιμένει στις αρχικές θέσεις της για τα εργασιακά.

-Σχετικά με την κινητικότητα, δεν τίθεται θέμα να προσδιοριστεί στόχος απολύσεων το 2015.

-Στα φορολογικά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία (η τρόικα διαφωνεί με τη μείωση των προστίμων για τη μην υποβολή δήλωσης ΦΠΑ).

-Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν είναι πλέον στο τραπέζι.

Το οικονομικό επιτελείο θα προωθήσει σε ένα νομοσχέδιο την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή όλα τα προαπαιτούμενα (κεφαλαιακές ανάγκες τραπεζών, λίστα ΟΟΣΑ, φορολογικά, κ.α..) που μπορούν να κλειδώσουν τη νέα συμφωνία με τους δανειστές.