Η υιοθέτηση του σταυρού προτίμησης, επισήμως ως...
μέσο ενίσχυσης της νομιμοποίησης των ευρωβουλευτών αλλά και της συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία, δημιουργεί απολύτως νέα δεδομένα για τη Νέα Δημοκρατία, ακυρώνει συμφωνίες ή δεσμεύσεις και, παράλληλα, επιτρέπει σε υπό προϋποθέσεις «κομμένα» στελέχη να διεκδικήσουν, και να κερδίσουν, μία ακόμη θητεία στην Ευρωβουλή.
Το κρίσιμο στοιχείο για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου είναι ότι οι 42 υποψήφιοι θα επιλεγούν από δύο ουσιαστικά δεξαμενές υποψηφίων: αφενός, πανελλήνιας εμβέλειας υποψηφιότητες που θα αναλάβουν και το βάρος της εκστρατείας, αφετέρου δε περιφερειακού, κλαδικού ή και συντεχνιακού χαρακτήρα υποψηφιότητες, η συνεισφορά των οποίων στις συνολικές ψήφους που θα συγκεντρώσει το κόμμα θα είναι κρίσιμη.
Ένα, επίσης, νέο δεδομένο είναι και οι σταυροί που θα μπορεί να συγκεντρώσει ένα «βαρύ» όνομα από τα δύο ισχυρά κόμματα. Αν υποτεθεί ότι η «οροφή» των δύο κομμάτων θα κυμανθεί μεταξύ 1,4 και 1,6 εκατομμυρίων ψήφων, είναι πιθανό, χωρίς όμως να είναι και εύκολο, κάποιοι υποψήφιοι να φτάσουν σε... εξωφρενικούς αριθμούς σταυρών, περισσότερους από οποιονδήποτε βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου. Τα παραπάνω ισχύουν, προφανώς, εάν τελικά επιλεγεί η ενιαία λίστα για το σύνολο της επικράτειας και όχι η κατάτμηση της Ελλάδας σε επιμέρους περιφέρειες.
Η δυνατότητα, πάντως, μιας ευρείας νομιμοποίησης μοιάζει να φέρνει στο επίκεντρο των σεναρίων και το όνομα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Η ίδια πάντως, εμφανίζεται αποστασιοποιημένη και σε σημερινή της συνέντευξη στην «Κ» ξεκαθαρίζει ότι ουδεμία συζήτηση έχει κάνει με τον κ. Σαμαρά.
Ευκαιρία επανεκλογής προσφέρεται για την κ. Μαριέττα Γιαννάκου (σ.σ. παρά τον προβληματισμό της για τον σταυρό είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει άλλη μια θητεία στην ευρωβουλή), την κ. Ρόδη Κράτσα αλλά και τον διπλωμάτη καριέρας κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος υπήρξε εκ των θερμότερων υποστηρικτών του νέου συστήματος.
Στο ψηφοδέλτιο θα είναι και ο πρώην γραμματέας του κόμματος κ. Μαν. Κεφαλογιάννης, ο οποίος είχε εδώ και μήνες συμφωνήσει τη συμμετοχή του, κατ’ άλλους και την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο, με τον κ. Αντώνη Σαμαρά. Πέραν των «λαμπερών» προσώπων από τον χώρο των ΜΜΕ και του θεάματος, τύχη στην εκλογική διαδικασία μπορεί να έχουν προβεβλημένα στελέχη από την αυτοδιοίκηση (ο δήμαρχος Λάρισας Κ. Τζανακούλης φέρεται να έχει συμφωνήσει), τον συνδικαλισμό (ακούστηκε ο κ. Φιλ. Ταυρής) αλλά και από την ΟΝΝΕΔ, που μπορούν δηλαδή να έχουν υποστήριξη και από συγκροτημένες ομάδες.
Και ενώ η σταυροδοσία «λύνει» τα χέρια του πρωθυπουργού έναντι των πιέσεων που δεχόταν να περιλάβει μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων σε λίγες εκλόγιμες θέσεις, την ίδια στιγμή, τα «δένει», ως προς την ανάδειξη λιγότερο προβεβλημένων στελεχών, πανεπιστημιακών, εξειδικευμένων στον τομέα τους ή ακόμη και συνεργατών του στην Ευρωβουλή.
Έτσι, τα σενάρια που έφεραν, ενδεικτικά, τον κ. Στ. Παπασταύρου να παίρνει το αεροπλάνο για τη βελγική πρωτεύουσα δεν θα επαληθευτούν, όχι μόνον λόγω σταυρού αλλά και εξαιτίας της ανοικτής, κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την τρόικα στην οποία συμμετέχει ενεργά.