Οι ανακρίτριες θέτουν εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή


Οι αναφορές ότι «στοχεύουν στη δια της βίας επικράτηση των αρχών και θέσεων» τους προοιωνίζονται απόφαση του Αρείου Πάγου για...







 απαγόρευση συμμετοχής στις προσεχείς εκλογές - Καταπέλτης το κείμενο που συνοδεύει το αίτημα για άρση της ασυλίας που στέλνεται στη Βουλή

Νέα δεδομένα, που φέρνουν πιο κοντά την απαγόρευση συμμετοχής της Χρυσής Αυγής στις εκλογές, δημιουργεί το δικαστικό αίτημα για την άρση της ασυλίας του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας της οργάνωσης που πήρε το δρόμο προς τη Βουλή, η οποία θα λάβει την τελική απόφαση.

Το σκεπτικό που περιέχεται στο πολυσέλιδο πόρισμα το οποίο συνέταξαν οι ανακρίτριες κυρίες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου και ειδικά οι αναφορές ότι «στοχεύουν στη δια της βίας επικράτηση των αρχών και θέσεων» τους εκτιμάται ως το κατάλληλο υπόστρωμα για να τεθεί εκτός νόμου το νεοναζιστικό μόρφωμα που, όπως επισημαίνεται, είχε από την ίδρυσή του «χαρακτήρα ιδεολογικής καθοδήγησης προς τον εθνικοσοσιαλισμό».

Το γεγονός, άλλωστε, ότι αποδίδεται, πλέον, σε όλους τους βουλευτές το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, μάλλον δεν αφήνει περιθώρια στον Άρειο Πάγο, ο οποίος εξετάζει τα αιτήματα συμμετοχής στις εκλογές, να ανακηρύξει τη Χρυσή Αυγή επιτρέποντας τη συμμετοχή της στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ ζήτημα ερμηνείας είναι τι θα συμβεί με το υποκατάστατο «Ελληνική Αυγή» που συγκρότησαν οι χρυσαυγίτες για να παρακάμψουν την πιθανολογούμενη απαγόρευση.

Καταπέλτης το ανακριτικό πόρισμα
   
Το δικαστικό αίτημα για άρση της ασυλίας των εννέα βουλευτών, οι οποίοι δεν είχαν ως τώρα αντιμετωπίσει κατηγορίες, στηρίζεται, σύμφωνα με το δικαστικό ρεπορτάζ, σε 115 καταθέσεις μαρτύρων, στο υλικό που κατασχέθηκε στα σπίτια των εμπλεκομένων και σε απολογίες κατηγορούμενων. Έτσι, όπως αναφέρεται, από την ως τώρα ανακριτική έρευνα έχουν προκύψει τα εξής:

- Η οργάνωση ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80 από τον μέχρι σήμερα αρχηγό της Νίκο Μιχαλολιάκο με μικρό αριθμό ομοϊδεατών και είχε χαρακτήρα ιδεολογικής καθοδήγησης προς τον εθνικοσοσιαλισμό με σαφείς αναφορές στο τρίτο Ράιχ, τον Χιλτλερ και τα SS.

- Η ΧΑ διαθέτει κάθετη ιεραρχική δομή με βάση την οποία λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια με κατανομή καθηκόντων και αρμοδιοτήτων που αφορούν στη διάδοση των θέσεων και των ιδεών της και στην εκπαίδευση των μελών της.

- Τα μέλη κάθε τοπικής οργάνωσης φέρονται να καλούνται σε κάθε δράση ή εκδήλωση της οργάνωσης με SMS που έχουν εμπιστευτική διαβάθμιση όπως προκύπτει από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των ήδη κατηγορουμένων.

Μάλιστα οι δύο ανακρίτριες επικαλούνται στο σχετικό αίτημά τους σειρά πειστηρίων ηλεκτρονικών, κυρίως, (βίντεο και φωτογραφίες) από τα οποία προκύπτει ότι ο αρχηγός και οι βουλευτές χαιρετούν ναζιστικά.

Σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική δομή της οργάνωσης, οι κυρίες Κλάπα και Δημητροπούλου επικαλούνται στοιχεία που δείχνουν ότι ομάδες μελών της ΧΑ μετέχουν σε παρελάσεις με στρατιωτικό βηματισμό, προχωρούν συντεταγμένα και φορούν ίδια ρούχα που έχουν ως σήμα τον μαίανδρο ή άλλα σύμβολα.

Στο αίτημά τους οι κυρίες Κλάπα και Δημητροπούλου επικαλούνται καταθέσεις μαρτύρων που δείχνουν τον τρόπο δράσης της οργάνωσης ενώ κάνουν αναφορά σε συγκεκριμένες εγκληματικής ενέργειες ανάμεσά τους η δολοφονία του Π. Φύσσα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας στο Πέραμα (ΠΑΜΕ), η επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων στην ιχθυόσκαλα Περάματος, η επίθεση σε βάρος αλλοδαπών στην Ιεράπετρα και επίθεση σε βάρος Αφγανών, κ.ά.. Αναφέρονται, επίσης, στα όπλα που βρέθηκαν στις οικίες των βουλευτών οι οποίοι φέρονται όχι μόνο ως επίσημοι εκφραστές της οργάνωσης αλλά και ως υποστηρικτές των ιδεών των μελών της.
 
Οι ανακρίτριες ζητούν άρση της ασυλίας για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση για τους βουλευτές Ελένη Ζαρούλια, Νίκο Κούζηλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Αντώνη Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο. Ζητούν επίσης άρση της βουλευτικής ασυλίας για τον ήδη υπόδικο βουλευτή Νίκο Μιχο για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και συγκεκριμένα για κατοχή 2,4 γρ. ινδικής κάνναβης. Όπως και για τον προφυλακισμένο βουλευτή κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρ. Παππά για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς στην κατοχή του βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο εκκλησιαστικά βιβλία που χρονολογούνται από το 1830.